Monday, January 28, 2008

Kelas Ida Bakery- Sugar paste/Fondant/Buttercream..

Last Sat. aku gi class deco utk belajo cara2 nak buat sugar paste/ fondant & buttercream. Maklumlah...selama nie...kalo aku dok buat kek...aku just main curah topping choc. mmg tak pandai nak decorate kek aku jadik lawo cam maner yg ada kat fotopages or blog kat internet nie...

So slps belajar kat class kak ida...Alhamdulillah...in future ..aku dah bulih nak make-up kasik cake or cup cakes aku nampak comey lotey...he..he..he...

Mmg besh belajar kat kelas kak ida nie... http://merpati66/fotopages.com/ kat sana aku di ajar cara nak buat sugar paste (mmg a bit susah sikit...kena banyak bersabor..)...fondant mmg besh...& biler kak Ida ajar pakai buttercream...lagik aku suka...mmg best bangat class kak ida nie...

Selain dari sonok belajar wat deco nie...aku pun sonok bangat dpt jumpa dgn Kak Ida, Mak Lang, Kak Roziah (tokey bakery...tabik toing..toing..toing kat dia)..Shidah, Roziah & Norizan.

tgklah hasil yg aku buat spt kat bawah nie....he..he..he...


Mula2..kitorang di ajar cam maner nk buat sugar paste nie....w/pun keja nie kena byk sabar a bit...tp hasil yg di buat mmg worth it. Berbaloi org kata....mmg cantek & sheweet ajer sugar paste yg aku belajar nie...

Lawo tak korang ...aku punya munga rose & mushroom fm sugar paste...tu yg belah kanan tu...aku nak buat butterfly...tp wing tak leh nak terbang...coz merekah he..he...he..

Comey tak topi aku nie...mmg susah nk buat topi nie..coz asyik merekah ajer...he..he..he..
Yg nie pulak...gambo bb tgh tido & topi munga...

Cumil tak my cupcakes...he...he..he...


7 comments:

merpati66 said...

Salam....walaaaaaaaaaa tu dia bukan main lagi dia tunjuk hasil deco ya...tahniah cun melecun tu lepas nie dah leh ambil order ya..

janna w.m mokhsin said...

cantiiikkknyer nuruuuulll...! ni wat aku jeles nih...kalau aku dekat2 ngan ko sure aku pon nak join skali...hehehe...wah, lenkali takyah la tempah kek kan? wat sendiri jer...bagus2...congrats 2 u..!

LITTLE DEWA said...

huwaaaaaaaaaaaaaa
sgt jeles!!!

riko nnt ajar ek camne nk buat
esp yg gune piping jeli tu
camne nk bancuh jeli

& also fondant icing tu

sng cite, ajar sume lah!

Nur(OSK) said...

Ooo... patut ler hari tur tanye kite camner nak wat cup-cakes yeaa??? Waahh... dah muleh ajar kiter nie!!

Nanti kita beli oven dulu ekk??
Kite teringin nak wat muffin jer, cake kite kureeeng..

sofea^alisa said...

Kak Ida...
he..he...itupun di atas tunjuk ajar kak ida...kalo tak...mmg tak reti nak deco..deco kasik lawo he..he..
thanks again kak ida..
nk amik order...he..he..insyaallah..masinlah mulut kak ida...

janna...
betui tu...tak payah tempah2 just pakai cupcakes ajer...lagik cun kan..he..he..he..

mummy...
jgn jeles yewww...kita dah pandai nak make-up2 cake he..he..he...
nanti kalo menjadik (yg tak jadik tak mo...tempek...)kita akan tempek kt sini....nak kasik mummy kecor air liur he...he...he...mwah..mwah..mwah..

nur...
kalo nko dah beli oven...nko kring..kring aku tawwww...he..he..he..

LITTLE DEWA said...

hah!
saje je la tu nk bagi ati ni membara
ok, ok
nnt kite try jugak
:)

sofea^alisa said...

mummy..
nanti kalo menjadik..jgn lupa tempek kat blog mummy.