Monday, June 06, 2011

Cuti-cuti Singapore: Universal Studio Singapore (USS) Part 1

Alhamdulillah....akhirnya Tuhan makbulkan doa ahkak utk bercuti2 bersama family tersayang ke Singapore sempena cuti sekolah baru2 nie. Kitorang bertolak pada hari Isnin, 30th May sampailah hari Jumaat, 3rd June (5D4N). Wah! Lamer kan...kitorang bercuti2 Singapore kali nie...itu pun rasa cam sekejap ajer cz manyak tempat tak sempat nak pergi macam S'pore Flyer peh tu Muzium Science S'pore. Insyaallah....kalo ada masa... mmg plan nak bawak my doters kat tmpt tu.
USS Here I Come!

Seawal pukul 9.30 a.m kami dah terpacak depan gate USS. Derang bukak gate dlm kul 10.00 pagi. Mmg dah plan awal2 lagik nak tgk Shrek 4D Adventure movie. Pergi USS mmg harus tgk Shrek 4D Adventure movie nie....mmg besh & happening. Beratur pun tak lamer....sebab pegi awal pagi. Cer pergi waktu puncak....mcm after lunch ker..harus mahu beratur berjam2 kut...cz lepas abis tgk Shrek 4D movie...ahkak tgk....que mmg panjang...sib baik we all datang awal pagi....lega sesangat.

Posing gerdix

with my 2 little princesses


with En. Somi...thanks cz sudi mensponser percutian kali nie.



Masa on the way nak ker Far Far Away Castle...mmg akan lalu Madagascar punya attraction. Since dalam kepala mmg dah aim nak gi tgk Shrek 4D Adventure.....kitorang just amik gambo dengan characters Madagascar jer wat kenang..kenangan. Cam wat lintas hormat ajer kat Madagascar nie....auwwwwww...cz tak sabo nk tgk Far Far Away Castle nie. Cantek sesangat.


Cantek kan?

Percutian kali nie mmg we all dah lama plan....since last year lagik nak ke USS. Especially biler anak2 dah besar mcm Cha...dia dah pandai appreciated dan dia pun tak sabo nak tgk Istana Far Far Away...sayangnyer kami tak berpeluang nak amik gambo dgn characters Shrek & Fiona cz tak jumpa pulak derang kat situ.

Biler abis tgk Shrek 4D nie kan....so kitorang pergi tgk show Donkey Live Show pulak. Mmg kelakar....rasanyer budak2 suka kut cz kita leh tanya mcm2 kat Donkey nie. Seronok tgk Cha dok joget2 biler Donkey nie menyanyi. Rasa cam seronok tgk anak2 gembira cz bagi ahkak percutian paling bermakna biler tgk anak2 happy ajer.


Posing dgn Kakak sebelum Donkey Live Show bermula....

Dah abis show..amik gambo dgn MC pulak. She is so talkative...but cute.



Kami berhenti berehat di restoran Goldilocks (Halal). Bulihlah melepaskan penat & juga tekak yg kehausan cz asyik berjalan ajer kat dlm USS nie. Oh yer....sila pakai kasut yg selesa...especially flat shoes sebab kat sini mmg korang akan manyak berjalan. Jgn lupa pakai sunblock cz cuaca mmg panas terik!

Cuaca mmg panas deknon!


Our 2nd plan pulak nak tgk show Waterwolrd. Show start dlm kul 12. Tapi sayangnyer disebabkan ada masalah teknikal show postponed pada pukul 3 pm. So kitorang berjalan pulak kat Accient Egypt sementara nak tunggu Show blockbuster Waterworld dlm kul 3 pm.


Kitorang bertiga nie mmg takut nak naik thrill ride dekat Revenge of The Mummy...tak perlah...amik gambo kat poster pun jadiklah wat syarat.


Dlm panas2 berjalan...sempat amik gambo dgn character nie.

Okeylah...korang jgn muntah darah ijo yer tgk gambo2 kitorang kat USS nie. Tu belum part 2 lagik. Dlm part 2 nanti....ahkak ceritakan pengalaman menarik masa tgk show Waterworld...dan juga characteres kat Hollywood & New York yg sempat kitorang amik.

Tunggguuuu.............


9 comments:

notti netti said...

bestnya. Kenapalah kat mesia nie takde UUS? LAst2 year husband dok belajar kat sana. U.Studio nie tengah buat. Anyway seronok kalau anak-anak ikut seronok.

ceritacherita said...

bestnya, betul knpla kat malaysia tak de ya, padahal malaysia lagi besar dr spore.

Janna Wan Muhammad said...

Sebab malaysia tak bape besh kot ? hehehe...tgk la Eye of Malaysia pon dah tutup, bwk pg melaka pon hampeh,

it's been a loooooooooooooooong time since the last time I went to singapore, plan nak pegi lagi asik la tak jadi2....kene renew passport dulu...dah jadi illegal immigrant dah kat SAbah neh...hahaha...

by the way, glad that u enjoyed your vacation very much dear ! itu la yg penting!

missjulnar said...

wow beshnyer......kak un nmpk berisi la..apa rahsianyer...

Hairil Rizal said...

Suka! Suka! Suka!


Part 2 please...

mummysyafie said...

flat shoes n sunblock, ok noted. dah tak sabar nak gi..hihihi...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Nurul, waaaah org bercuti balik Parit, dia pi Spore! Kampong jugak yg besh! Hari sabtu lepas 3 org kenduri kawin kat Kg Tengah!

|| sue-imanja || said...

yeay beshnyer!!! more piccas pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Nurul a.k.a Riko said...

notti netti...
entahlah...ahkak pun tak tahu naper kat m'sia nie tak ada...agaknyer kalo USS ada kat M'sia...nanti takut tak ramai pulak yg datang ke Genting Highlands pulak.

Mmg betul...percutian paling bermakna kalo anak2 ikut sekali sama..super duper besh!


Baby...
tu lar...kalo kat M'sia nie ada...lagik besh...kan.


Janna...
I sokong 100%...betul...betul...betul! I pun samer...dah lamer tak pergi s'pore..last pergi masa form 3...giler lamer kan.


missjulnar...
ha.ha..ha...nak tahu rahsianyer? Kak Un gi gym 3 kali seminggu. Nampak tak tang peha dah kulus sikit..cuma tang lengan tu...kena take times cz nak buat toning...manyak susah woooo...kena rajin buat weights...& workouts kat gym.

Warlords...
thanks...biler nak pass key chain kat u nie?


Mummysyafie...
Wow...enjoy yr trip to USS lepas nie.


Moh Kembara..
Wa'alaikumussalam Yong....wow..sonoknyer balik kg...biler time cuti sek. mmg manyak nampak kiri kanan kat jalan raya derang sediakan khemah kan...especially jalan yg nak menghala ke arah Bota Kanan...he..he..he..

Alhamdulillah...baru jer balik dari kota singa...ater dah namanyer cuti sekolah.....haruslah bawak anak2 teman nie gi jalan2.


Sue...
Owwwhhh....tunggguuuu. Sila mabuk dgn more piccas ahkak & family lepas nie.