Tuesday, January 29, 2008

Alahai kakak...gr..gr..grrr...

Semalam...lepas amik kakak fm sek. dia cam marah sgt kat aku. Bukan aper...dia hot bangat biler dia nak tepon aku kat opis...biler bukak bg duit...cuma duit kertas ajer. Aku pun pelik...napain dia nak call aku?...bukan ada kes emergency ker aper?...

ghupa-ghupanya...sebab ada sorang kawan dia nie called ibu dia kat opis...so kakak pun nak tumpang semangkuk gak...nk guna public phone nak call aku...sajer jer nak sembang2...sabar ajelah...kan ker waste money jer tu...kan?

so biler sampai kat rumah...mengomel ler minah kecik sorang nie...aku kt rumah mmg jarang nak membebel...tp kakak nie bulih tahan gak ngomelnyer..leh ganti Opah dia kt kg...he..he..opssssie..

Kakak: "ibu...naper semalam ibu x kasik duit 20 sen kt sofea. ..sofea nak tepon ibu kt opis...tp sumer dlm bg duit kakak duit kertas.

aku: "laaaa kan mmg abah akan letak duit kertas kt bg duit sofea...naper nak duit syiling pulak?

kakak: "ibu tahu kan...sofea nak call ibu kat opis? naper tak kasik duit syiling...langsung tak leh nak call ibu"...

aku: "laaaa...maner ibu tahu kakak nak call tadi...kalo ada emergency or apa2...baru kakak call ibu yer...

Ilham: "kalo cam tu kakak....esok pagi abah kasik kakak duit seringgit 2 keping & duit syiling dlm seringgit...jgn abiskan taww...belen nanti masuk tabung kakak..

kakak: "ok..esok ibu tunggu taww...kakak nak call henpon ibu..."

kakak senyum sampai ke tinger...biler dgr Ilham nak kasik duit syiling dekat dia.

* Aku mmg...kejap..kejap aku panggil sofea..kejap2 aku panggil kakak..


So masa dlm kul 12.15 tgh hari....henpon aku berbunyi...sekali tgk...kakak yg called aku. Aku tanya dia...jgn cakap...lamer..lamer nanti duit syiling abis...baper duit syiling kakak masuk tadi. Ghupa-ghupanyer dia masuk duit syiling 50 sen....patutlah lamer gak aku bersembang dgn dia. Siap warning aku...amik dia sharp on time...kalahkan boss ajer...anak aku nie.

After a few minutes...kakak called aku...dia tanya kawan dia nak duit syiling buat tepon emak dia bulih tak?..Memula aku x kasik....tp kesian pulak biler dgr citer yg kawan dia nak cakap dgn ibu dia biler tgk kakak dok called aku...so aku cakap...ok...kakak kasik duit syiling kakak...tp cakap kat dia..ckp sekejap ajer.

Then...tak lamer lepas tu...henpon aku ringing balik....kakak was on the line...dok tanya aku...bulih tak...kawan dia yg lain nak pakai duit syiling kakak nak call ibu masing2...aku cakap...NO! kembang kempis hidung aku dok tahan marah.. nk cakap lagik..tetiba line t'putus...sure duit syiling kakak dah abis tuuu...ataupun dia tahu aku marah kat dia...dia letak tepon...mmg grr...grr...grrr..di buatnyer... ..alahai kakak...geramnyer...

so petang nanti...kakak akan dgr pulak ibu dia sorang nie mengomel...what to do..kan.

4 comments:

merpati66 said...

alaahai ragam anak dara tu mcm2 ya ..teringat lee dulu anak2 kecik mcm tu jugak lee

janna w.m mokhsin said...

Ibu..jgn la marah yer ibu..hihihi, lawak la sofea nie..tp tu la..payah gak ngan budak2 ni...kita takmo ajar diaorang kedekut...pemurah sgt pon bahyer jugak,kan?

sofea^alisa said...

kak ida...
tu ler..mcm2 pe'el dia...tak sabo nk tunggu dia beso...hari tu tgk anak kak ida....teringat pulak kat anak nurul...bestnyer kalo dia dah beso cam tu...

janna...
setuju bangat samer kamu...

Anonymous said...

nnti jgn lupa te[pon mak su lak yer.....ingat tau no fon mak su.l....ok bubey sofea.......blajr rajin2 jgn main2........