Tuesday, June 29, 2010

Azam nk kurus!

Korang tahu...masa gi EON Bank family day, ada sorang colleague Ilham dok tegur aku..yg aku nie dah berisi or ayat yg lebih tepat lagik aku dah gemuks! Menci tawwww. Siap buat perbandingan lagik...dulu Nurul kurus cam jari kelingking ajer...now dah mcm ibu jari...eeeiiii tak suker..tak suker..tak suker tawwwww.

Maklumlah...mmg dah lamer x jumpe dgn dia...dulu my weight was 46 kg....tu 10 yrs ago....punya berat badan...now dah 56 kg. Ilham dok gelak kat aku...cz dia tahu...sure wife hati dia jadik ketat punya. Mmg time tu hati aku dah ketat...tp aku ignored ajerlah...cz nk bergumbira di Sunway Lagoon time tu.

So this week aku punya azam...nk kulus. Pagi tadi aku ingat mcm nk skip my breakfast tp...biler pikir balik...kang perut aku masuk angin ...naya ajer...so aku belilah kuih dlm plastick yg dah siap packing 3 ketul. Sampai opis, ingatkan nk makan 1 ketul ajer....sedar tak sedar...alih2 aku tgk...dah selamat 2 ketul masuk dlm mulut...alang2 tinggal 1 ketul...so aku ngap kasik abis 1 ketul tu tadik.

Aku ingat mcm nk minom air kosong ajer pagi tadi....then mak cik tanya..."nurul nak air aper pagi nie?"....terus ajer mulut nie ckp..."err..err...nurul nak air nescafee lah mak cik"...terus slowly...slowly gambo air kosong tadi lenyap dlm pandangan aku. Haiya! mcm manerlah aku nk kulus...siap air nescafee bagai...hemmmmm...tu pagi tadi punya cerita...kan.

Aku ingatkan mcm malas nk lunch. Bulih ker kalo aku tak lunch? Mmg konpem tak bulih. Hari nie pulak....tumit kaki aku sakit. Adakah itu tanda2 yg aku dah overweight??? Oh tidak! Sakit tawww...tumit nie biler time nak berjalan....ohhhhh aku sudah ada good excuse nk beli kasut baru...ha..ha..ha..ha...terbayang pulak kasut Geox...wedges yg aku nampak masa last friday. Mmg mengancam kalbu. Dah lah ada diskon 50%....masa lunch dgn Kelly ..kitorang sempat intai2 kasut tu.....mmg ringan tangan nk beli...tp tu lah dok pikir beribu2 kali...worth it tak aku beli?

So tadik...aku decided nk beli kasut tu. Meaning...in 6 months fm now....mmg aku tak payah beli kasut. Harga kasut tu pun...bulih aku beli 2 pasang kasut...tu pun after diskon, kalo ikut harga normal price...mmg tak mampu nk beli...so ayat utk sedapkan hati....since kaki sakit...belilah kasut yg selesa kan...kan...kan... sekalik....size 'elek'. Adoooi mmg tak ada rezeki aku..yg ada size 7 ajer..hemmmmm.

Sambung balik citer pasal nk kurus kan...so tadik lepas ajer kuar dari boutique Geox...dgn hati yg hampa cz x ada size ...huwaaaaa 3 x. Nor tanya aku ...nk gi Sg. Wang ker? Terus aku ckp..."I tak laratlah...kaki still sakit lagik...". Tiba2 perut aku terasa so lapar sgt...ajak Nor gi kat foodcourt. Masing2 mmg nk diet...so nak makan simple ajer.

So tadik punya lunch...popiah basah (2 pcs) & rojak buah. Share makan berdua dgn Nor tadi. Dlm kul 4.30 pm...Nor dok intercom aku...."nurul...awak lapar tak"? "Ha..ha...ha...mmg aku lapar cz tadi kan hujan...tp sib baiklah aku suh mak cik wat nescafee panas...so adalah sikit kenyang".

Sedang aku dok berbual dgn Nor....one of my colleague bawak cupcakes, salmon tart & yam ball fm Istana Hotel (petang tadik..office ada miting kat sana). Aku offer Nor...nak tak....mmg Nor langkah kanan. Terus ajer dia ckp..."skrg jugak I naik". So...tak kemana nyer aku nk berdiet hari nie....biler dah petang...hancusss sumer he..he..he..he...

Sorrylah entry kali nie...panjang bebenor....since semalam tak ada new entry utk my blog...kiranyer yg nie 2 in 1.....layan ajerlah yer.

7 comments:

aanz said...

try laa cara aizat kuruskan badan..
sure efektif..
hohohooo

Nurul a.k.a Riko said...

aanz..
Aizat dia selalu gi gym kan? Insyaallah...

Aiza Syahida said...

hahahahaha....
bilang saja ini semua dugaan..hehehe

ceritacherita said...

sapa punya mata yg kata u gemuk tu. kadang2 org ni tersilap la, tak reti nak bezakan kategori gemuk kategori berisi. kalau gemuk tu mcm adibah nor, dina, syanie.

tapi kau ni nurul, nak kata berisi pun tidak tau, elok je dah slim. kalau nak dibandingkan dgn berat masa muda2 tu mmg la kan. adat dah umur makin meningkat tulang pun makin berat, maka beratla sikit badan. seriously bila kita makin meningkat umur, tulang kita makin berat tau.

ah aku pulak yg terlebih emosi. hehehehe.

ceritacherita said...

lupa pulak, dah tengok parkson sale kasut gila2? 70% + 20% off tu.

Nur a.k.a admansyah said...

cayang oiii... aku setuju banget dgn ceritacherita-nyer komen tur! setuju banget!!!(demam citer indon daa...)

Yg cik kak tu compare ngan 10thn tu apsal? body anak dara (or br kawein) of course ler bergetah jer... aku nie even kurus xde getah dah dik non oiii.(contoh-nye larr...)

Boo layan jer dgn komenX2 yg takde makne-nyer tu! Yg ptg... ahkak riko kite nie... TETAP MAINTAIN CUN! DE BOOOOM GITUUUU...

(emosi jugak aku ni... ya ampunnn!)

Nurul a.k.a Riko said...

aiza...
huwaaaa...mmg betul tu. dugaan betul!

baby..
thanks baby...lega dgr u ckp cenggitu. Tu lar..mmg betul ckp nko tu...tp aku kan..bab..bab..gemuk nie..mmg cepat tersentap...sensitip tawwwww org ckp cenggini kat aku...huh..huh..huh...hati manyak sedih wooo.

I dah pegi..last friday. Tak aci tawww...cz kasut yg aku suka derang letak 10% ajer...cuma kasut2 stock lamer derang buat sale sampai 70%...cam maner tu? pandai derang nie...nk abiskan stock lamer.

Nur...
Waduh...mahu pengshan gwe biler lor ckp gwe maintain cun debom gituk. Tenkiu laling.


Iyer dong....hati gwe manyak sentap biler org dok ckp...pasal gemuks nie. Mmg gwe terlebih emosi...cz dia ckp betul2 direct kat gwe...huh..huh..huh...(cedih woooo).