Thursday, May 22, 2008

Biler hari hujan...

Hemmm..last evening..hujan pulak kt S'tiawangsa. Normally..aku akan amik Alisa dulu then baru amik kat kt school...since hari hujan..so kena amik kakak dulu. Then...kepala aku pulak termigrain ler pulak...isshhh mmg sakit ler kepala nie...sebab masa lunch aku gi bangsar village...mmg very the panas...sampai opis..terus termigrain...bulih ker cenggitu...he..he.he..

1st thing...lepas amik kakak...adooii aku kena take a long deep breath...furghhhhhh..penat weh nak melayan anak dara sorang nie bercakap. Mmg non-stop talking..dah lah kepala aku ting tong petang semalam...adoiii mmg so mencabar. Start dari pintu gate sek. sampailah masuk keter..aku rasa dia sorang ajer berckp...aku hanya mampu ckp..."ok, peh tu, ohhhh..." itu ajerlah...janji ada respon kan.

This week...mmg kakak ada exam PKR..aku rasa mmg serentak kut kat sumer sek. kat KL nie...kan Nur?..aisyah pun exam kan....Yesterday..kertas English & Maths...biler tanya..bulih buat ker?..laju ajer ckp..."bulih..senang ajer"..ok...kita tgk result cam maner...yo o o ajer anak aku sorang nie...

Dlm keter...kakak ckp kat aku..."ibu...jom buat revision bhs arab...ibu tanya..kakak jawab"...Aku ckp..."errr...kita buat kat rumahlah yer...ibu peninglah sayang". Sib baik aku pening semalam...kalo tak..mampus weh...aku nak ingat balik apa yg aku buat revision dgn kakak masa last wiken. Maklumlah....aku pegang buku teks bahasa arab...mmg masa tu aku nampak terorr...che wah...but yesterday....tertiba ajer otak aku jem...he..he..he..sib baiklah aku pening kepala..kalo tak...entah aper excuse nk bgtau kat kakak...he..he.he..

Sampai kat wangsa maju dah nk dekat kul 7...cepat2 amik Alisa..then terus heading to my home. Dlm keter...alisa pulak wat hal. "Ibu..ibu...aru..aru (garu) sambil tunjuk kasut barbie"..Cam manerlah aku nak garu nie...I'm was driving masa tu....nak suh kakak garu...dia dah pakai seat belt kat belakang...so terpaksalah...sebelah tgn pegang stering...sebelah tgn...bukak kasut alisa..then garu kaki dia...

"ibu..ibu...nak inkel..inkel tar"..(nak twinkle star)...hemmm..nak suh tukor cd lagu ler tu...t'paksa gak sekali lagik...sebelah tgn tukor cd..then sebelah lagik pegang stering. Baru seminit aku tukor cd...nak pulak pasang cd lagu Ella...rama2..."ibu..ibu..nak ama-ama"...Adoiiii...fening aku...terpaksa lagik tukor cd lagu nursery ryhmes..pasang lagu rama2. Kakak pulak...duduk kat belakang..dok baca buku...so selamat...lega sikit.

Sampai rumah...cepat2 aku mandi..basuh rambut..kasik migrain aku hilang. Nak semayang ajer...si Alisa dtg..tarik tgn aku...nak suh aku potong buah oren yg aku beli kt bangsar village. Cepat2 potong buah oren...then bukak channel 613. Nk masuk ajer bilik aku...kakak dok panggil aku...suh pasang lampu...then nak suh pasang water heater kat bilik air....cepat2 aku pegi...ishhh anak aku nie...sabo ajelah..dh lah aku fening nie...mcm2 karenah pulak.

Lepas semayang...kepala aku sakit balik.....sebab..aku tercium bau busuk...OMG>."..alisa yak ker? aku tanya kat alisa...Hemmm..biler dok tgk dia senyum..senyum tu...mmg konpemlah dia dah buat big investment. "Jom..gi bilik air...ibu basuh yak"...cepat2 alisa ckp..."kijaplah...ishh..ishh..nak akan nie"..pandai pulak anak dara aku nie kasik excuse...tp no excuse...itttew bau sudah bikin kepala aku lagik fening...cepat2 aku bawak di gi bilik air.

Baru ajer aku nak tarik napas panjang..dgr kakak ."ibu...nak buah oren..cam alisa". Lepas pakaikan alisa diapers...aku pegi dapur...potong buah oren utk kakak. Masa tu...aku rasa cam nak baring ajer...then dlm hati nie berkata-kata...biler Ilham nak balik nie...kepala aku mmg sakit nie...adoiiiiiiii. Mmg aku x masak malam nie...fening kepala..

Elok ajer aku baring...kakak dtg kat aku..."nak kakak picit"? kakak mengofferkan diri nk picit kepala aku. Aku ckp..x payahlah..sikit ajer. TP kakak insists nak picit kepala aku....then dia picit kaki aku pulak...so terharu..sayang dia kat ibu dia nie..he..he..he...lepas tu...errr..aku rasa kaki aku mcm melekit2...rupanya kakak x basuh tgn...patutlah semacam ajer kt kepala n kaki aku...terus aku jadik singa mengaum suh dia basuh tangan...he..he..he..he..

Lepas tu..kakak continue study dlm bilik dia...this week mmg no TV for her..sebab ada exam kan..then aku tgk..dia mmg suka dok dlm bilik dia..buat revision. Hopefully she will do well in her exam...Insyaallah.

1 comments:

lenny said...

A'ah... exam nie standard utk sumer KL (spt yg dibgtau oleh my SIL yg jadik cikgu J-Qaf).

No TV? caya-lah.... Aisyah nie cam biase aje! kul 9 dah zzzzz. Sain ngko migrain... take care!