Monday, January 05, 2009

School re-opened

Today, sekolah re-opened…n now kakak already in standard 2. We went to her school this afternoon…sonok tgk kakak mingle around with her frenz yg lamer tak jumpa. Can see how’s happy she is.

This year…kakak masuk class 2 Bistari. Alhamdulillah…kakak dpt msk antara class 3 yg terbaik ..daripada 10 classes...competition mmg kuat...Yg tak besh…class kakak dekat ting. 3 (yg paling atas…) siyan betul anak dara aku nie…then again…risau pun ada gak..maklumlah…citer pasal tangga kan...moga dia alert & becareful…takut gak..kalo budak2 dok lari2 kat tangga…then tolak2…bahayanyer…

Kakak dpt report card hari nie. Her result utk final exam yg lepas….jeng.jeng..jeng.

Bahasa Melayu (Pemahaman) 90% A
Bahasa Melayu (Penulisan) 99.2% A
Bahasa Inggeris 90% A
Sains 96% A
Pendidikan Ag. Islam 95% A
Bahasa Arab 94% A
Matematik 69% B
Pendidikan Seni A
Pendidikan Muzik A

Alhamdulillah..her result is ok…but she need to improve further in Maths..needs to do more exercise…aku sedih gak..cz Maths kakak dpt B…tp tak perlah…still early to say…kan.

Then lepas tgk kakak...aku ajak Ilham lunch kat setiawangsa fud cort…sambil makan tu…aku dok tanya lagik kat Ilham…pasal tution utk kakak.

Aku: Abg..nurul rasa this year kita anto kakak tution…mahu enggak?

Ilham: Abg rasa…no needlah..let me monitor her every nite. Lagipun..it is to early nak send her for tution

Aku:..Errrmmm…..tapi kan…(still tak pueh hati nie…)..ramai kawan2 kakak dh gi tution tawww...since derang standard 1 lagik…

Ilham: Tak payahlah…baru darjah 2...

Aku:…Errr..errrr…(speechless.)

11 comments:

Sherry Said said...

wow wee.. result kakak sgt2 memberangsangkan..

a big pat on her shoulder, eh..

Personage said...

i rasa pon kakak tak perlu tuisyen.

tuition is just a repetition of what has been taught in school. the secret recipe on how to excell in maths has been clearly depicted over decades : Practice...and more practices....sure can excell nyer...

if parents boleh coach and monitor from home, i think thats much better lagik2 the father is someone yg i can say..., sifoo in maths and something gotta do with numbers, aint ya think so?

so why pay to someone else when you can get it better for free??

my 2 cents.

baby102 said...

yup, aku pun setuju dgn ilham. too early la kakak nak gi tuition. kesian dia nanti, dah la gi sekolah pastu kena gi tuition lagi. penat.

lagipun ilham boleh ajar kan, so better ilham ajar dia je.

anyway congrats sbb result kakak sgt2 la bagus. hopefully esok2 aqil & mikhael sekolah pun boleh dpt result bagus mcm kakak.

Adrina Adi said...

congrats kakak!

very well done :)

mummysyafie said...

mak aii..result tu riko..

tapi irah rasa tak yah dulu la anto dier gi tuesyen..awal lagi. nanti takde masa dier nak rehat

alamak..ni pendapat je tau.

Nurul a.k.a Riko said...

sherry...
tenkiu....tp tu ler..maths ajer yg tak baper nak encem.

tina...
yes..true indeed. Biler aku pikir balik..betui gak apa yg nko kata tu...thanks yer.

Ilham mmg every nite dok teach kakak subject maths..since cuti sek. lagik....hopefully kakak ada improvement...cz maths nie..mmg everyday kena practises..

Baby...
thanks yer..aku pun rasa cam siyan pulak nak anto kakak gi tution...evryday ada homework..kdg2 tu..t'tido sambil dia wat homwork...ciyan pulak aku kat kakak..cz penat sgt.

ed..
tenkiu laling..

Irah...
betul gak tu...aku pun rasa cam siyan pulak kat kakak..

Adrina Adi said...

tuisyen ni sebenarnya utk kasi extra attention kat subject2 dia yg lemah. so, sis cuba tengok next exam dia mcm mana. kalau result maths still teruk gak, boleh ler consider nak hantar tuisyen ke tak.

lyn said...

itu wak lan tak pernah gi tuition coz he doesnt believe in it.

i pulak, have a private tutor who comes to the house pasal, ku jarang2 ke sekolah.... :P

but in the end, it depends on you and kakak. some people gi tuition pasal mmg nak belajar. but yg i nampak sekarang, yg gi tuition centre byk nak bersosial

LITTLE DEWA said...

riko
if it's not burdening, bleh je anta kakak. tp if she cant cope, pull back la... sian gak tgk bdk2 skang ni tuition itu ini ana sini... penat tu...

sue.anne.na said...

betul la wak.. tak payah.. kesian dia nanti. kang penat pulak kakak tu. yang penting support dari parents. they will learn more from life not from books completely :D

Nurul a.k.a Riko said...

ed...
betui tu..aku pun sokong dgn yr opinion..thanks yer.

lyn...
baguslah wak lan...mesti dia pandai masa sek. dulu...now....dia pun dah berjaya dgn his career..kan.

mummy....
tgk kakak wat homework pun aku siyan..sampai tersengguk..sengguk nak siapkan homework yg berlambak....tu belum tution lagik.

cumi...
thanks..tu lar..mmg tiap2 malam..kami b'gilir2 ngajar kakak...sokong bangat dgn yr pendapat.