Wednesday, April 30, 2008

Kakak kena denda...

yes...aku yg denda kakak. Pasal aper?....pasal her school shoes yg so kotor ..w/pun baru pakai 1 hari. Adoiiiii...aku dah reiterate so many times...pls..pls...jaga kasut...jgn kotor sgt..nie sampai dari puteh dah jadik kelabu asap ajer aku tgk kasut sek. kakak. Biler aku tanya dia...naper kasut kakak dah jadik kaler lain....kakak ckp...kwn terpijak kasut dialah...dia terpijak airlah...so many excuses...

kakak ada 2 pairs of shoes....monday n tuesday...kasut A...wenesday n thursday..kasut B...then kalo on. friday..aku akan tgk kasut maner yg x kotor sgt...aku akan suh dia pakai kasut tu...tp aku tgk...baru pakai 1 day...mcm dah pakai seminggu ajer...maner aku x hot.

so..aku punished her...utk basuh kasut sek. Hopefully...she will take note..betapa susah nak basuh kasut sek. nie...(sebenarnya...senang jer basuh....tp since nak educate her...kan). Dgn muka masam...campur kelat...kakak amik kasut sek...then bermulah subjek cara2 membasuh kasut sek...he..he..masa nie aku kena control senyum... . Aku kena ajor...step by step....amik sabun...how's to berus..then bilas.....sumer tu lah....lepas tuu...punyalah sonok kakak membasuh kasut...nak tahu dia sonok aper?...sonok main sabun. Mmg tak leh jadik nie....cepat2 aku suh dia mandi lepas tu.

then finally....kakak cakap..."ibu...ibu....kasut sek. yg lagik satu tu...nak basuh jugak ker?...basuh yer ibu?"....pulak dah..Kakak pulak yg dok beria..ia nak basuh kasut B. Aku ckp kat dia...kasut B...elok lagik coz dia lum pakai lagik..hari nie (wed).. baru dia pakai....so aku ckp x payah basuh. Pulak tu..kakak ckp..."Ibu..ibu..nx time ..ibu x payah basuh kasut kakak....kakak nak basuh sendiri...". Lepas tu...mulut dia dok bising..dia x sabo nak tunggu wiken nie ..nak basuh kasut...dia ckp...dia suka basuh kasut sek. Adoiiii....pulak dah.

5 comments:

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

wakakaaaa...mesti sofea kata,ni la denda yg paling best,ibu denda la lagi yer....hehehe

LITTLE DEWA said...

hihihi
bagus la kecik2 dh ajar cuci kasut
:)

Ibu n Babah 'Nurain's' said...

nurul...

kenapa sofea kurus sangat? Mesti penat kan gi sekolah? Dulu kan chubby skitt.....

lenny said...

baguih... baguih... ajar depa basuh sendiri. errr! my hubby ada gak ask Aisyah to wash her shoes tapi die tak nak! coz duty basuh kasut tu... keje my hubby! he..he... I? basuh baju die ler... 2X seminggu! abihh tgn gue yg ellergic sabun nie... sooob!

Nurul a.k.a Riko said...

janna..
ha'a..mmg pun dia suka sgt.

mummy..
he.he..he..dia cuci takat cukup syarat ajer...lepas tu ..aku yg cuci kasut tu balik..

ida..
ha'a..sofea dah kurus..then biler dia dah tinggi sikit..lagik nampak so cekeding.

nur..
duty basuh kasut sek. n baju sofea...mmg tugas aku. ada gak..Ilham tulun..tp rasanya cam tak mencapai piawain aku ajer...he..he..he.he