Tuesday, November 09, 2010

Hari yg penuh emosi....

Entry nie agak panjang....more utk lepaskan geram ajer!

Mcm2 happen hari nie. Dahlah ahkak bz bee sungguh kat office cz nk move back to d'sara tis Friday...tu tak kisahlah...dah keja kan. Penat nk pindah office tak meninggalkan kebas di hati. Then ahkak cuba gak pujuk hati nie supaya berjiwa mancho spt hero..jgn jadik lembik spt puding caramel....tapi tak jadik gak. Sebab???? menda nie melibatkan perangai seseorang. Argghhhhh...malas nak layan. Org mcm nie mmg ahkak ignored ajer. Lagik cuba akak lari dari dia, lagik tu lah dia cuba merapatkan diri dgn ahkak.

Mmg dari dulu,ahkak dah cuba keep a distance fm her. Yes! Ahkak mengaku..mmg ahkak pilih kawan. In fact, ahkak pernah dgr yg org kata 'ahkak nie pilih kawan'...(read: baper kali nk ulang daaaa.....) Yes true indeed. Org yg mulut jahat mmg ahkak keep a distance fm them. Nie motto ahkak...eh bukan motorbike tawww...Mmg alergic! Kadang2 tu ahkak suka berkawan dgn bangsa lain, cz dlm diri derang, mmg tak ada kamus PHD nie. Naper yer org kita suka BUSUK HATI! tak semuanyer...segelintir ajer....Opsssie ada yg terasa ker?

Selalu bertanya ..naper perlu ada busuk hati or PHD? Ahkak pernah cerita pasal nie kat kawan2 yg close dgn ahkak...conclusion...sumer ckp menda yg samer....JALEOUS! Naper lah nk jaleous dgn ahkak nie....lebih tepat...apa kes nak jaleous2 nie.....so childish...wek...wek..wek!

Dulu...ahkak cuba ignored. Malas nk layan dgn org perangai cenggini, kalo kita layan...kita pun 2x5 dgn dia. Kalo ingat balik....sebijik cam perangai budak2 sek. rendah ajer. Oh yer....hari2 Kakak suka cerita pasal kawan2 dia kat sekolah...Kakak tak tahu....bukan setakat budak sek. rendah ajer perangai cenggini....mak budak pun ada...agaknyer mmg tak mo berubah kut.

Ahkak rasa, kesabaran ahkak dah sampai limit! Mmg dah meletop mcm Gunung Merapi...tp still control ayu lagik. Ahkak tak suka biler ada GAP or JURANG selepas nie. So lepas nie....ahkak cuba keep a distance fm her. Ahkak mmg tak suka amik menda nie too personal....sebijik cam budak2 kan.....tp kesabaran ada hadnyer.

Alamak! Tiba2 ajer ahkak ingat kat Mak Cik (our tea lady). Skrg nie mak cik ada kat Mekah mengerjakan Haji. Mak cik selalu kata..."nurul nie...mcm org tak ada masalah ajer...manis ajer hari2"..." maner ada mak cik....cuma x citer kat mak cik ajer". Huwaaaaa....ahkak pun ada gak masalah...dah namenyer manusia...cuma kita x citer kan. Mcm2 masalah ahkak nie...kalo nk citer sampai pagi besok pun x abis.

Ingat lagik kat mak cik....dia pernah ckp kat ahkak "mak cik belum pernah dgr...nurul citer burok pasal org". Ahkak senyum ajer. Dlm hati....kalo kita citer burok pasal org...kita pun 2 x 5 gak dgn org mulut jahat. Lagipun, org tu bukannyer penting sangat dlm hidup kita...nak kita bercerita pasal dia kan...or nak kutuk dlm email pun...ahkak tak suka. Waste of time!

Ahkak nie dgn mak cik, mmg manja...kdg2 tu menganda2 pun ada...sajer...Sonok layan mak cik nie...ahkak pun hormat dia...ahkak anggap mak cik macam mak ahkak. Suka minum air nescafee mak cik ...kadang2 tu tingin gak nk minom air hot cappucino...tp selalu tak jadik beli...cz tak mo mak cik kecik hati...Tu pun...ada yg x suka...ckp ahkak nie manja sesangat. Mak cik mmg suka melayan ahkak...tu pun nk jaleous yer...hemmm...tu baru mak cik....lum lagik ahkak citer pasal menda lain....mcm...salah ker meja ahkak jadik tumpuan? salah ker ahkak kalo ahkak makan dgn org lain yg 'ngam' & 'gila2' dgn ahkak....mcm tak logik pun ada. Entahlah.....

itulah namanyer hati manusia....perangai pun tak samer. Kalo samer perangai.....mmg tak laku kain kat kedai kain kalo org dok beli kain yg samer kan. Apa yg penting...kena pandai pilih kawan. Tak semestinyer kalo kita selalu bersama, kita baik dgn dia.

Dulu..pernah pujuk hati nie...biarlah org buat apapun...yg penting kita tak mcm dia. Tapi...ahkak tak sekuat ittew. Skrg nie..ahkak nak kuarkan sayap...nk terbang meninggalkan seseorang...biarlah dia dgn labu2nyer.

6 comments:

Jey Yusuff said...

banyak2 sabar. hihih... terjah dan follow blog ni...

izzah said...

huish,mmg emo ahkak..tak pe2,it's okay..tu menunjukkan kite normal..hehe..ade perasaan.sabo je la..
:)
chill!!

Hairil Rizal said...

Tidak bercerita yg buruk buruk ttg org lain adalah sikap terpuji. Keep on holding to it sbb holding to it is seriously hard!

Kadang-kadang kan Nurul...facing the problem is what is needed rather than running away from it. Kadang-kadang laa tapinya...

:)

Anonymous said...

Calm down yek Nurul? Berkawan nie mcm pisang setandan...bukan semua elok, mesti ada sebiji dua yg busuk...camtu laa manusia! Adakala kawan kita ada yg tak sempurna. Kita kena terima baik dan buruk mereka..... Kalo tak tahan, angkat kaki ajer....Tak yah nak confront coz lagik memburukkan keadaan....Itu laa yg saya wat selalu...Memang amik hati tp saya mudah melupakan kadang2....

Lovely Bella said...

ahkak.. mmg kite perlu memilih dlm berkawan.. huhuh len orang len carenyer..

Nurul a.k.a Riko said...

Jey...
thanks cz sudi singgah & kasik comment.

Mmg kena banyak sabar...dugaan.

izzah...
tu lar...mmg manyak kena sabar...abis pun kalo ahkak tension dgr cd Maher Zain...tenang!


Warlord...
Jgnlah puji mcm tu...ahkak bukannyer malaikat...kdg2 terkehel gak especially mcm malam tadi...mmg emo sesangat cz ahkak tak pandai nak marah org.

Sumer...simpan. Lamer2 meletop!

True indeed...tp kdg2 hati ahkak nie tak kuat..*sigh*


Cik Anon...
Thanks cz sudi singgah.

Ahkak nie...sekadar meluahkan emosi...tak terniat pun nk confront pd si dia. Ada ker ahkak tulih nk confront Cik Anon???? cuba baca balik..

Pasal pilih kawan nie...kita mempunya pilihan. Mcm kita pegi pasar beli ikan....mesti nk tgk ikan yg segar..tak kan kita nk beli ikan yg busuk.

Mcm tulah dgn memilih kawan nie..kena hati2. Kadang2 circle of friends leh buat kita terinfluece secara indirectly. Tepuk dada tanya selera itu ajer.


Bella...
Betul tu..sayang bella! Kita bukan memilih dari segi rupa or kekayaan...tang perangai tu jer. Pasal kes kawan2 back stabbing pun manyak kan...mmg kena hati2.