Wednesday, March 26, 2008

Dulu Kakak Angkat...now Ibu Angkat pulak dahhh...

Hemmmm...long time I didn't tell uoll about kakak punya story rite....but now I wannted to tell uoll about her kakak angkat. I can't believed that my little girl got kakak angkat...baru ajer standard 1...sudah ada kakak angkat...dunno whats the motif she want to get the kakak angkat...but I'm understood that she was complaining to me saying that...dia tak ada kakak or abg cam kengkawan dia yg lain. Aku selalu reiterate kat dia...pasal she's the eldest..mmg tak ada kakak hatta abg sekalipun...seems she can't accept the reality....tu agaknya dia ada kakak angkat kat sek.

Then aku teringat... 1st week kakak at school...she was telling me that she met new frenz..tp budak tu darjah 4...OMG...kakak being friends with 3 yrs older than her...suprisingly...suprise betul2 nie. Biler aku tanya how she met that girl....kakak citer yg kakak angkat dia nie approached kakak...tanya nama saper...then darjah baper?..standardlah biler budak darjah 1 masuk....mmg agaknya kenal tanya soalan mcm2. Kakak pulak...slumberland ajer tanya pd kakak angkat dia...(masa tu belum jadik kakak angkat lagik...) kat maner library?...then kakak angkat dia nie pun tunjuk kat maner library..derang pun gi library togeder..geder....then dari situ derang mula rapat...sampai skrg.

patutlah masa 1st week kakak kt sek...time aku nak amik dia....aku dgr org dok panggil..panggil...kakak..."Hi..Sofea..."....aku cam blur gak...tak kan kakak baru masuk sek. dpt kenal dgn budak yg age lebih besar dari dia....si kakak pulak...senyum kambing ajer biler org dok pangil nama dia....Kakak pun informed ..."dia tulah...kak hafizah...class 4 Amanah..."...Ohhhhh....pandai gak budak nie...kelas 4 Amanah...coz kt sek. kakak...setiap darjah ada 10 classes...yg paling bagus...class 4 Amanah...hopefully lepas nie..kakak akan ikut jejak cam kakak angkat dia...masuk class pandai...Amin...amin...

lastnite...rasa cam nk tersembur ajer makanan dlm mulut aku nie...biler kakak kata...dia ada ibu angkat kt sekolah. OMG>>> mmg aku rasa cam kecik ajer dunia nie...sedih pun ada gak...Aku tanya kat kakak..."naper nak amik ibu angkat pulak...kakak tak suka kat ibu ker..." sedih wehhh hati gwe masa nie...Kakak bagitau aku...dia sajer jer nak amik ibu angkat...sebab Cikgu Siti Anida..cikgu sains dia..mmg baik dgn Sofea...dlm hati aku..."yer ker baik nie".......Biler kakak tanya...bulih tak dia panggil cikgu Mummy...cikgu siti anida tu ckp ..Bulih....Adoiiiiii....anak dara aku nie...dulu kakak angkat...skrg nak ibu angkat pulak dah....

Aku bagitau kt kakak...kenapa nak amik ibu angkat?..ibukan ada...ehem...ehem....Kakak ckp...sebab dia dah ada kakak angkat kt sek....cuma ibu angkat ajer tak ada kt sek...apalah anak sorang nie...so aku highligt kt dia..."dulu...kakak amik kak hafizah tu kakak angkat...sebab kakak tak ada..KAKAK kan?..skrg nie..kakak kan dah ada ibu...buat apa...nak amik ibu angkat pulak?...adooiiiiii...Kakak diam....peh tu aku ckp..."Kalo cenggitu..ibu nk amik anak angkatlah sorang lagik...".belum sempat aku abis ckp...kakak dah menangis..."tak mo...tak mo...Ibu jgn amik saper..saper pun anak angkat..."...capital J...dia dah terserlah...jaleous ler tuuu...

Langsung aku x jadik marah...biler kakak citer balik kt aku...yg budak classmate dia cakap..."ibubapa sofea..dah meninggal ker?..kenapa nak amik cikgu siti anida..ibu angkat?"...Kan?...kawan2 dia pun pelik...naper kakak nak amik cikgu siti anida tu..ibu angkat dia....Ishhhh anak aku nie....aku pun belum jumpa lagik cikgu siti anida tuuu...tp kakak ckp...dia panggil cikgu siti anida tu Mummy....apa-apa ajelah....tp aku malu pulak nak jumpa cikgu siti anida tuuu....adooiiiiiiiiiiii

3 comments:

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

adoi..lawak la sofea ni,ada2 jer idea dia yer...advance suungguh..! bila ko nak amik anak angkat takmo plak dia yer...hehehe...bijak2....

Nurul a.k.a Riko said...

janna..
tu ler pasal...biler aku mentioned nak amik anak angkat...terus dia berteghoyak (menangis)...tp kan..gwe malu wehhh nak jumpa emak angkat dia tu...(blushed).

lenny said...

isshh... gue tertinggal kapal terbang lagi....?

sorry... nurul. last week aku tak sihat... demam selsema... sampai Aisyah punya sukan sekolah pun aku takleh attend. tapi, dinner mlm jumaat lepas sempat gi gaks! ngeeeehh...

he..he... ada gak idea hang bg reason cam tur, yek? tapi, mungkin ada advantage kot biler `ibu angkat' tu cikgu sendiri. perhatian lebih ker... or apaX2 berlaku cikgu tu boleh monitor, kan? ( think positive..)apaX2 pun, kita nak yg terbaik utk our doter, betul tak?