Tuesday, October 09, 2007

Project Meskut raya....

Last sunday...mmg penat giller coz aku & kakak baking cookies for this coming raya. Aku buat biskut cornflakes...senang & simple ajer resipi tu. Lagipun...biskut nie mmg resipi turun temurun..sejak aku kecik lagi...dah pandai makan biskut nie....sampailah aku dah ada beranak pinak...(munyi cam ramai ajer anak aku...he..he..he..).

Kakak mmg bersemangat nak buat meskut raya nie....dia cam tak sabo..sabo biler aku nak start buat meskut raya. Aku ckp kat kakak...kena tidokan alisa dulu..then baru leh on ittew projek bust meskut.

The moment Alisa tido...so aku mula start gerak...cheee wah. Mula..mula beria..ia kakak tulun aku..mmg sumer dia nak buat...hatta nak letak tepung, letak telur, letak cornflakes sumer dia nak. Then tetiba...bestfren kakak..dtg...saper lagik kalo bukan Aqil (anak my nebor) ..tinggal aku sorang..sorang ajer buat meskut tu.

Since last wik lagik...kakak dah canang kat her teacher yg kakak akan buat biskut cornflakes...then dia siap inpom lagik...yg dia nak kasik meskut raya tu kat teacher. Adoiiii anak aku nie...so for this time..mmg aku buat 2 bancuhan cz nak kasik kat parents aku lagik...then nak kasik kat teacher dia.
Yg kelakor...memula aku tanya Aqil..."poser tak hari nie"...dia angguk ajer. Tapi aku rasa...dia cam tak poser..cz masa nak jawap tu..cam teragak..agak ajer. Biler aku kuarkan meskut cornflakes fm my oven...dia asyik dok peratikan aku buat meskut ajer...makin lamer...makin dekat...then aku just offer her..."nk biskut tak"...Aqil angguk so aku bagi meskut cornflakes tu kat Aqil...sukanya dia. Sempat Aqil cakap biskut aku tu sedap...he..he..he..

Kakak pulak...terkebil..kebil biler tgk Aqil makan meskut. Kakak cakap..."ohhhh...x poser yer...tadik kata poser"...cepat..cepat..aku cuit kakak suh diam.


Adoiiiii...mmg penat wat meskut nie...rasa cam nk patah pinggang ajer...so aku x marah kalo kat luar org dok jual meskut mahal..mahal...cz bagi aku...mmg penat wat meskut nie...unless kalo ada helper tak per gak...cam aku nie...sorang..sorang ajer...then kakak pun ada gak tulun sikit..sikit...mmg penat.
Pagi tadi...mama Ct sempat jumpa aku...cakap thanks for the cookies...Amalin buat yer..? Aku just senyum ajer...then aku cakap...dia buat...tapi dia yg banyak makan biskut tu.

Aku dpt 4 balang meskut...1 balang dah abis cz kakak & alisa makan...aku x tawww baper balang ajer tinggal for raya. Itupun...cepat..cepat aku saloytape kat balang tuuu...kalo tak...mmg x dpt bawak balik kg. meskut cornflakes aku tu.

4 comments:

LITTLE DEWA said...

hei
rajinnye!
me x sempat lagi nk wat kuih raya
dok salin resepi je x abih2
hahaha

janna w.m mokhsin said...

riko,aku rasa tahun ni aku tak wat kot sekuk konflek....aku baru wat dua jenih...tu kira rajing la tue...hihihi...

Mummy Aisyah said...

wahh rajin nya anak&mak
bak sikit buleh? hehe

sofea^alisa said...

mummy...
ala mummy...dpt buat 1 meskut ajer...jadiklah kan.

janna..
wah...dasat tu 2 jenis sekuk..aku nie..satu meskut cornflakes ajer. Yg lain..sumer meskut tunjuk.

che ta..
meh ler dtg rumah...kita jejak kasih ecah & dgn alisa...mesti best kan.