Monday, May 31, 2010

Kellie's Castle, Batu Gajah Perak.

Everytime kalo balik kg. teman kat Parit, Perak...sure kitorang akan lalu di hadapan Kellie's Castle nie. Setiap kali itulah Kakak dok mentioned nak tgk Kelllie Castle nie. Biler tanya ibu dia...dah pernah ke sampai ke Kellie's Castle? Jgn terkezut yer....konpem tak pernah! Nama ajer kg. halaman kat Perak tp lum jejak itew Kellie's castle.

Kellie's Castle

Ilham ckp..."esok kita gi Kellie's Castle"! Kakak yg paling hepi cz selama nie...dia asyik dok baca ajer mengenai kisah Kellie's Castle nie.

Cha pulak excited sgt biler sebut 'castle' nie. Sure Cha ingat...nak jumpa Princess kt castle mcm citer Disney...pulak tu...Cha siap ckp kat aku..."Cha nk pakai crown"....adoooiiiii! Tu belum dgr dia ckp....dia & Kakak nk jumpa princess kat castle....he..he..he..

Biler dah sampai kat Kellie's Castle...terus ajer Cha ckp..."eeiii...buroknyer Castle"...bulih gituk? Teman pulak terpaksa bagitau kat Cha...yg castle nie...tak siap sepenuhnyer coz tuan punya castle nie....meninggal masa kat Portugal. Aku pun tak leh nk explain lebih2...sebab Cha bukan paham pun...kalo aku citer fm A-Z kan..he..he..he..

Apa yg aku tahu pasal Kellie's Castle nie....owner dia adalah William Kellie Smith. Beliau berhajat utk membina 3 tingkat istana utk wife dia. Malangnyer, belum sempat istana ini siap...beliau meninggal dunia di Portugal.

Mmg cantik seni ukiran & bahan2 spt batu bata mmg dia import fm India. Malah para pekerja pun dia import fm India gak.

Oklah...let the pics do the talking yer....layannnnnn.

Kakak with Opah...



Tangga a bit curam


Kakak posing No.1

Amik gambo kat puncak...


Yeyyyyy!!!!!!



Teman suka amik gambo munga....mekar kembang ajer.

Uolss...ada nampak apa2 tak kat belakang ahkak...? he..he..he..tifu ajer.

Serem...serem...ada coridor misteri!

me with my mom

Bergambo dengan pokok beruang (ada mcm beruang)

Teman mengikut perintah tukang tangkap gambo! Panas tawwww masa nie...furgghhh

Teman sukalah gambo nie...



" Tukang amik gambo...suh teman bergambo kat atas jambatan pulak dah"



'Abang...udahlah tu amik gambo teman...dah tak larat teman nk berposing'




11 comments:

kenwooi said...

nice place right.. i bring my friends from out of ipoh there when they come =)

Nurul a.k.a Riko said...

kenwooi..
true indeed. Beautiful!

kacang said...

nice place.
cantek=)

mR.sYaH said...

tempat bersejarah yerk.. cantik gak..

ASaDa RyutaRo said...

cam best je tempat ni.. penuh misteri lagi. hihi :P

ye ke tu william? bukan guard yg jaga castle tu ke?

LITTLE DEWA said...

menarik ni buat location unt photography session :) once i lalu sini pon ade ajak en suami benti nk tgk ape ade, tp permintaan direject mentah2! chessssssssssssss... tp syg eh cam x restored gitu tpt ni... kalau kt overseas mesti derang jg elok2 kan...

Fertzy said...

riko, lawo spec.i loikeeee

nanti deting pakai eh?? ;)

Liza Ramli said...

cantikan... kalu tak silap.. bangunan tu laa akan ada lif pertama dlm malaya pada ketika itu... uhhh heheh tempat tu misteri gak kan!! heheheh

:: iManja :: said...

wah parit kat ne kak?...onyang kiter kat tanjung belanja. jauh beza KC ni dgn time kiter pergi around thn 88 dulu....gila scary time tuh...siap demam 2 minggu tak kobah²

Ili said...

ate' teman dok peghok pon idok le penoh datang istana si kelly ni haaa :p

Nurul a.k.a Riko said...

Kacang...
Mmg tmpt tu menarik! Kalo ada masa lapang...jom cuti2 ke Perak pulak.

Mr. Syah..
istana misteri yg cantik...mmg patut gi tengok.

Asada Ryutaro...
tak nampak pun batang hidung guard kat sana.

Mummmy...
skrg nie...kira dah terjaga mummy...dulu tak mcm nie.

Tina..
Congrats! Dpt merit..he...he...sure..nanti kalo kita berdating..harus aku kasik silau kat nko nanti. Thanks yer.

Liza..
Betul tu. William dia pegi Portugal sebab nak beli alat utk buat lif pertama di malaya. Malangnyer..biler dia sampai ke Portugal...dia kena paru2 berair. Mmg misteri!

Sue..
lar...kat Tg. Belanja iyer. Kak Riko tahu tempat tu kat maner cz ada 'jambatan nordin' yg pofular kat situ.

IIi
samerlah dgn teman...dulu idoklah pernah nk gi ke sana..nie biler dah ada anak2 nie...barulah teman nk merasa gi sana. Mcm jauh bebenor Bt. gajah nie dari kg. teman. Padahal..setengah jam ajer..dah sampai.