Wednesday, April 13, 2011

Citer Kakak lagi....


Asyik citer pasal Kakak ajer lately nie yer...tak per, layan ajerlah...janji blog ahkak nie bergerak kan...

Kali nie nk citer pasal pengalaman anak dara sunti ahkak yg pegi ke Kem Motivasi yg terletak di Sma Training & Services, Kg. Gadong Jaya, Seremban...selama 3 hari 2 malam.

Mula2 ahkak nak citer pasal pengalaman Kakak yg lucu. Bagi ahkak lucu gak....cz masa ahkak amik Kakak di sekolah pada hari Ahad yg lepas....kakak bagitau kat ibu dia..."Kakak tak mandi lagik nie dari pagi tadi".

Ahkak tanya dengan penuh heran...."naper tak mandi?"...peliknyer...peliknyer...(read: cam lagu katun...aperntah...)

Kakak ckp...."dia & anis bangun lambat...sebab tu tak sempat nk mandi"

Peh tu Kakak cerita...'sumer student kena mangun dlm kul 5 pagi...tapi dia dgn kawan dia Anis bangun lambat'. Padahal...sebelum tu ada sorang kakak tu kejut anak dara sunti ahkak nie...tapi tak jalan gak. Then biler wisel di bunyikan...utk sumer org turun ke bawah....mcm lipas kudung...Kakak & Anis nie...sarung baju terus turun tanpa mandi.

Ibu dia tanya lagik..."tak sembahyang ker?"

Kakak ckp tak...sebab dah lambat. Hemmmmm.....nak marah pun ada time nie.

Sebelum Kakak pergi ke Kem Motivasi....pihak sekolah ada beri parents itinerary apa aktiviti yg bakal derang buat kat sana. Dlm itinerary tu...ahkak baca ada Denai Malam. Dah agak...mesti kena buat something time malam2...tapi ahkak tak citer kat Kakak...cz nanti kill the joy pulak...cz Kakak kan excited nak gi sana...kalo ahkak cerita ada xtvt malam2...mmg konpem Kakak tak mo pegi.

So...Kakak bilang samer ibu dia...xtvt Denai Malam yg derang buat kat sana....adalah berjalan seorang diri di tepi kubur. Seram kan! Ibu dia pun....kalo suruh jalan sorang2 pun...ibu dia takut woooo...apatah lagik budak2 yg berumor 10 thn mcm Kakak.

Kakak cerita...dia takut sangat masa tu. Ibu paham perasaan Kakak...cz ibu dia pun 2 x 5 ajer dgn Kakak....penakott...oppps!

Ada citer yg tak besh ahkak dgr....tapi Kakak pulak yg seronok bercerita. "Ibu....Kakak mandi sungai kt sana...beshhh".

Ha! Mandi sungai? dekat dengan sungai ker?...ibu dia suspen betul....(read: ada sound effect tak...ahkak tgh wat muka suspen...)

Walaupun Kakak pandai berenang sikit2 ...ayat "sungai or air terjun" mmg ahkak fobia dgn tmpt nie....risau...especially biler bukan di depan mata kita. Tapi ahkak yakin...insyaallah cikgu2 sana mmg akan sentiasa menjaga student2 dgn selamat....biasalah ahkak kan....ibu yg overrrr...tahu dah.

Last sekali....Kakak minta maaf dgn ibu dia....sebab??? Baju rapunzel kakak warna pink kena lumpur....derang kena buat xtvt lasak mcm askar...ibu tak marahlah. Kalo baju kena lumpur..."dynamo kan ada".

Opssss...Kakak citer...yg rindu dia sgt kat ibu dia...peh tu biler ada satu session nie...cikgu suruh sumer students pejam mata....then bayangkan ibu anda...bla...bla..bla....terus Kakak nagish. Owwhhh...ibu dia terharu. Kakak....you're 'my best kakak!'

p/s: last monday...Kakak kasik surat kat ahkak...ada camping utk pasukan unit beruniform di Sg. Congkak.....hemmmmmmmmmm.


9 comments:

Wanzi said...

kem motivasi baik untuk tingkatkan daya kekuatan mental dan fizikal

Nurul a.k.a Riko said...

Wanzi...
Mmg betul..di samping tu jugak.. bagus utk disiplinkan diri..jadik lebih berani.

Tapi tu lar...ahkak nie..kalo anak ahkak gi kem motivasi or jauh dari pandangan mata...sokmo ajer ada butterflies in my tummy nie..he..he.he

shezwan said...

kat sg congkak ada banyak pacat dan lintah.. best2.. hehe XD

Nurul a.k.a Riko said...

Shezwan...
Eeeiiii...ada manyak pacat? lintah??? eeeeeiii...gelinyer.

Hairil Rizal said...

Tentunya satu pengalaman menarik utk Kakak tu. Something different from what she went through everyday maybe? (definitely bukan ala ala pegi JJ AU2 la kan. hehe!)

So, pasni pegi Sg. Congkak plak? Not scaring u ahkak tapi skrg ni selalu hujan lebat belah petang. On the pessimistic side, better not to go now. Next time maybe?

Nur a.k.a admansyah said...

lepas nie mesti ada lagi... dan lagi.. dan lagi...
Maybe ko kena biasa-kan dgn xtvt kakak tu! open your mind and... she's happy rite? let her go.. I know she can bring herself toward new chalengging environment! fuhh... (bersyarah plak mak nenek nie...)

mummysyafie said...

edeh..paling tak tahan "dynamo kan ada" macam iklan plak riko.

sib baik saya pun pakai dynamo gak :P

Janna Wan Muhammad said...

camping kat sungai congkak pulak ? ahahahahaa...aku gelak wei......sbb leh agak ibu dia dah angkat kening..."hmmm......?"

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord...
Sebelum anto Kakak gi sekolah utk pergi ke Kem Motivasi tu...sempat ahkak & Kakak menyinggah ke JJ..ha..ha..ha..! mmg situasi kat Kem tak samer or tak seindah kat JJ..he..he..he..

Tu lar...mmg tak kasik Kakak pergi sana..especially dah namanyer Sg. Congkak kan...tunggulah dia darjah 5...may be baru kasik.

Nur...
laling...tu lar..betul apa yg u ckp tu. Kali nie nampak mcm Kakak tak beria..ia sgt nak pergi..he.he..he..

Insyaallah...lepas nie kalo kakak nak pergi mana2...ai okey jer...coz nak suruh kakak berdikari ...tapi tu lar...sakit perut sebab ada manyak rama2 mmg tak dpt dielakkan...naluri ibu kan!

Irah..
ha..ha..ha...sajer jer wat iklan dynamo kat sini. Mmg guna dynamo kat rumah.

Janna...
ha..ha...ha...mmg terbaekkkk! Pandai pun laling I sorang nie...ha..ha..ha.ha..betul2...kalo u ada kat KL...dah lamer ai belanja u minom. Mesti beshkan kalo dpt jumpa nko nie...sure mcm2 kita berkongsi cerita kan?