Tuesday, January 18, 2011

"Ibu....ada masa tak?"

Pertanyaan di atas...di suarakan oleh Cha pada hari Sabtu yg lepas. Terkejut ahkak yewww....kat maner dia belajar ayat kat atas nie...kan? tiba2 ajer dia tanya soalan cenggini kat ahkak.

Peh tu ahkak tanya balik..."naper Cha?".

"Cha rindu kat maklah Ibu....kalo Ibu ada masa..jomlah bawak Cha jumpa mak" rengek Cha dengan hidung kembang kempis menahan sebak.

Sedihnyer ahkak tengok Cha. Syahdu pulak ahkak biler tgk Cha ckp cenggitu. Tersentuh hati ibu dia sorang nie. Rindu dia kat mak rupanyer.

Cepat2 ahkak pujuk dia..."Wednesday. nie...Cha punya besday. Lepas celebrate besday Cha kat sekolah......nanti Ibu bawak Cha jumpa Mak yer"

Peh tu...ahkak tingat masa di minggu awal persekolahan...Mak ada tepon ahkak. Tanya cam maner Cha? Okey ker dia kat sekolah. Tiba2 perasaan guilty menerpa kat hati ahkak cz tak telepon mak...untuk bercerita pasal perkembangan Cha kat sekolah. Sonok betul Cha masa tu...dpt berckp dgn mak kat tepon.

Esok ahkak cuti sempena besday Cha. Tak sabo rasanyer nak bawak Cha jumpa mak kat wangsa maju seksyen 1. Siyan kat Cha.....sekarang nie ahkak notice...pagi2 dah buat muka seposen nak gi school. Dia dah mula complaint...tak suka gi sekolah. Nak gi rumah mak! Lagiklah buat hati ibu dia tak keruan.

Cepatlah esok!


Nota kaki: Mak adalah pengasuh yg jaga Cha since umo Cha 2 bulan sampailah pada 29 Dec.2010.








10 comments:

Adrina Adi said...

alolololololoooo... kesihan Cha. ye lar, Mak dia jaga dia dari kecil lagi kan? dia pun tau rindu.

nanti update ek jejak kasih esok macam mana, hehe :)

nurulazham said...

sayu je baca entry cha ni..huhu...
rindu sgt gamaknya... :)

|| sue-imanja || said...

alololo sedihnya dgr cha ckp camtu.
bebudak kecik merindu ni lagi bahaya dari org dewasa taw. diowang punyer rindu makan dalam tu.

Nur a.k.a admansyah said...

mahu-nyer tak sedey.. dr kecik mak yg manjakan die! bagus gak tu.. sesekali bwk jumpa dgn mak!

Hepi besday Cha! (in advance...!) ops.. tak aci ekk? hehehe

Sophea Munira said...

cumilnye Cha...pandai dia mintak ngan ibu dia, by the way..aku dulu pon ngasuh gak anak jiran..sampai la ni ..w/p dah 2 tahun aku tak jaga dia..dia masih panggil aku Mak.

ceritacherita said...

nurul,

alahai sian cha, elokla kau bawak jumpa mak sekali sekala.

kita same situation la. Mikhael hari2 cakap nak gi rumah mak (sil aku yg jaga diorng dr 2 bulan), dia tak mau gi nursery. aqil pulak yg aku ingat akan jadi gitu tak pulak, dia cakap dia dah besar kena gi school tak payah gi rumah mak. tapi skrg every 2 weeks, aku mmg hantar diorng gi rumah mak, sian rindu.

mama_QnR said...

rindu eh.... sian Cha...

kat sini pun kekadang sebut Bibik...
huhuhuhuhu.... jauh lak tu!

tok mama, tok abah, maktok, atok (and all the aunties and uncles and cousins) apatah lagi...

izzah said...

ala,sia nyer cha..mesti mak die baik n syg kat cha kn??bgs la mcm tu..
:)

Hairil Rizal said...

No wonder la dia rindu kat mak dia..mmg Mak tu jaga dia dari kecik kan?

Xpe..slow slow nanti dia akan adapt dgn new situation dia.

Tak salah pun sekali sekala bawa dia jumpa Mak tu utk lepas rinduu..

Oh yeah, Happy Advanced B'day wish utk adik Cha dari Uncle Warlord! :)

Nurul a.k.a Riko said...

ed...
ok laling..insyaallah kak nurul update malam nie yer.

nurulazham..
tu lar...budak kecik rindunyer lain sikit...ibu dia pun sedih.

sue..
betul tu...mmg makan dalam. Tak sabo nk bwk Cha gi umah mak. Mesti Cha suka.

Nur..
kan..dia mmg manja dgn mak. Ingat aku masa dia kecik dulu...tak mo balik ikut ibu dia....sebab? nak tinggal kt rumah mak. Mmg haru time tu.

~tenkiu auntie Nur ~ fm Cha

Janna...
Wow...sweetnyer! Baguslah...mesti u nie emak yg penyayang...& yg pasti makanan mesti enak nie..cz u pandai masak.

Baby...
ha'a samerlah kita kan punya situation...since kecik mak dah jaga...sampai ke besar sure nak gi rumah mak.


Cik Dee..
I miss u bebeh! Ala...siyan kat Qis & Rayyan...sure rindu dgn Bibik yg jaga derang sejak kecik lagik kan...


Izzah..
Alhamdulillah..so far mak jaga mmg bagus. Ahkak mmg suka dgn cara mak...sayang kat budak2.

Warlord...
Ha'a...since ahkak 1st day keja after confinement mmg dah anto Cha. Time tu Cha 2 bulan.

tu lar...harap2 Cha akan adopt dgn new situation nie...siyan dia...pagi2 muka dah monyok.

~tenkiu uncle Warlord~ fm Cha