Thursday, May 20, 2010

Macaroon...Finally!

Yes! Finally aku dpt merasa kesedapan Macaroon! Sebelum nie dok tgk gambo kat blog ajer...he..he..he..mmg sedap!

Apa Macaroon nie? Jap nak google wikipedia.... A macaron is a confectionery whose name is derived from an Italian word “maccarone” or "maccherone". This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat, used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.. It is meringue-based: made from a mixture of egg whites, almond flour, and both granulated and confectionery sugar


Pencarian Macaroons nie bermula lepas aku baca blog Che Ta mengenai dia gi beli Macaroon nie kat Pavillion. Mula2 baca blog kawan aku nie....mati2 aku ingat Stelle Cafe nie kat dlm Macarto. So lepas lunch tadik...aku gi Macarto sambil mata melilau carik org dok jual Macaroon nie. Elek!

Aku called Che Ta tanya direction kat maner Stelle Cafe nie...biler dia ckp kat Gucci then...pegi Gucci...dah lalu depan Godiva...mmg tak nampak! Ya ampun che ta...sorri laling cz dok tepon u ajer lunch tadik.

Called lagik Che Ta cz aku x pueh hati....maner ler menyorok Macaroon nie...then biler Che Ta ckp..kat depan TOD's then aku rasa....yes! Aku tahu kat maner cafe nie kat maner. Stelle Cafe nie...mmg aku dah biasa lalu lalang depan cafe nie..cz mata aku mesti terpaku dgn meja panjang yg derang letak tgh2...rasa cam bulih buat stage utk model2 wat cat walk.

Finally jumpa gak Macaroon nie....rupanyer derang display berhadapan boutique Chlo'e. Patutlah x nampak he..he.he..he. Harga seketul Macaroon nie dlm rm2.50. Kalo beli kat Godiva punya Macaroon dlm rm14 seketul (mahal gilesss...may be guna choc. Godiva kut)

Mmg sedap giless okey...tapi konpem lepas makan mmg tak jadik giler! he.he..he..Nice! Aku suka almond paste ditengah2 pastry nie. Mmg sedap. Macaroon nie a bit manis sikit...for those yg tak suka manis...mmg tak baper suka...tp bagi aku....tak adalah manis sgt...dah namernyer dessert kan!

Info mengenai Macroons nie yg aku tahu....Macaroons Haute Corture nie tersenarai dlm 10 Makanan Penutup Termahal Di Dunia (read: aku makan tadi seketul baru rm2.50...tp sedap..so pejam mata ajerlah beli 5 ketul tadik). Pierre HermE mempunyai 2 buah kedai Macaroons di Paris & Tokyo. Macarons yg di hasilkan oleh Pierre HermE nie....bulih mencapai sehingga RM25,000 per kg. Wah! Terjatuh golek aku dgr harga nie. MEMANG MAHAL!

10 comments:

Aiza Syahida said...

hahaha~klakar jer citer awak ni.tak pelah, kita ni memang kadang2 susah nak di duga.sebab satu benda yang kita nak sangat, sanggup bersusah.=)

jemput ke blog saya k.ada entry baru pasal cup cakes.nak cuba tak?jom!
http://www.akusayangkamuu.blogspot.com/

miss ili said...

ili pon ade gak org sebut2 psl macaroon ni. cek org kampung. mana la nak taw ape2 kann...tau tempoyakbudubelacan jer ;p

macam sedaaaap jer eh...meliur dah neh..hehe..nnt nak cuba jugakk la

sandal kecik said...

Mcm bes..li pavilion tu pun tak jejak kaki lagi sejak tak duk kl hehehe

Ibu n Babah 'NURAIN'S' said...

sedap ker Nurul? Ida tak pernah makan...tp kalo manis tuh...mmg laa I tak gemar.....

Nurul a.k.a Riko said...

Aiza...
Mmg tu...kalo nak sumthing yg kita hajati..lautan bergelora pun sanggup ku renangi...ecewah.

mis Ili..
ahkak pun org kg. Masa kat kg. maner ada sumer nie. Lempeng pisang adalah..he.he..he. Alamak dah lamer tak pekena lempeng pisang...panas2 makan sedap nie...furghhh kalah macaroon.

Li..
I pun..jejak ke Pavillion lepas opis pindah dan berjiran dgn Pavillion. Kalo tak....mmg tak jejak ke sini.

Ida..
Sedap gak. Rasa macaroon nie mmg sedap. Kena makan slow..slow cz nk menhayati keenakan macaroon nie.

Mmg manis...tp tak adalah manis meletin sgt...yg paling sedap almond paste kat tgh2 tu...walla!!!!

Ilriz said...

Hi..
Klu nk rsa macarons yg I buat, boleh tgk kt sni http://jaja-bakery.blogspot.com

karipapsayur said...

makin glamer ek macaroon nih. tp nak tahu kat mana yg sedap ek?

Nurul a.k.a Riko said...

IIriz..
Ok nanti ahkak singgah.

Karipap sayur...
Ahkak pernah makan sekali tu jer dik...so tak tahu kat maner yg sedap.

SYAFIQAHSALEH said...

teringin gak..nak carilah kat pavi nanti :)

Nurul a.k.a Riko said...

Syafiqah...
skrg nie dah manyak tempat jual macaroon nie...ahkak pun dah lamer tak beli..ingatkan nak belilah one fine day nanti.