Sunday, January 30, 2011

Citer yang Besh...




Hari nie ahkak nk kongsi kegembiraan pasal perlantikan Kakak menjadik Pengawas Pusat Sumber Sekolah. Ala....jadik pengawas pusat sumber pun nk kepoh ker ahkak nie?....actually ahkak seronok sangat cz inilah impian Kakak masa dia standard 1 lagik.....ingat lagik dia ckp kat ahkak yg dia nk jadik Pengawas Pusat Sumber biler dia dah darjah 4....well done Kakak!


Ahkak rasa, kalo Kak La baca blog ahkak nie...mesti dia tanya 'naper Kakak tak mo jadik pengawas sekolah?' kan....biasalah...Kak La nie cikgu sekolah...ingat lagik masa Kakak umo 5 tahun, parents kena register anak mereka utk sessi persekolahan 2008 for darjah 1. Bising Kak La dok tanya....'dah daftar Sofea?'...asyik itu ajer yg Kak La tanya....takut Kakak x dpt masuk Sek. Keb. Taman Setiawangsa.

Bagi ahkak...sekolah maner2 samer ajer....tapi Kak La nie lah yg ckp kat ahkak...better masukkan Kakak kat sekolah yg standard A mcm sek. kakak sekarang nie...yg merupakan Kluster School sebab.....manyak kemudah yg bulih di guna pakai...& sekolah cenggini mmg aktif dari sumer sudut. Mmg betul...thanks Kak La.

Sekolah kakak mmg padat dgn xtvt...dan guru2 kat sekolah kakak mmg aktif. Tak silap ahkak pada tahun lepas ajer student yg dpt 5A dlm UPSR ada dlm 100 lebih student...alamak! risau pulak ahkak...lagik 2 thn Kakak nk seat for UPSR....ibu dia mmg overrrr kan.


Berbalik kepada pertanyaan Kak La tu....ahkak rasa....BUKU adalah jawapan yg tepat. Kakak mmg suka baca buku. Ingat lagik...masa Kakak umo 5 thn dah pandai baca buku....dia suka baca buku utk kawan2 dia kat kindie....itu yg diceritakan oleh teacher kakak masa tadika dulu.

Peh tu...masa Kakak darjah 1...kat kantin sekolah mmg ada letak sudut bacaan. Banyak gak buku2 yg di letakan di situ utk para pelajar baca....hari2 Kakak citer kat ibu yg Kakak suka gi kantin sekolah sebab ada manyak buku kat situ utk Kakak baca.

Masa kakak darjah 1 lagik....kakak teruja sangat nk gi library. Masa kakak darjah 2...biler kakak citer pasal library....kakak happy sesangat. Kalo tiba hari Jumaat....Kakak mengadu kat ahkak yg library tutup pada hari Jumaat....maksudnyer Kakak tak leh masuk library mcm hari biasa.

Tahun lepas..masa Kakak darjah 3...mmg tiap2 hari kakak akan gi libary baca buku untuk program Nilam. Kadang2 tu...kalo kat rumah....tak ada buku untuk kakak baca....kakak baca balik buku2 lamer dia masa dia kat tadika. Peh tu...Kakak dok mengendeng novel2 ibu dia....mmg tak bulih kakak...tunggu Kakak dah Form 1...baru leh baca novel2 ibu.


Last friday, Kakak kena jumpa dengan cikgu Puan Yuslinda. Rupa2nyer...kakak dpt 15 buah buku Nilam untuk program Nilam peringkat negeri. Peh tu, Kakak citer kat ibu yg cikgu Puan Yuslinda suruh kakak ucap terima kasih pada Guru Penyelia Petang. Seronok kakak dpt berjumpa dengan Guru Penyelia Petang. Well done Kakak!



MEMBACA JAMBATAN ILMU - seperti tertera di hadapan muka surat buku NILAM.


8 comments:

LehaMY said...

tahniah Kakak ! hehehe . bila nampak buku nilam tu rindu nak kembali bergelumamg membaca buku pelbagai jenis. skrg nie buku engineering jak dihadap. keh keh keh . berpinar2 tengok teori + nombor + rumus2 tu . hahahhaa :D

semoga jadik pengawas yang berwibawa kakak ! hehehe :D

ibuayu said...

tahniah...semoga menjadi pengawas perpustakaan yang rajin..

ayin~weeweet said...

kt sekolah saya, buku novel cinta mmg laris di kalangan budak perempuan.

kakak,tgu form 1 ye :)

Piasara said...

As salam..mula2 konfius gak ni pasal tak tau sapa yg akak kat sini..
'kakak' umur brapa?darjah 4 yer..saya pun ada 'kakak' tapi dah tingkatan tiga..

apapun tahniah utk kakak sbb terpilih jadi pustakawan.Ank3 mmg teruja kalau leh pegang jawatan kat sekolah.Ank3 saya pon sama..leh jadi penolong ketua darjah pon melompat2..

Nurul a.k.a Riko said...

Leha...
bijaknyer Leha..study engineering. Mesti yr parents proud of u kan. Well done.

Ibuayu..
insyaallah..nanti ahkak suh Kakak baca apa yg u tulis nie.


Ayin...
bukan setakat gadis remaja ajer...mak budak mcm ahkak pun baca novel cinta...he..he..he..

kakak...kena dgr kak ayin ckp...tunggu form 1 tawwww.


Pia...
Sorry buat u terkonpius. Actually...ahkak nie saya...dan Kakak pulak...anak sulung saya yg darjah 4.

Wah! Dah besar anak Pia yer..dah anak dara sunti...tapi tengok ibu dia...so muda gituk.

Thanks cz sudi jenguk blog ahkak yg tak seberapa nie.

LehaMY said...

Takdelah kak . leha nie pelajar engineering yang sengal banyak. HAHAHAHAHA . InsyaAllah kak .

Dan semoga Kakak dan Cha menjadi anak yang dibanggakan oleh ahkak dan en somi ahkak. hehehe :D

Hairil Rizal said...

Tahniah utk Kakak! Zaman skrg ni mmg kena aktif itu ini. Baru la kiranya ada 'lesen' utk pembelajaran yg lebih fleksibel.

Warlord dulu sekolah rendah jadi Ketua Darjah dari Darjah 1 smpai la 4. Darjah 5 dan 6 jadi Pengawas plak. Hehe!

Nurul a.k.a Riko said...

Leha..
thanks Leha...insyaallah dear.

Warlord...
True indeed. Mmg sokong 100%.

Wah...cayalah..jadik Ketua Darjah & Pengawas Sekolah masa sek. ren. dulu. Mmg ada gaya!