Sunday, August 16, 2009

Better to be safe than sorry!!!

Cha...jgnlah pakai sampai x nampak hidung kan lemas pulak!

Wearing a Face masks are compulsory for my doters. Kalo nak jalan pun, my doters duk dlm keter ajer. Aku mmg nak avoid crowded places. Cuma Cha ajer yg tak sampai 2 minutes dah take out dia punya face masks. So mmg dah lamer kitorang tak jalan2 gi shopping complex..especially JJ. Sampaikan Alisa dok tanya aku..."ibu biler nk gi JJ?"

Utk kakak pulak mmg gi skul pun dia pakai face masks together with hand sanitazer. Malam nie ajer, dah 62 kematian dicatatkan..scarry kan? Cam maner yer negara Jepun hanya mencatatkan 1 kematian daripada 5000 kes yg di rekodkan. Kita sedia maklum yg penduduk Jepun nie mmg menitik beratkan soal kebersihan & penjagaan makanan. Hopefully, kita akan amalkan cara pemakanan yg sihat dan juga soal hygiene setiap hari.

Aku pun risau...especially aku selalu naik monorel everyday gi opis...cam maner nie??? Aku cuma ada hand sanitazer ajer. Kalo aku nampak org pakai face masks nie naik monorail, kalo bulih mmg aku cuba elakkan dari dok sebelah derang nie. Naper aku ckp cenggini? sebab...aku takut derang nie ada demam or flu..cz dlm kepala aku nie..face masks nie nak prevent kita jgn spread the virus to other people.

Satu lagik, setiap kali aku sampai opis, mmg wajib aku basuh tangan dgn sabun...manerlah tahu..aku ter..ter...terpegang tiang or tingkap kat monorail or tak pun...masa aku nak swipe touch n go...ter..ter..pegang or ter..ter..sentuh...mmg horror!!!!!!

Aku tahu kita kena precaution, sebab itu kita kena pakai face masks nie kan...cuma aku harap...lepas nie aku kena paksa diri aku pakai face masks nie..spt tajuk entry kali nie Better to be safe than sorry!



The researchers also discovered that the influenza A virus spread less effectively when it was “restricted” to only airborne respiratory droplets.





7 comments:

Helmiyani said...

sangat setuju! me pun dok kuar masuk kelas bebudak kenkadang cuak gak sebab sehari baper banyak budak kena ngajar.. tapi, kang kalu akau pakai face mask camne aku nak ngajar ni..uhuhuu

kakak ngan cha nampak macam doktor gigi..hehhee

Sherry said...

ye ye... ku setujuk..

anak2 ku mmg ku 'kurung' dalam rmh since virus ni menjadik2 teruknyer..

danish pun ku 'kurung' gak dlm rmh since sekolah dia ada sorang positip.. tapi today pi skool la after one whole week ku off kan dia dari skool.. risau2..

ku bekalkan face mask 2-3 + hand sanitizer.. + pesan.. jgn share fud/drinks/icecream ke apa ke..
pesan gak.. kalau kawan2 yg batok.. jgn dok dekat2..

iskk.. seriau kan..

Mariani said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

wakaka..

kak riko,

tlg delete msg atas. terguna access cousin ed.

hehe.. tq

adrina/ed

Nurul a.k.a Riko said...

cik nunu...
my elder sis. yg ngajar kt sini... sumer teacher wajib pakai face masks nie..dah dpt surah pekeliling..dok complaint tak bulih nk beli face masks nie...sumer pharmacy dah out of stock.

sherry...
mmg seriau & scarry! Aku cam nak pakai sarung tangan ajer kalo naik monorel..ada org gelak tak?

Ed...
I babap kalo u tak mo pakai...harus pakai tawww laling.

Anonymous said...

hi there..

just to correct yr statement.. doesnt mean that when the person use the face mask, diorg tu sakit or fever/cough/flu.. in fact sekarang ni kalau u pergi mana2, dah banyak org yg tak fever pun pakai face mask..

Nurul a.k.a Riko said...

Dear Cik Anon...

Noted.