Thursday, November 04, 2010

Hati tersenyum biler.....

Nak cerita, kadang2 w/pun kita tengah marah....tiba2 ajer hati jadik tersenyum biler....

1)Cha makan nasik selalu tak abis. Ahkak tak suka nk guna ayat 'nasik nanti nagish'..cam x logik pulak..peh tu knowing my doters yg suka bertanya itu ini..better jgan guna ayat nie.

Semalam biler Cha makan nasik x abis, aku marah2 sayang kat dia. Then Cha ckp kat ibu dia 'nanti nasik nagish yer ibu'...ibu dia sorang nie pun...laju ajer ckp..."ha'a".

Cepat ajer Cha kat ibu dia " maner nasik bulih nagish ibu...dia tak ada mata, dia tak ada hidung....cam maner nak nagish?"

kan Ahkak dah ckp?????


2)Kakak pagi2 mmg kena gi mengaji..tp bukan gi mengaji pakai kain merah or kain hijau. Ahkak anto dia class mengaji private punya. So hari2 mesti kena pakai baju kurung. Since ibu dia nie...selalu ajer nk cepat gi keja pagi2...so kalo nak melayan Kakak nie kadang2 bulih bikin hati ibu dia panas kejap.

Pasal aper??? Kes nak matching tudung dgn bajulah. Kalahkan org gi keja ajer. Baru jer umo 9 thn...aper kes ntah nak pakai mcm org gi opis..khalyaknyer.

Mcm pagi tadi...dia pakai jubah kaler hitam. So ahkak ckp...pakai ajerlah tudung syria kaler lain. Inner aku suh dia pakai stripe..since jubah dia plain...cuma ada corak sikit kat bahagian lengan. Tak mo nko! Nak tdung syria kaler hitam gak.Manyak songeh tul...grr...grrrr.

So kasik tudung syria yg mak ngah dia kasik kaler pink...pun dia tak mo cz dia kata jubah dia kaler HITAM. Nak hitam gak!!!! So...since ahkak pun tak mo nak bising2 pagi tadi...so kasik dia pakai tudung syria ahkak yg selalu ahkak bawak gi keja. Class nko anak dara ahkak sorang nie.

Dah dpt outer syria kaler hitam, inner pulak masalah...cz dia tak mo kaler lain. Tingat adik ahkak yg kat Jordan ada kasik ahkak inner kaler kelabu yg dia beli kat Syria hari tu....so godek2 dlm almari...ada inner yg warna kelabu.

So mmg matching...outer syria kaler hitam with inner kaler kelabu. Since dia pinjam ahkak punya tudung...so a bit besar...kena carik brooch nk pin kasik ketat kat bawah dagu.

Tiba2....Kakak kata..."ibu...sengetlah". Adoiiiiii....budak nie nak kena nie. Baru nk gi mengaji dah nak melaram. Betulkan balik tudung kat kepala kakak...kasik tak senget. Furghhhhhh...mmg geram ajer pagi tadi.

Then...ahkak tersenyum sorang2 lepas tu..(read: bukan giler yer....) Hemmmmmm...mesti dia dok perati ibu dia pagi2 pakai tudung yg matching dgn baju...tu pasal Kakak jadik cenggitu. Hemmmmm......




7 comments:

♥ kyu said...

haha comel btol anak ngan ibu nie :)

izzah said...

mana tumpahnya kuah klu tak ke nasik??haha..
like mother like daughter la...
:D

Nur a.k.a admansyah said...

tu lar... dieorg tu `cermin' kita taw! bak kate omputih... reflection from us! (falsafah aku sbnr-nya!)

kelakau.. kelakau..

llanslez said...

nurul, cik dee link you to QnR's blog eh?

Hairil Rizal said...

2 hari lps, anakku tetiba bertanya soklan paling digeruni ibu bapa:

Umi..Babah...camne orang boleh beranak ya? Camne anak tu boleh ada dalam perut?


Tak ingat apa jawapan Umi dia masa tu, tapi mmg cover abes la :P

Nurul a.k.a Riko said...

kyu...
tenkiu...moga enjoy baca ahkak punya blog nie yer.

izzah...
yessszarrr....betul tu. Suker...suker..suker!


nur...
betul tu my bff. Wah! dgr..dgr nk beli sumthing2 kat JJ yer...he..he...


Cik dee...
Miss u dear! Alaa...tak payah mintak permission pun tak per...link ajer. Kita tukar2 link yer laling.

Warlord....
Ha..ha...ahkak pun pernah di tanya soalan yg samer fm Kakak. Mmg kena jadik super duper kreatif biler jawap soalan tu...cuma....ahkak speechless biler Kakak tanya....soalan.....
>
>
>
"ibu...r_g_l tu aper"? furgghhhhh berpeluh ibu dia sorang nie jawap...biler kakak dok baca newspaper pasal kisah nie.

mama said...

nurul, it's qistina and rayyan's old blog - revived
heheheh...
qistina-rayyan dot blogspot dot com
:D

tq!