Wednesday, December 29, 2010

Battery kereta kong king kong

Dah lamer rasanyer ahkak tak hupdate blog kan. Padahal ada gak ahkak update blog tapi setakat save as draft ajer ...tak sempat nk click publish post. Peh tu biler dah sampai rumah...KONON nak click publish post or nak edit balik untuk tambah gambo...sekalik sampai hari nie tak gerak2 blog ahkak. Ok..ok lah...t'panjang pulak intro ....so hari nie nk citer pasal battery kereta ahkak yg kong king kong.

Actually, pagi tadi mmg tak sempat nk beli breakfast kat kawasan sekitar setiawangsa or wangsa maju. Then ahkak ckp..oklah since hari nie rasa cam cepat pulak sampai office, before masuk parking kereta better ahkak stop kereta ahkak kat Shell station yg berhampiran dgn office. KONON nak beli dunkin donuts kat situ.

Biler nak balik semula ke kereta...... ahkak nak start engine kereta, tiba2 ajer kereta tak bulih nak start. Panic gak. Alamak! Battery kereta dah kong ker? Baru ajer last month en. somi dok service kereta....mechanic tu tak check battery sekalik ker? Or...mmg kalo service kereta mechanic mmg tak check battery yer? Sorry ahkak tak tahulah pasal kereta2 nie...mmg zer0! (read: nak bukak bonet depan kereta pun...ahkak tak tahu...malu..malu..malu.)

Alhamdulillah, sib baik assistant kat Shell station tu dok tolong check then dia kata mmg konpem battery kong. Peh tu, ada sorang uncle & sorang abang nie pun menolong samer. Bayangkan nak pulas stering kereta...punyalah berat giller occay. Eeiiiii...tak reti ahkak nak menhandle stering kereta seberat ittew. Biler uncle tu drive then bawak ke tepi...2 org lagik dtg menolong. Alhamdulillah. Ahkak parked kereta kat tepi Shell....then masuk office kejap sementara nk tunggu en. somi datang melihat keadaan kereta yg buat perangai pulak dah hari nie.

Dlm kul 10 lebih..en somi sampai bersama seorg mekanik (sib baik ada Esso station yg berhampiran situ....so mekanik tu mmg keja kat esso). Akak kuar kejap utk kasik kunci kereta kat en. somi.....Tima kasih to En. somi yg uruskan semua tu sampai settle.

Furrrggghhh...mmg panic di buatnyer...apa2 pun...alhamdulillah...kereta dpt bergerak spt biasa lepas tu. So lepas nie...ahkak dah tahu sikit2 ttg penjagaan kereta lepas nie. Apa yg penting....ahkak dah tahu kat maner nak bukak bonet depan...opssss.




4 comments:

Nur a.k.a admansyah said...

Ye larr cik puan.. jgn tahu bwk jer taw! opsie.. at least ko lbh baek dr org yg dok mengomel nie! hahaha.. Ya ampun...

Hairil Rizal said...

Kesimpulan konkrit yg melucukan - kini kutahu camne nak buka bonet kete ku!

Takpe ahkak...hidup ni kan penuh dengan sesi pembelajaran secara tak langsung ni.

Syabas!!

Eh, happy new year ok! :)

alinac lover said...

selamat tahun baru ya

Nurul a.k.a Riko said...

Nur..
tu lar..aku nie manyak gak yg tak tahu...nak isi angin tayar pun tak tahu yewwww...oppsss *blushing*


Warlord...
Alamak! termalu kejap he..he..he..siyes! naperlah ahkak nie tak minat nak amik tahu kan pasal kereta....

Salam tahun 2011!

Yong...
Selamat tahun baru 2011.