Monday, March 22, 2010

Now Alisa pulak ada tonsilitis

This morning masa nak anto Cha gi rumah mak (bbsitter) mmg dia dah moody sikit. Cha cranky sebab dia demam & dia x mo gi rumah mak. Shiyan dia....Peh tu biler tgk ibu dia dok pakai bj kurung....lagiklah dia mengamuk cz she knows that mmg konpem dia kena gi umah mak.

Actually I mmg rasa guilty biler dok anto Cha rumah mak w/pun I dah bekalkan ubat demam utk Cha. Normally kalo my doters not well mmg I akan amik cuti or EL. Since this morning ada Investment Com. meeting & also the board meeting so nak amik cuti cam tak besh pulak. I sempat bagitau mak yg I akan balik awal hari nie.

Utk pujuk Cha...I ckp kat dia yg petang nanti I nk bawak dia makan eskem baskin robbins kat JJ AU2. Alhamdulillah...its work!

Petang tadi I mintak my boss permission utk went back early cz Cha still not well. I called mak...Cha still ada mild fever. Sesungguhnyer kalo ler ada 'power' mmg rasa cam nak terbang ajer nk tgk Cha cam maner.

Mak ckp kat aku yg Cha nie mmg jarang demam (read: aku mmg pasan yg Cha nie jarang sakit or demam...tp just ckp dlm hati ajer..). Peh tu mak ckp kat aku..this morning Cha was vomiting. Oh my little darling...siyan dia. One thing about Cha nie...w/pun dia demam tapi still active cam org sihat ajer.

Petang tadi aku bawak Cha jumpa doctor. Biler doctor mentioned yg both tonsil Cha bengkak...aku ckp kat doctor (read: cam aku pulak yg doctor iyer..) ..' itu kakak dia doctor...kakak dia mmg ada tonsil last week'. Biler doctor ckp kat aku....Cha also ada tonsil...aku mmg suprised. Alamak...my doters ada tonsilitis? Mcm maner nak prevent? Patutlah aku rasa...kat leher ajer panas...kat kaki x panas pulak. Mcm2 lagiklah yg aku dok pikir time tu. Aku rasa sedih pulak. Perut tadi yg terasa lapar..tiba2 ajer rasa cam sebu ajer. Hilang selera makan.

Dalam kereta, Cha ingatkan balik..'ibu...kan hari nie nk makan eskem robbins' (read: entah hilang maner ayat Baskin tu yer..he..he..he). Peh tu...aku tanya Cha...kita nak gi skrg or nk tunggu amik Kakak fm school. Cha ckp kat aku...'kita tunggu kakaklah...nanti Kakak sedih'. Wahhh....sayang betul Cha kat Kakak dia yer....terus aku hepi balik w/pun time tu hati aku rasa cam tak besh ajer.

Me with my 2 little princess....Ibu sayang Kakak & Cha!

9 comments:

Anonymous said...

kecian nyer cha....
mak jang, pak jang & ammar doakan semoga cha cpt2 sembuh.

Nurul a.k.a Riko said...

tima kasih mak jang & family! Kem salam kat Ammar yer.

Centado said...

family bahagia...
:)

ceritacherita said...

get well soon dear. lagi satu nak cakap muka ibu dah makin glowing, really works la the product with you.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

alaa....sian kat Cha...tk per la cha,cha jgn risau sbb ibu cha sayang sgt kat cha,dia misti jaga cha leklok punyer...

sandal kecik said...

sian nya,ccam mana leh dpt tonsil tu ek..lili msh tak fhm gak cam mana

Nur a.k.a admansyah said...

mmg musim-lahh... I amik mc hr ni coz my Adam yg demam!sian tolll

Cha pun sama? takpe... kuatkan sem ngat-mu! AnakX2 adalah harta yg plg bernilai buat kite!

Suke tgk pic u kali nie... berseriX2! ewaaahh...

Lovely Bella said...

Salam kak nurul.. tahniah.. akak di calonkan utnuk mendapat blogger award.. sudi laa kirenye amik award nih di blog bella k.. :)

Nurul a.k.a Riko said...

Centada..
Tima kasih yer...doakan kami bahagia selamanyer. Amin.

Baby..
Tenkiu...glowing yer muka I. He..he..he..berbaloi2 aku pakai product nie rupanyer...ecewahhh.

Janna..
Kalo ler perasaan 'sayang' bulih jadik ubat...alangkah bahagianyer!

Li..
Tonsil nie cam filter utk mencegah penyakit. Once dah ada infection...mmg akan bengkak..dan di ikuti dgn demam.

Normally by age 7 yrs old..tonsil akan kecut dgn sendiri...tp kalo still ada lagik..mmg kena removed.

Nur..
Mmg musim kan...last week kakak demam...now Cha pulak.

Siyan kat Aiman..speedy recovery to him.

Muka aku berseri2 ker? Alahai...malunyer biler dah 2 org puji nie....tu illusi optik ajer..muka aku biasa2 jer lah..he.hehe.

Bella..
Thanks yer cz sudi kasik ahkak award.