Tuesday, July 31, 2007

Cuti Cuti Sarawak..

Alhamdulillah...at last sampai gak aku ke Sarawak...tempat kelahiran aku (maklumlah, my dad ex-army) sebab itu aku sorang ajer dlm my family yg lahir kat Sarawak. Best giller...kat sana. Rasa cam tak cukup ajer 3D 2N kat sana...rasa mau duduk lamer..he..he.he..

Sofea kat LCCT..nak tunggu flight...
My dad & My mom pun ikut sekali...

Dlm flight...

Sampai ajer kat airport Kuching...hujan turun dgn lebat. Lepas naik taxi...driver tu cakap..sebelum nie mmg tak pernah hujan...hari nie pulak hujan. Sempat gak, mata nie meninjau..ninjau keadaan bandar Kuching...mmg cantek & bersih ajer. Lepas ajer check-in kat hotel...terus kitorang gi lunch. Sib baik hotel yg kami tinggal tu, bersebelahan dgn Sarawak Plaza...apa lagik....cari nasik campurlah kat food court. Lepas lunch, rehat kejap kat bilik. Then lepas tu...kitorang gi naik boat utk ke rumah kek lapis Dayang Salhah. Mmg rambang mata biler lihat kek lapis kat situ...mcm-mcm corak ada & kaler pun warna warni gittu. Ada gak...derang letak sample kek lapis utk customer rasa...TAPI biler aku rasa....cam lebih kurang samer ajer...last..last aku suruh staff situ recommend which are the best selling cake...tapi kek yg paling best...Kek Hati Pari & Kek Lapis Horlicks...kek lapis asam manis...cam biasa ajer rasanya.



Sib baik...kat situ ..ada penghantaran kek lapis...kita just order kek lapis apa yg kita nak...then kita bagitau kat mana hotel kita tinggal & room no. nanti derang akan hantar terus ke hotel...tak payahlah kita nak angkut...mmg senang & conveniece...kan

Ilham n Alisa dlm boat...

Kitorang amik gambo berlatar belakangkan hotel holiday inn yg kami tinggal (nun bangunan yg kaler putih tuuu...)

Mula..mula kitorang ingat nak gi Cultural village...tapi hujan pulak then my dad cakap dia tak mo gi kg. budaya coz my dad tak larat nk jalan. Lagipun, my mum macam tak sedap badan..so we end up gi Satok. Beli Terubuk Ikan masin....then kitorang cuba makan Mee Kolok...mmg best bangat mee kolok...mmg sedap. The next day...kitorang gi Satok lagik sekali coz Ilham nak makan mee kolok & aku pulak nk cuba Laksa Sarawak.....tapi aku tak leh makan laksa sarawak...coz herba or ramuannya mcm bau herba lepas pantang ajer....aku makan sikit ajer...then aku continue makan mee kolok.



Since kat Kuching musim hujan....mmg payah sikit nak jalan..jalan...so we decided gi Cat Museum...wahhh banyak patung..patung kucing kat sana...sumer kiut miut. Aku tak leh lamer kat sana....coz Alisa dah buat konsert...tak mo dukung...dia nak lari..lari kat dlm museum tuuu...mmg leceh...lagipun time tu mmg time dia nak tido...so a bit cracky sikit..

Sofea..mmg suka gi swimming pool...asal ajer kitorang sampai hotel...mmg dia nak berendam dlm swimming pool. Aku cuma...main..main air ajer...then tangkap gambo derang kat swimming pool....lagipun asyik hujan ajer kat sana...

Masa dinner...kitorang makan kat Top Sport...mmg sedap makan sea food. Kitorang order butter prawn, sotong bakar, sayur kailan & ikan kerapu sweet sour. OMG..its so delicous...then harga pun quite reasonable gak...tak lah mahal sangat.

Time nak balik....


Rasa cam...cepat tul masa berlalu...so biler hari terakhir kat sana...kitorang gi India Street. Kat india street cam tak tau nak beli aper...coz barang kat situ cam mahal ajer...then kitorang gi Waterfront...beli souvenier. Macam..macam ada kat sana....

AKSI SOFEA n ALISA KAT AIRPORT KUCHING....




Petang tu...lepas check-out about 3.30pm (mintak extended check out) coz flight kitorang kul 6.30 pm)..rasa cam sedih gak nak tinggalkan bandaraya Kuching coz rasa cam tak puas ajer pi sana. Itu pun banyak tempat tak gi lagik...cth cam nak tgk org utan pun x sempat. Tak apalah...one fine day, sure kitorang gi lagik...time tu Alisa pun dah besar...senang sikit nak b'jalan. Kalo tak...lepas jalan...kena balik hotel kejap...coz nak tidokan alisa...then lepas tido...baru kitorang kuar balik.

4 comments:

janna w.m mokhsin said...

waaah...ngko gi Kuching ker riko? ko nak tgk orangutan? mai ler sini Sabah...ko kena dtg sini la riko...mai sabah plak...Sabah pon best gak....lagipon Terubuk Srawak dah berhijrah ke Sabah tau! hihihi....rindu la sama ko riko!

Anonymous said...

wah...bestnyer riko p coti2 sarawak..
t

Ajleaa said...

It was a pleasure to see u at sogo yesterday,sis...it's been a long time rite? Guess wut,I think I never met Alisa before. And she's a big girl now. Sofea pn dah lama sangat tak jumpa..I dont think she recognises me anymore...So, when can i meet your two little princess?Btw, kirim salam to Abg Nor..

sofea^alisa said...

janna ..
insyaallah..kalo aku gi Sabah..harus aku tepon nko.
Then nak suh nko masak...mcm..mcm coz nko pandai sgt...he..he..he..

kak long..
yes..I'm was so happy to saw u too. It seems..almost 1 yr we didn't meet each other rite?
But Sofea still remember u my dear...she told me she eager to meet the rest of Ganu family...insyaallah we will meet again Raya time 'k.