Sunday, June 06, 2010

Jalan2 kat Alor Setar

Pagi tadi cuaca kat sini a bit gerimis. Sejuk ajer...maklumlah hujan di awal pagi. Hujan membawa rahmat org kata kan...alhamdulillah. Tempat pertama yg kitorang pergi...kitorang singgah kat Pekan Rabu. Tak lengkap tak gi Pekan Rabu kalo singgah kat bandar Alor Star nie.


tawar menawarlah....kunon..he..he..he..

Nampak meriah ajer kat sini cz manyak makanan ringan mcm kuih bahulu, kuih bangkit, kuih siput dlln lagik di jual kat sini. Kuah rojak mak bee mmg konpem aku beli cz kuah rojak nie mmg pofular kat kaw. utara nie.

Kakak tgh pilih brooch gambo Stich utk di bawak pulang....mak jang belanja..tenkiu.

Lepas penat jalan2 kat Pekan Rabu, ingatkan nak makan Laksa kat warung Ikan Sekor tapi tutuplah pulak. Kakak sempat ckp kat aku..."ibu...ada kucing tak?"....kan...I told uolls...my doters nie sumer penakut kucing.....jgn korang tak tahu...kucing pun takut my doters...cz dgr ajer derang menjerit....kucing dah angkat kaki seribu berlari!


So kitorang makan Laksa kat Bangunan Ukir. Sedap gak Laksa kat situ...cz ada letak daun pucuk aper ntah...dlm laksa tu. Not bad gak....yg penting tak ada kucing...leh makan dgn aman.

Perut dah tenyang!

Sebelum balik singgah kat Menara Alor Star. Penatnyer hari nie...tp sonok gak cz inilah 1st time aku singgah bandar Alor Star!



Cha dgn Amar....amboi mesranyer....

Kakak tgh skodeng aper tu????

On the way balik, Jef (my bil) dok tanya kitorang nak pekena cendol tak? Adoooiiii....masa nie perut sgtlah kenyang....peh tu hujan pulak pada petang tu...kitorang cakap...tak perlah. Nx time ajerlah makan cendol. Seronok sungguh dpt jalan2 cari makan kat Alor Setar! Insyaallah..nk dtg lagik.


9 comments:

crayon said...

pekan rabu rawks!!!

Sya Syazana said...

waa.bnyak mmborong

shima said...

ooo balik kpg..ooo balik kpg..

kpg mil ku tu..jitra...

akmal pun kalau balik kpg..dia penat.ye la..balik jitra..6/7 jam..

ku tnya dia..jauh tak umah tok..dia jwb..jauuuuuuuuuuuuuuuhhh..hikhikik

pegi ar pdg besar.tp la ni cuti sekolah kompem ramai umat di sana

Nur a.k.a admansyah said...

Dah smpi Kedah ghope-nyer fren aku nie. Mesti dah byk berubah... since aku tinggalkan dulu... lbh 10 thn daaa! Ilham tk rindu ker tmpt jatuh lagi dikenang??? hehehe

p/s: JJCM ada show laksa sdap kt Sg Petani... ape nama ntah!

Adlina Husaini said...

lamanya ina tak balik kampung..rindu2..

p/s:
salam..
blogwalking session by ina =D

Nurul a.k.a Riko said...

Crayon..
Yeszaarrr...pekan rabu rock!

Sya Syazana...
memborong makanan ringan ajer & kuah rojak mak bee..he..he..he..

Li...
Samer tmptlah dgn my sis kat Jitra. Dia tinggal kat Taman Bersatu.

Akmal sama dgn Cha...bising ckp...jauhnyer rumah adik I kat Jitra nie.


Nur...
Ilham siang2 lagik dah ajak nak gi UUM...sib baik asyik hujan ajer. Lagipun...elok gak tak pegi UUM hari tu...so ada modal utk ajak dia gi sana lagik.

Laksa kat SP? Harus aku cuba kalo mai lagik sekali ke utara nanti.

Adlina..
org kedah ker? beshnyer ahkak gi sana...nyaman ajer.

LITTLE DEWA said...

penah g skali je pekan rabu ni... tp cam pening kepala. hehe. tp compared 2 psr baru kt sini, hah mmg 10x less crowded lah kan... amboi kakak yg sepersalinan purple tu, manis sekali! :)

Nurul a.k.a Riko said...

Mummy...
Masa I gi sana...org tak ramai sgt. So nak beli pun...mcm besh ajer.

Owwhhh mak cik yg pakai serba berdiri kaler purple tu...tenkiu..lebiu.

Che Ta said...

alala nurul.. awat tak kol.. me ada kat kg lerr.. but laksa there mmg mabeles laa.. that jln ukir tu used to be a femes one + its ais kacang, cuma now dah sikit kurenggg..