Friday, January 04, 2008

1st Day at school.....

Semalam m'rupakan hari rehearsal utk kitorang tgk kakak cam maner kalo dah mula sek. nanti. Memula dlm kul 8.00 am, Ilham gi anto kakak ke class mengaji. Kt sana masuk kul 8.00 abis kul 10.00. Nanti ada van amik kakak gi transit kat nursery tiesya's kid centre.

Alhamdulillah...aku tgk kakak mmg independent...sonok dia dpt naik van. Aku singgah jap kat tmpt nursery dia tu...nak tgk dia cam maner. Sampai ajer..dia tgh makan tgh hari...dia sorang ajer budak sek petang yg transit kat situ. Then at about 12.00 noon, another van amik kakak utk anto gi sek. petang. Kitorang just follow dari belakang ajer semalam...tgk cam maner kakak ...sesuai ker tak dia dgn new environment. Rasa cam okey ajer.

Sebelum masuk class...kena beratur duduk ikut class masing2.

Kat sek. aku tgk..kakak nie mudah dpt kawan...dgn saper ajer dia tegur. Tp aku tgk...bestfriend dia..Lily. Asyik dgn Lily ajer...kalo kakak tak ada...aku dgr Lily nie dok panggil nama Sofea. Sempat gak aku snap gambo derang dlm class...tp kakak cakap kat aku..."tak leh amik gambo dlm class"..sabo ajelah. Peh tu pulak...kakak asked me to go home coz dia tak mo aku duk tgk dia kt dlm class...adoiiii ...sub..sub...so aku balik jap...coz aku ingat ...kang time rehat dlm kul 3...aku dtg balik.

Kakak dlm class..depan meja kakak tu..Lily.

Sebelum kul 3, aku dh sampai sek. sib baik rumah aku just 5 minutes drive ajer utk ke sek. kakak. Sampai ajer kat class kakak...aku tgk...kakak & lily tak ada. Ishhh...suspen gak...maner pulak budak berdua tu pergi...then aku tgk kawan dia sorang lagik tu...Adibah dok carik derang berdua nie. Aku ingatkan derang gi toilet...tp biler masuk toilet nobody is there...hemmm suspicious betul ...geram pun ada. So aku dok pusing..pusing carik derang berdua nie...sekali aku tgk...derang berdua nie...ada menyorok kat sebalik pokok kat belakang bangunan tandas. Ishhhh...rasa cam nk mengaum ajer...kat situ...padahal masa last Friday...hari orientation dulu...aku dah remind kakak...jgn main..main kat luar kawasan class...mmg degil kakak nie.

Rehat time....
Kat canteen..tgh beratur nk beli nasik lemak...
Kakak & Lily...nak masuk ke class balik...

Then, masa rehat...aku jumpa emak lily nie...Safura. So aku informed dia..pasal budak 2 org nie. Lepas abis rehat...aku & Safura jumpa their school teacher...bagitau pasal derang gi main kat luar masa time belajar....he..he..he..lepas tu cikgu panggil derang berdua...bagi nasihat jgn main semasa dlm class.

Tu lar...mcm..mcm kakak nie...adoiii geram pun ada gak. Rasanya..kakak & Lily tak leh duk dekat...kena split derang duk jauh...jauh.

4 comments:

janna w.m mokhsin said...

hehehe..sama la cam aku riko,cumer aku tokleh nak inspect Sophea kat skolah...payoh wei....tp hati ni dok teringat2 la...yg htr Ayah dia,ok jer dia semalam..gi toilet la...and dah ada kawn dah pong...aduhai riko...anak2 kita dah besar dah ruper nyer!huhuhuuuu....

sofea^alisa said...

janna...
tu lah..time flies vy fast kan..dah beso rupanya derang nie..tp biasalah hati ibu..asyik dok teringat dia ajer...kan. Tak aper...insyaallah Sophea will do well at her school.

Nur said...

Ibu sofea.... jgn risaulah. Sofea pandai jaga diri. Bagi dieorang masa. Kita ni pung mesti 'positive-thinking'! Ewaaahh... ceramah plak gue nih.
I pun risau gak sbnr-nyee tapi nak wat camner.... terimalah hakikatnya yang ANAK KITA DAH BESO!

sofea^alisa said...

nur..

yess..u r rite laling. Anak kita dah beso...cuma aku rasa cam derang nie masih baby ..baby lagik gituuu...kan