Wednesday, May 12, 2010

Petang yg penuh emosi!

Perghhhh!!! Tajuk..meletop betul yer. Ha..ha..ha...actually ahkak sorang nie nk citer mengenai sikap 'self fish' pengguna monorail...yg refuses to give up seat for sorang pregnant lady nie. It happen in front of me this evening.I saw a heavily prgnant woman standing, whilst other passengers look on.

Dah lah petang tadi, monorail mmg penuh dgn penumpang. Ahkak mmg dah pasan this lady..I think that lady is 8 mons pregnant. Siyan dia...kena himpit2 then pulak tu...train monorail asyik penuh ajer. U just imagine..pregnant lady nie kena push..dari belakang cz train monorail dah pack mcm dlm tin sardin.

Kebetulan...ahkak nie same train dgn that pregnant lady. Ahkak tgk...tak sorang pun nak kasik seat kat this lady...even yg duduk tu PEREMPUAN occcay...depan pregnant lady tu ada satu couple tu...buat muka cam sardin ajer...tak ada perasaan kesian kat pregnant lady tadi tu. Shame on you!!!!!

Biasalah...dah namernyer Ahkak kan...so selamba rock ajer ahkak suh ada sorang budak perempuan tu beri tmpt duduk pada that pregnant lady. Ahkak siap tunjuk...yg that lady tu mengandung....then ahkak cuit bahu pregnant lady tu tadi...suh dia duduk. Cepat2 budak pompuan tu bangun...nak kasik duduk pada pregnat lady tu tadi. Ahkak siap jeling tajam kat couple yg tak ada hati perasaan tu....wat malu ajer! Derang nie mmg buat tak nampak or mmg malas nk bangun nk kasik seat kat pregnant lady...What goes aroung comes around!

Dah sampai kat parking kereta baru ahkak teringat...suppose...amik ajer gambo org yg tak mo kasik seat pada pregnant lady tu tadi. Masuk dlm blog...padan muka derang....ha..ha..ha..ha...ahkak mmg angin betul org yg tak ada hati & perasaan nie.

p/s: Syyyyyy....nk citer nie..last year kan...ahkak sorang nie ingatkan pompuan tu pregnant occay...so offer suh dia duduk..Tapi that lady ckp..."I'm ok...I'm ok"....biler nk kuar fm train monorail...baru pasal...that lady tak pregnat...cuma perut ajer dia muncit sikit....time tu..ahkak sorang nie mmg muka dah cam lobster..*blushing*.

6 comments:

ceritacherita said...

oh bab ni aku pun paling berangin, heran ada yg boleh buat tak nampakkan, paling aku benci kalau laki yg gagah perkasa buat2 tidur la.

ish aku mmg sungguh emosi bab2 ni. time aku pregnant dulu byk kali jadi gini, but knowing me mmg kenala sapa yg aku berdiri depan dia tak kasi tempat duduk, aku mmg terus sound suruh kasi tempat duduk.

kalau naik lrt putra lagi la ramai yg terkena, sbb dlm lrt tu mmg ada tempat khas utk org tua, pregnant, oku, mmg ada gambar diletakkan. aku time pregnant dulu mmg terus masuk lrt nak diri betul2 depan tempat duduk khas tu, aku bagi peluang 5 min utk sapa2 bangun bagi aku tempat duduk. kalau tak de gak, mmmg terus aku cuit salah sorang, usually lelaki la, then aku suruh dia tengok gambar. ha terus tersipu2 bangun.

sorry terpanjang pulak. aku mmg emosi bab ni.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

hmm..tunggu la orang macam ni,besok2 dia plak yg kena...sakit hati kan w/p bukan kita yg kena kan?

sandal kecik said...

biasa..org malaysia mmg mcm ni..jual ikan.

ku perasan.klau dlm lrt..sllu tgk matsaleh dia akan bg org peknen/org tua duduk..dia org prefer berdiri

DIARI HATI SEORANG PENSYARAH BIASA... said...

kak..saya pun tengah pregnant sekarang ni..saya pun alami masalah yang same..diaorg takkan bagi kita duduk..serius..dalam star lrt, diaorg kalau nampak perempuan pregnant trus buat2 pejam mata,amboi tadi bukan main sedap bersembang..mcm tu jugak dalam rapid kl..diaorg skg dah takde nilai2 kemanusiaan..agaknya diaorg tak pregnant agaknya...laki pompuan same jek..

LITTLE DEWA said...

mmg lah gitu drenag ni skang... ntah ke mana adab sopan, budi bahasa yg kite org msia bangga2kan sgt, dok puku canang bile buat visit msia year tu sume... pdhal, ngan tourists pon xde segan silu tunjuk perangai xde adab.. ni kan lagi sesama sdiri... sume dh jd individualistic, pentingkn diri sdiri, xde nk tolak ansur & pk pasal org lain. org lelaki dewasa pon cam x leh nk guna akal fikiran. kalau bdk2 muda, lagi lah... silap2 boleh tunjuk samseng plak kalau kite yg bystander ni urge them 2 give up their seats ke gitu... apa2 pon, mula dr rumah la... kalau didikan, hubungan keluarga kuat, insyaAllah boleh overcome such issues...

Nurul a.k.a Riko said...

Baby...
Tu lar, skrg nie ramai passegers yg guna LRT or monorail nie suka pentingkan diri sendiri. Mcmlah perjalanan tu nk amik masa 1 jam or 2 jam. Kerusi tak panas lagik...tgk2 dah sampai kan.

Paling sakit hati kalo yg berpura2 tido..rasa cam hangin ajer satu badan.

Janna..
kan...what goes around comes around. Mcm roda...hari nie bukan hari dia...esok lusa...next year or biler2..baru kena kat batang hidung sendiri...mmg padan muka kan.

Li..
kan...betul tu. Normally pelancong asing lagik berhemah or bersopan santun.

Sara...
Congrats! Dah baper bulan? Take care yer...especially naik public transport nie..mmg manyak dugaan. Be strong.

Mummy...
Sokong dgn apa yg mummy ckp. Dok kempen Budi Bahasa Budaya Kita...tp mcm tak berkesan ajer. Skrg nie...tgklah mcm2 masalah sosial...buang bayilah...hantar parents ke rumah org2 tualah. Mcm2 ada kat M'sia nie...u just name it? Malaysia BOLEH!