Tuesday, April 19, 2011

Silent Treatment


Dear Journal.....(read: entry malam nie a bit panjang...)


Petang tadi cuaca a bit mendung masa nak amik Kakak fm school. Bukan setakat cuaca ajer mendung di petang hari....cuaca di hati ahkak pun mcm hujan ribut ajer petang tadi.

Ingatkan nak singgah ke JJ cz ada J Card members Fiesta...tapi disebabkan Kakak tak salin jadual exam utk PKSR minggu nie....hati ibu dia sorang nie jadik tawar. Rasa macam minom teh tarik tanpa susu. Peh tu...Cha pulak ada feverish sikit petang tadi...lagiklah rasa cam malas ajer nak gi JJ.

Hari nie merupakan 1st day Kakak exam PKSR utk sumer student standard 4. Biasanyer, kalo Kakak nak seat for exam mmg cikgu akan kasik jadual exam utk memudahkan student or parents guide subjek exam apa yg bakal dihadapi oleh student pada hari esok?

Last week..ahkak dah tanya Kakak...maner jadual exam? Kakak cakap dia terlupa nak salin...bulih gitu? Masa tu...hati ibu dia sorang nie dah tersantap...tapi tak mo emosi lebih2...tak perlah...may be Kakak tak sempat salin jadual...so tunggu sampai hari Selasa..cz last Monday sekolah Kakak cuti for hari sukan.

Hari nie hari Selasa kan....so petang tadi....tanya lagik kat Kakak....dah salin jadual exam? Kakak cakap...'dia terlupa'. Terus masa tu...hati ibu dia sungguhlah sentimental. Rasa cam pinggan terhempas kat lantai...berkecai! Bawak kereta pun mcm auto mode ajer...ahkak manyak diam ajer dlm kereta...melayan perasaan.

Naper yer??? Entahlah...ahkak rasa...ahkak dah try to be ibu yg terbaik utk anak2 ahkak...tapi ahkak rasa...entahlah...tak tahulah whether apa yg ahkak buat selama nie betul ker? terlebih sporting ker? ahkak mmg tak suka nak berleter....cz ahkak tahu cam maner perasaan biler kena leter kan....cz emak ahkak mmg suka berleter. Ingat lagik...masa time ahkak kecik2 dulu....biler my mom dah marah...mulalah berleter....biler dah berleter...sumer my mom ungkit balik...so ahkak tak mo buat menda yg samer towards my doters...tapi rasa cam dah naik lemak pulak my doter nie. Hemmmmm.....

Since petang tadi...bermulalah silent treatment sebagai tanda hukuman utk Kakak. Biar dia tahu naper ibu dia marah dia. Biler dlm kereta petang tadi tanya Kakak....'Kakak tahu ker apa kesalahan kakak'? Kakak balas...."tahu...kakak tak salin jadual exam kat kelas tadi". Masa nie...Cha dah start sedih dah....dah sebak pulak adik dia sorang nie. Cha mmg akan menangis kalo ibu dia marah Kakak. So..ahkak tak jadik nak marah Kakak dlm kereta....tak perlah...malam nanti mmg nak one to one dengan kakak.

Balik rumah ajer, Kakak terlebih rajin dari biasa. Biasanyer...selagik ibu dia tak suruh mandi...selagik tu lar Kakak dok main2 dgn Cha biler sampai rumah. Petang tadi...Kakak mmg rajin or sebab tahu dia dah buat salah...so hari nie mmg superbbbbb....balik rumah ...salin baju terus mandi. Peh tu...terus buat exercise maths...tanpa ibu dia suruh.

Scene drama swasta baru jer nak bermula...scene kat ruang tamu...lepas Kakak makan malam. Cha dah nagish...tanya naper ibu marah Kakak? Padahal...ahkak baru jer bukak mulut...bertanya kat Kakak...."Kakak tahu ker...ibu sedih sangat dengan perangai Kakak nie?"...."Kakak suka ker...ibu marah Kakak?" Kakak suka yer...kena marah dgn ibu?....masa nie....Kakak mmg dah nagish...peh tu...pelakon extra pun samer nagish...Cha nagish dah sebak2....aisehhhh director kena ckp CUT!

The next scene...kat bilik Kakak. Pelakon extra lepas makan ubat demam...nampak sungguh aktif...dok layan kartun Mr Bean kat 615. So mmg one-to-one. Ahkak dengan Kakak ajer dlm bilik. Actually...ahkak nak tahu sangat...'naper kakak terlupa nak salin jadual exam'. Sebab bagi ahkak...mcm Kakak tak rasa exam tu penting...then rasa mcm Kakak nie...main2 ajer biler exam PKSR nie.

Biler dah slow talk dgn Kakak....hati ibu dia sedih sgt...biler kakak kata...'Kakak malas nak salin jadual exam'. Speechless terus ibu dia sorang nie. Terima kasih Kakak kerana berlaku jujur dgn ibu dia...tapi hati ibu dia sayu masa nie. Masa nie ahkak ckp....'maths kakak dpt A yer...sains Kakak dpt A yer...sumer subjek kakak dpt A yer...sebab itu Kakak mcm tak hiraukan nak salin jadual exam kan?...masa nie air mata ibu dia rasa mcm nak tumpah ajer...tapi kena kuatkan semangat. Kakak mmg dah nagish...time nie...cz tahu dia salah.

Ahkak mmg tak suka nak ungkit perkara yg lamer2...tapi ahkak perlu bagitau kat Kakak..so ahkak bersuara pada Kakak yg tunduk memandang lantai. "Kakak tahu kan...since Kakak darjah 1 lagik...Ibu mmg akan amik cuti pada final exam Kakak...so this year....ibu rasa...ibu tak perlu nak amik cuti mcm tahun2 yg lepas...sebab Kakak dah pandai...kan. Nak salin jadual pun Kakak malas".

Sebenarnyer time nie...mcm2 nak ckp kat Kakak...tapi ahkak tak suka berleter...peh tu once ahkak dah marah anak ahkak....hati ahkak pun sakit....hati Kakak pun sakit gak. Kakak tahu...ibu dia marah sebab sayangkan Kakak...tak mo Kakak turun class....sebab student2 skrg nie mmg ramai yg dah pandai. Ibu dia tak mo Kakak lalai....perasan dah pandai...entahlah! Biler perasaan ahkak tak dpt control...risau air mata nie menitis...cepat2 ahkak lari ke ruang tamu...layan Cha yg asyik dok tgk citer kartun.

Cha perasan...ahkak nak nagish. Terus Cha masuk bilik Kakak dia. Ahkak dgr....Kakak ckp to Cha..."cakap kat ibu....Kakak sorry sangat...sangat. Cha jumpa ahkak kat ruang tamu...bagitau apa yg Kakak ckp kat dia tadi. Dah macam moderator pulak Cha nie. Ahkak panggil Cha...bagitau Kakak...ibu dia nak jumpa kat depan.

Kakak dtg jumpa dgn ahkak...masa nie Kakak dah menangis...sambil bahu pun dok bergoyang2. Cha pun samer jugak...nagish. Mmg drama queen Cha nie...sayang dia kat Kakak dia. Biler Kakak dtg jumpa ahkak...kami bersalam...terus ibu dia pun samer menangish. Kakak minta maaf janji tak buat lagik. Kakak ckp kat ahkak...dia ingatkan ibu dia tak marah dia..tak sangka pulak ibu dia marah sangat. Kami berpelukan...sambil Cha dok kesat air mata.

Ahkak rasa...lepas nie kena buat PLAN B. Ingatkan nak kena lagik tegas....rasanyer ahkak pun salah jugak....berlembut dgn anak2. Kakak jarang menimbulkan masalah kat ibu dia sorang nie...bukan nak puji...so far...Kakak mmg senang...dgr ckp...tapi kadang2 tu..dah namanyer budak2 kan....mmg kena bersuruh..."kakak dah mandi?....kakak dah rendam baju sekolah dlm baldi?

Lesson learned.....hari nie mmg ujian utk ahkak yg bergelar IBU....Ya Allah! Berikanlah aku kekuatan.....Amin.


11 comments:

missjulnar said...

:)tersentuh ati tgok gelagat cha nie...kak un dh kira ibu yg garang la jugak bg mak su ni...tmbh kakak dalam paras untuk meningkt remaja, ibu kene didik dgn tegas dan lembut..

p/s: tgok kakak macam dh student yg form 1 or 2 je...dh besar..

Janna Wan Muhammad said...

cha sayang kakak dia sbb tu la satu2 nya adik badik dia,sweet sgt cha.

utk ibu plak...ibu..you and me sgt la berbeza,you would take leave only bcos anak2 u amek peksa, you would hari2 tny and tgk anak2 u buat kerja, anak u terlupa sali jadual pon u dah marah...u mmg ibu yg sgt mengambil berat pasal anak2,

as for me...saya ibu yg sambil lewa. kalau MissJulnar kata ibu ni ibu yg garang...MissJulnar and Ibu Sofea belom tengok lagi Acik Janna jadi singa..tanya la anak2 acik janna nih,

I malu la ngan u nurul,sbb ai tak mcm u..tak pernah ai nak duduk,tunggu anak2 buat homework,kalu anak tny, baru ai tgk,kalu anak2 peksa,bila anak2 balik skolah,ai cuma tny ada homework atau tak je,ai tak cek,kadang2 bila anak ujian bulanan pon ai tak alert...peksa besar baru ai kisah skit,tp skit jer,sungguh. Anak2 kalu bab study ni..mmg tade pressure la dari mak dia neh,hehehe..sian my kids. I pon tak suke membebel,lagi membebel pasal anak suh study...I cuma pesan kat anak2,dalam kelas,,bagi tumpuan sepenuhnya,insyaAllah apa yg cikgu ajar masa tu akan melekat di dalam kepala sampai bila2,

my husband jenis nak suh anak study je..baca buku je,I tak setuju sgt dgn cara tu, baca buku tp berkhayal,tak masuk jugak kan? mebi sbb pembawakan style my parents. my parents tak pernah paksa anak2 belajar or pressure anak2 utk belajar...so ai terikut2 cara mereka,

apa2 pon,kita semua mahu yg terbaik utk anak kita kan ?

Nurul,u ni ...sweet tau...ibu yg lembut gitu. totally different dari ai.

Konot said...

sabar byk.. at least dia jujur dgn kau, daripada dok berdolak dalih..hmm.. aku pun byk kena belajar ni..

ceritacherita said...

huhuhu i pun sama berlembut sgt dgn anak2, i pun tak suka berleter sbb tension kan bila kena leter ni, tapi tula takut gak lembut2 anak naik lemak pulak. tapi insyallah tak. i dulu my parents mmg jenis lembut, tak pernah berleter. tapi i tetap takut kat diorng.

Nur a.k.a admansyah said...

amboi.. mmg betul2 realiti drama-lah nie Puan Nurul. Sip ada peng-kritik lagi nih! hehehe..
Maybe sbb ko ambik serius sgt dgn small matter, tu yg jadi ter-EMOSI. Bg aku.. cara ko nie mmg ter-BAEKKKKK sbb aku pun x mcm tu! opss.. aku jauhhhhh x mcm tur! rileks arrr... anak dara kite tu dah besar, maybe ko kena `ubah' sket stail ko... berkeras but ada batas-nya! ntah ler... discuss ler ngan en somi ye??? dah.. jgn kecik ati lagi.. kakak pun dh `sedar'. Nanti die akn say sorry 2u and... hope not to do it again. ok laling...DAAAA

Piasara said...

"ish2..sedih pulak akk baca citer ko ni nurul..tp biasa la budak2...kdg2 yg kita anggap serius depa buat remeh..yg kita anggap remeh,depa anggap serius pulak..sbb budak2 dn org dewasa ni tak sama cara pemikirannya...tp cha mmg adik terbaek la..kalau ank akk kan,kakak kena marah adik dia ckp padan muka..hahahha..taktau la mcm2 pesyen budak2 ni..."

Hairil Rizal said...

It's all about give and take. Sometimes kita beri kelonggaran and at times kita ketat dan tegas. Bukan ganas dan pemarah, tapi tegas.

I experienced something similar just now. Balik dari keje, my mom in law kata Syiqah dah dapat result exam Iqra' dia. Result lain blm dapat lagi. I know she is not really good in her Iqra but I did not expect her to get no. 11 out of 15 for Iqra' this time! She was like at no 4-6 before out of a class of 16 students.

Sambil I had dinner, Syiqah takde perasaan bersalah, sibuk nyanyi nyanyi lagu-lagu indon dgn mak sedara dia...one after another. Dlm hati ni..amboi, nyanyi kemain pandai, Iqra' hancus!

Kemuncaknya bila dia request nak tido at my mom in law's house (rumah kitorang sebelah menyebelah je..and I know kenapa dia nak tido sana..sbb nak bersenang lenang dgn mak sedara dia la).

I said NO and she asked why? I just buat muka stern I and told her "Syiqah dapat result mcm ni and all you want to do now is play and play and play???

Dia terus nangis dan dapatkan Umi dia. I've made the decision and told Umi that Syiqah will need to start focusing on her studies.

I know it's a bit hard to push a 6 year old kid to learn in a formal session at home (I only do that when I was 9 years old), but when we know that it is the best for our children to survive in the world out there today, we just do it. Never look back!


Ahkak..sorry...I buat entry blog I sendiri plak in your blog ni..Hehehe!

Nurul a.k.a Riko said...

missjulnar..
Garang ker kak un nie? Kalo bandingkan dgn abg Ilham...mmg Kak Un garang kan...tp rasanyer Kak un garang sikit jer kan.

Adik...w/pun ramai yg kata Kakak nie matured fm usia dia...tapi bagi Kak Un..dia still budak2 yg masih manyak menda kena belajar.

Tersentuh dgn Cha yer...he..he..he..derang berdua mmg rapat...alhamdulillah!


Janna...
Actually kan...kawan u yg bernama Nurul@Riko nie mmg envy dgn u. Cemburu positive tawwww...bukan cemburu busuk hati or dengki...no...no..no..he..he..he..

Alangkah bahagianyer kalo I dpt jadik you...duduk kat rumah...manyak spend time dgn our kids2. Tak macam I...yg terpaksa bekerja..kalo di beri pilihan mmg nak jadik suri rumah mcm u Janna.

I cemburu biler you dpt masak for yr kids punya lunch...balik fm school...yr kids dpt makan masakan mak dia. Macam I nie..dpt masak for breakfast ajer...tu pun I dah happy..walaupun utk sarapan pagi ajer. Hati kembang kuncup biler my doters bawak bekal gi school...tapi sayang..I tak dpt buat utk makan t/hari or petang.

Hati I sedih biler Kakak complaint pasal masakan tak sedap kat daycare centre. Sup masinlah...tak rasa sup ayamlah. Ibu masak lagik sedap...masa nie..hanya Tuhan yg tahu bahawa...alangkah seronoknyer kalo I dpt masak utk my doters.

Itu belum lagik cerita pasal Sofea yg sanggup beli nasik lemak utk makan waktu t.hari. Sayu kan hati biler anak kita terpaksa makan nasik lemak utk buat alas perut sebelum gi sekolah.Actually kt tmpt transit Sofea mmg ada sediakan makanan...tapi may be selera tak kena dgn Sofea...apa perasaan you biler u jadik I? Sedihkan..sebab itu you perlu bersyukur dpt masak mcm2 utk Sophea & Laila...bertuahnyer derang dpt mak yg pandai memasak mcm you. Sebagai kawan...I'm proud of you Janna. You mmg bertuah!

Pasal amik cuti time final exam...I nak beri semangat moral kat Sofea...I nak guide Sofea..kalo ada masa...nak buat last minute revision dgn Sofea...lagik satu I nak masak utk Sofea sebelum dia gi exam. I nak anak I kenyang masa jawap soalan exam kat sekolah nanti. I tak tahu cam maner nak ckp...cuma sebagai ibu..mmg kita nak terbaik utk anak2 kita...kan. Itulah yg I cuba lakukan dan I tahu...perjalanan utk mengalas tanggungjawab sebagai IBU mmg jauh dan masih panjang lagik. Masih manyak menda yg perlu I pelajari...I suka baca your komen...mmg jujur...sayang yewww! mwahhh.


Konot...
thanks...I'm really appreciated yr komen. Furgghhh...mmg mencabar...makin meningkat usia anak kita...makin besar dugaan. Tak tahu lepas nie..apa pulak...anyway...kita bersama try menjadik ibu yg terbaik yer! Pengalaman mmg mendewasakan kita...especially utk diri I nie...manyak nak kena improve....he..he..he..

Baby...
I pulak my parents jenis yg tegas..especially my dad. Nampak beza cara my dad...dgn cara Ilham layan anak2. Ilham lebih lembut...tp tegas..so far Kakak & Cha hormat kat abah dia...mcm I pulak..hormat dan takut pada my dad...sekali my dad marah...terus rasa cam kecut jer perut.

Kalo tanya kat Kakak & Cha...saper lagik garang...ibu or abah? masing2 ckp Ibu garang.


Nur...
Aku pun tak tahu nk ckp cam maner perasaan aku...terkilan..sayu...sedih sumer bercampur2. Sebab itu aku tulis dlm blog nie...lepas tulis baru rasa lega..

Kadang2 aku pikir...tu baru umor 10 thn...nanti kalo umur dah 15thn cam maner pulak? Aku emosi sebab aku nak yg terbaik utk Sofea...mana2 ibu mmg nak yg the best for her kids kan....sebab itu ada pepatah berkata 'melentur buluh..biarlah dari rebungnyer'.. aku tak mo jadik 'sayang anakku sazali'...

Piasara...
Nurul setuju dgn ahkak...mesti ahkak belajar dari pegalaman kan. Tu lar..pengalaman nurul masih ijo lagik...manyak menda kena belajar...masih jauh lagik...kadang2 mmg takut akan cabaran mendatang..tapi kita kena kuat kan...utk lihat anak2 kita berjaya kan.

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord...

Ahkak paham cz dah pernah lalui cam maner perasaan Warlord hari nie. Kita bukan nak pressure or nak push our kids..cuma kita nak derang nie fokus for her studies...sebab skrg nie mmg ramai budak yg pandai2.

Ingat lagik masa Kakak was standard 1...ada subjek Bahasa Arab. Kakak mcm heran biler ibu dia bagitau yg ibu dia tak belajar bahasa arab masa kat sekolah dulu. So kalo ada homework...mmg ahkak susah nak ajar Kakak cz mmg tak pernah belajar kan...kalo pengajian islam or belajar bahasa jawi tu..bulihlah sikit2 kan..tp nie bahasa arab...mmg tak pandai.

Biler time exam ..kakak dpt B dlm bahasa arab. Ibu dia sedih cz yg lain sumer A...yg bahasa arab pulak yg B. So ahkak amik effort baca buku teks bahasa arab nie. Siapkan buat nota kecil utk Kakak...cz bagi ahkak...kena start dari awal...w/pun bahasa arab nie tak masuk dlm UPSR...tapi kalo markah bahasa arab nie turun...effect pada markah yg lain pulak. Alhamdulillah...since dari hari tu...markah bahasa Arab Kakak...mmg tak pernah dpt B lagik.

Ahkak nk ckp kat sini...sumer nie kena start dari awal. Jangan ambil mudah or buat perangai 'tak aper'...sebab zaman skrg mmg dah berubah...tgk soalan periksa Kakak pun rasa mcm ahkak masa darjah 6 ajer.

Tambah2 lagik biler Kakak perlu bersaing dgn ramai student2 yg bijak2 ...bak kata Warlord...'is the best for our children to survive in the world out there today'....

Bayangkan kat sekolah Kakak...for standard 4 ada 12 buah kelas...utk berada di dlm kelas yg terbaik mmg kena rajin...sebab itu time Kakak nak exam ajer...ada butterflies on my tummy...tu belum lagik tgk markah yg Kakak dpt...rasa cam ibu dia pulak yg amik exam...he..he.he..he..

Ahkak tak marahlah...ahkak suka baca entry Warlord...thanks yer!

Hairil Rizal said...

Thanks ahkak for the advice and reminders.

Skrg ni pun sebenarnya fikiran masih berkecamuk. Ntah apa la yg nak di stress kan lagi dlm jiwa ni. Abesla eczema ku merebak lagi!!

I am somehow doing 'silent treatment' to myself. Senyaap aje WL dari tadi kat rumah. Wifey pun tak larat nak layan. Haha!


That's me...bukan jenis yg berleter, tapi bila marah akan jadi sungguh sunyi. Hehe!

Sori lagi sekali la ahkak WL merapu kat sini. Time to pen off and seek peace in my dreams kot... :)

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord..
Samer mcm ahkak...kalo marah mmg suka diam...'silent treatment'. Ahkak pun tak suka berleter...samer lagik..ha..ha..ha.

Ahkak rasa lebih afdal kalo ahkak 'sunyi' sementara utk bagi diri ahkak nie cool...takut perasaan amarah nie membawa perkataan yg tak sedap didgr. Biler dah cool...kita dah leh control perasaan kita....baru senang nak berbincang...kan.

Pasal yr eczema tu...mmg sebab stress ker? Bukan ker eczema nie berlaku di sebabkan penyakit keturunan mcm asthma or lelah. Let say kalo parents ada sakit athma...anak or cucu pulak...kalo tak dpt athma...derang akan dpt eczema. Kalo ahkak salah...sorry yer.