Sunday, July 11, 2010

IMAM MUDA @ Astro Oasis



Last friday, Kakak dok ckp kat aku...ada mentor dari Imam Muda dtg ke sek. dia utk beri ceramah Israk Mikraj. Wah..aku pun tanya kat Kakak...ada tak crew or cameraman dtg...(read: aku ingat peserta Imam Muda..he..he..he..). Kakak ckp kat aku...'tak adalah ibu'. Kakak kan..mmg tak henti2 citer apa yg dia dgr pada ceramah kat sek. petang tadi...syukur alhamdulillah.

Aku mmg tak pernah follow citer Imam Muda nie...tp mmg ada niat nk tgk...tp asyik tak kesampaian ajer. Peh tu aku tanya kat kakak...saper namer ustaz yg beri ceramah tu? (furgghhh...excited gak...he..he..he..). Kakak ckp Ustaz Shahrizan. Ohhhhh...peh tu aku ckp kat kakak...tak per..malam nie kita tgk citer Imam Muda nie... (read: 1st time aku tgk citer nie...pd jumaat yg lepas.)

Rancangan Realiti berusurkan islam nie mmg menarik minat aku nk tgk dari mula sampailah ke akhir rancangan. Mmg benar...rancangan nie begitu unik sekali & rasa diri nie begitu kerdil lepas tgk citer Imam Muda nie.


Masa kitorang tgk citer nie..para peserta Imam Muda telah pegi ke Rumah2 Anak Yatim Darul Fuqaha. Aku tgk..para peserta Imam Muda nie mmg mesra sebagai Bapa Angkat kepada penghuni Anak2 Yatim kat sana. Aku pun tak sure sgt..baper org anak angkat mereka..tp mmg mereka dibahagi kepada beberapa kumpulan.


Hati aku mmg terusik tgk betapa kesungguhan & keikhlasan para peserta Imam Muda nie dok mngajar sebutan Al-fatihah yg betul, cara2 menghafaz al-quran ...dan manyak lagi. W/pun usia mereka nampak muda...namun terpancar sinar kepimpinan di wajah masing2.

Air mata aku hampir tumpah biler ada 2 pucuk surat dari anak2 yatim nie di beri kepada bapa angkat mereka iatu para peserta imam muda nie. Wahhh..syahdu sungguh isi surat yg di tulis oleh 2 org anak yatim tersebut.


Kakak & Cha tengok pun...asyik cakap..."Ibu...sedihlah...rasa mcm nak menangis ajer". Then aku ckp kat my doters...kita kena bersyukur dgn apa yg kita ada...dan hati aku mmg sedih tgk anak2 yatim yg berada di sana. Memang bukan pinta derang utk hantar ke sana...tp biler tgk keadaan mereka di sana...mmg hati aku insaf...especially mengenangkan tak lamer lagik nak Ramadhan..peh tu nak raya..sedihnyer biler org yg kita sayang...tiada di sisi...sub..sub..sub.

Utk para pembaca blog aku nie...kalo ada kelapangan or kalo ada rezeki lebih...apa salahnyer kita menghulurkan bantuan pada anak2 yatim di Darul Fuqaha...kalo tak silap aku kat Kajang.

Since...last friday merupakan 1st time aku tgk citer nie...aku pun tak baper kenal sgt dgn peserta Imam Muda nie...tp aku suka pada perwatakan 2 org peserta nie...calon Imam Muda Asyraf & calon Imam Muda Aran. Ahkak doakan moga 2 peserta calon Imam Muda nie akan sampai ke final. Amin.

Jgn lupa...saksikan Rancangan Realiti Imam Muda nie...di channel Astro Oasis pada hari Jumaat kul 9.00 malam.

p/s: Sib baiklah.....my doters nie kecik2 lagik...he..he..he...kalo derang dah dewasa...mahu kut aku amik salah sorang peserta Imam Muda nie...jadik calon menantu...ahakss....


9 comments:

princeduyong said...

bagus diorang ni semua...pewaris..

Nurul a.k.a Riko said...

princeduyong...
betul tu..sejuk perut ibu mengandung!

mar said...

mmg hepy tgk bkal2 imam nie,.

Nur a.k.a admansyah said...

baguih kan rancangan tur! aku plak... tgk episode 1st jer, pehtu dah lupa nak follow! hehehhe

...Yg mana satu idaman kalbu????

kak la said...

ko minat yg ade rupa je nampak. Sib baik yg wat keputusan tue, juri profesional. kalo x sure jd mcm prog realiti yg lain. cuma mtk kalo ade musim ke-2 nnt, jgn le buang semua imam2 muda nie. bior le mrk stay sampai episod t'akhir

Nurul a.k.a Riko said...

Mar..
ha'a...rasa cam tenang ajer tgk muka bakal imam muda nie..he..he..

Nur..
he..he...calon Imam Muda idaman kalbu? (nko nampak tak message kakak aku kat bawah nie...)..Kak La kata..aku nie suka yg ensem2 ajer...mmg betul kut apa yg kak La ckp.

Kak La jgn mare occay...ehem..ehemm..calon Imam Muda Asyraf & calon Imam Muda Aran.

Kak La lagik...
Subahanallah...kita memuji ciptaan Tuhan! sebenarnyer..he..he..
Oooo...sib baik juri professional yg jadik juri...mmg patut...cz derang lebih arif kan.

fazafillah said...

uiii.....sub...sub...sub...bila mumy riko ckp bab ramadhan n nak syawal nie.....aduiih...mak sue jauh nie...nak balik...................

Nurul a.k.a Riko said...

adik..
fuyoooo! sudah sedih ker? poser pun belum lagik tawwww....he..he..dah ganti poser ker?

kitorang pun kat sini rindu kat adik gak...belajar betul2 jgn main2 occay!

Anonymous said...

Heуa i'm for the first time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to give something again and help others such as you helped me.

Here is my blog post ... skin lightening