Thursday, June 23, 2011

Citer pasal Kakak.....

Dah lamer ahkak tak citer pasal anak dara sunti ahkak sorang nie yer. Entah mengapa, minggu nie ahkak asyik terkenang ajer luahan Kakak kepada ibu dia. Rasa hati berbunga...bunga gitu biler Kakak bercerita pada ibu dia. Kembanglah ibu dia kejap....sebab itulah nak berkongsi cerita kat blog ahkak nie.

Last monday & wednesday.....ahkak ada appoinment with my PT...Ekyn. Biasanyer...kalo jumpa Ekyn nie during weekdays mmg ahkak kelam kabut sikit. Bayangkan nak amik Cha & Kakak...peh tu nak masak lagik kat rumah....peh tu tunggu en. somi balik....tengok Cha wat home work lagik...biler dah setel...... barulah ahkak pegi jumpa Ekyn nie.

Kakak mengadu kat ibu dia...."biler ibu gi gym kan....rumah sunyi jer ibu. Walaupun abah ada...tapi Kakak rasa mcm Abah tak buat apa2.....tapi mmg abah buat mcm maner ibu buat....entahlah ...mcm tak samer jer dgn ibu"

Ibu dia diam sebentar. Ahkak pelik gak..naper Kakak ckp cenggini....syahdu ler pulak. Sub..sub..sub. Hati mmg rasa bersalah....sebenarnyer en.somi yg beria...ia ajak pergi gym. nie...nak keep fit...nak sihat....sekalik...dia pergi sekali ajer....alasan sebab dia nak exam bulan 8 nie...so ahkak just continue ajer...sebab already fall in love dgn dunia baru nie.

Ahkak ckp kat Kakak..."ibu tak ada kat rumah ....dlm 2 jam ajer....tak kan lah Kakak rasa mcm tu sekalik". Lagipun...kalo ahkak gi gym on Sunday...mmg ahkak bawak Kakak & Cha bersama cz ada kidz centre kat dlm gym tu. En. Somi dok sorang2 kat rumah...study. Cuma hari sekolah ajer ahkak tak bawak both of them cz siyan tgk derang penat...peh tu Kakak...hari2 ada home work.

Then ahkak tingat balik perangai Kakak nie. Kalo ler ahkak lambat balik dari office kan korang....berdering2 henpon ahkak berbunyi. Kejap2 Kakak called...tanya..."ibu kat maner? nie". Nak kasik dramatik lagik....kalo time hujan pulak...lagiklah Kakak risau pada ibu dia. "Ibu....skrg hujan lebat....ibu kat maner.....Kakak risau ler sebab hujan....ibu ok"?

Waduhhhhh.....dah terbalik rasanyer. Dulu2 ibu yg risau kalo anak2 lambat balik kan....skrg nie...anak yg risau pasal ibu dia. Padahal...ahkak balik lambat time month end...cz nak siapkan report. Sib baiklah office dekat dgn rumah (read: kalo ikut Duke highway...)...tak yah lalu traffic light bagai....lancar ajer perjalanan...alhamdulillah.

Esok...hemmmmmm.....nampak gayanyer ahkak kena balik lambat sikit jer cz ada Chill Out. This month turn dept ahkak...Asset Management.....bergabung dgn Treasury Dept. buat chill out utk sumer staff. Muka ahkak kan....mmg ramai yg complaint...tak pernah nampak kalo other dept. buat chill out nie.

Kawan ahkak Nor pun dah ajak pergi utk chill out esok. Theme esok Bollywood. Ada staff tu suruh ahkak pakai sari.....sari??? mmg konpem tak pakai. Kurta pun tak ada....tak perlah...janji tunjuk muka utk support my dept. pun dah cukup kan.

Risau pulak kalo Kakak susah hati ibu dia nie balik lambat. Cha okey pulak kalo bab...bab cenggini. Dia paham...esok ibu balik lambat cz ada kerja. Ibu tahu...Kakak risau pasal ibu dia sebab sayangkan ibu dia. Itulah....BONDING namanyer.

Ahkak bagitau kat Kakak....mcm manerlah kalo esok...esok kan...ibu kena gi training seminggu ker...? 3 hari ker...? cam maner tu? (read: sajer jer nyakat Kakak...keja cam ahkak nie manerlah ada outstation kat luar)....terus muka Kakak berubah. "ibu nie....tak mo lah pergi". Ibu acah ajerlah.....terus Kakak lega.

Actually...bulan Sept. nie...office ahkak ada buat co. trip to ClubMed Cherating. En. Somi dah kasik green light utk pergi. Cuma hati ahkak berat ajer nak pergi cz mmg tak bulih bawak family. Dahlah 3D2N......mmg tak leh bayangkan cam maner ibu dia tanpa anak2 di sisi. Mmg kami tak pernah berenggang.....apa yg pasti satu hari nanti...Kakak kena belajar slowly...slowly utk berdikari kalo ibu dia tak ada di sisi.

Kalo Kakak dpt good result dlm UPSR...mmg ahkak plan nak masuk dia sek. asrama....Alamak! rasa sebaklah pulak....tak per..tak per....now Kakak darjah 4....lambat lagik...lambat lagik. Malas nak pikir skrg....yg penting Kakak & Cha ibarat my handbags....pergi maner mesti nak bawak handbags nie. Apa yg pasti....satu hari nanti ahkak perlu belajar utk pergi shopping tanpa bawak handbags.....errr...errrr bulih ker? Insyaallah....


Nota Kaki: baru pasan...panjangnyer ahkak tulis malam nie....layan jer lahhhhh.


7 comments:

Aiza Syahida said...

hehehe. sukalah baca cerita2 akak. hope one day i will be a good mother for children as well. :)

Piasara said...

"owh..akak ni pulak skrg kalau nak keluar jarang bawak ank2 dah sbb..alahh diorang tau kita suka jln2 pusing2,belek2, boring..nak lepak2 kat umah jer,lagi best kata diorang..."

Che Ta said...

itu lah kan.. hati anak2 kita taktau.. itu yg tak sampai ati nk marah or 'halau' derang bila semua dok la bergayut kat mami sampai i takleh nk buat apa.. nk jln pun susah!
itu yg i mmg tak sampai hati nk tinggalkan derang, even after office sekejap pun rasa mcm bersalah sgt.. sebb i know they're waiting for me.. takpe la berkorban sikit. esok2 derang dah taknak melekap dgn mami boleh la nk yoya2 hehe

Nur a.k.a admansyah said...

awat tak hupdat nie? biase ko laju...? jgn jangkit ngan aku...

Nobody's perfect! mcm now ko rase bersalah kt kakak & adik tapi... ms utk diri sendiri pun ptg juga! sementara `lesen' hubby dh bg... just use it!

ceritacherita said...

alahai kakak, sayu pulak dengar dia risau kat ibu dia. aku pun sama ni ada co. trip ke korea 4D3N, mmg tak leh bawak family. so biarkan jela dirog dgn abah diorg, biar diorng biasa.

Nurul a.k.a Riko said...

Aiza...
thanks cz sudi singgah kat blog ahkak. Ahkak tulis blog nie pun...supaya dah besar nanti my doters bulih baca balik...apa yg ibu derang tulis utk mereka. Insyaallah.

Piasara...
Nurul pulak....nak sangat kalo dah besar nanti derang leh teman ibu dia bershopping samer.

Che Ta...
setuju sesangat. Masa kecik2 nie lah derang nak bersama dgn kita kan...nanti dah remaja...sure dah ada kawan2....dah tak mo melekap kat ibu dia dah...he..he..he..


Nur...
Minggu nie kena attend training...sabtu & ahad pulak tu. Tu yg slow jer tak berupdate.

Walaupun Ilham dah kasik lesen...perasaan guilty tu masih ada lagik. Tak sampai hati nak amik gambo without anak2 di sisi...ecewaahhhhh.

Then...I know...one fine day...I'll let them go slowly...slowly cuma.....bagi I....masa utk I & Ilham utk berdua..dua...akan ada..biler derang dah besar kelak.


Baby...
Wah...syioknyer nak gi Korea! Anyong haseyo!

Hairil Rizal said...

Gitula kan ahkak, kita ni bukan ada masa lama pun utk bersama anak anak ni sebenarnya. Yg betul betul best masa bebudak ni kecik lagi lah. Bila dah besar nnti, masing masing stronger with friends.

Tu yang terasa miss them so much tu kan?

By the way, camtu la juga kan apa yang ibu bapa kita rasa?

Oh pilunya...rindu kat my mom...