Saturday, January 22, 2011

Diari seorang ibu di hari Sabtu....

Gambo solo yg the latest 'elek'...gambo nie amik last week masa gi library.

Pagi nie we all breakfast kat luar since pagi nie Kakak ada bengkel calon Pengawas Pusat Sumber kat sekolah dlm kul 8.30 am..(read: peh tu ada bengkel Ochestra sampai kul 5.00 pm). Ahkak doakan moga Kakak dpt jadik pengawas perpustakaan...ada interview bagai lepas nie...anyway good luck dear!

Lagipun, dah lamer ahkak x pekena capati kat Ar-Riyard. Konon...pagi nie nak bawak my parents rasa keenakan capati.......tifulah... (read: rasa capati kat maner2 samer ajer...)..actually nak kasik my parents rasa kesedapan kari kambing kat restoran Ar-Riyard. So pagi sabtu nie...dapur ahkak cuti sekejap.

Malam tadi my parents sampai dari kg. My doters sungguh teruja betul kalo sebut Opah & Tok nak sampai rumah. Ibu dia pulak....teruja betul nak masak itu ini for my parents. Lepas breakkie kitorang gi Pasar Tani.

My dad kata harga kat pasar tani nie sungguh 'mahal'. True indeed. Ahkak dah manyak kali kena...since jarang sekali gi pasar tani...so pejam mata ajerlah...lagipun....sssyyyyyyy....sumer tu en. somi yg bayorkan.

Ahkak mmg jarang dpt pegi Pasar Tani mcm subuh se'pei...(awal pagi). Bayangkan...Cha or Kakak ....kalo hari wiken...mangun pagi dlm kul 9 or kul 10. Ajaib betul...biler Opah & Tok ada kat rumah....sumer pakat mangun awal.

Lepas balik fm Pasar Tani, rumah kami dikunjungi tetamu ...adik my dad...Che' Eh yg tinggal kat Taman Melati ziarah jenguk (read: bukan BW yer...he.he..) my parents. Tak pernah ahkak masak seawal 10.30 pagi...hari nie kena masak awal cz kan ahkak dah bilang...ahkak teruja nak masak.

Lagipun, nak ajak Kak La dtg makan tengah hari kat rumah.................sekalik biler called Kak La....dia kat sekolah.....ada sekolah ganti. Kak La tanya...Kakak tak ada sekolah ganti ker? Ahkak ckp ....tak. Kak La kata...petang nanti dia dtg rumah.

Kul 10.30 am...Kakak called en. somi mintak amik dia kat school. Pelik gak. Tak gi bengkel orchestra ker? Kakak cakap...tak mo pegi hari nie...nak gi esok. Ahkak dah agak...mesti dia segan nk masuk di pertengahan class ....peh tu...geng2 dia pun sumer pakat nak dtg esok....so tadi Kakak dok tolong ibu dia kat dapur masak utk makan tengah hari.

Menu hari nie...ayam masak kicap, ayam goreng daun kesum, labu masak lemak, ikan terubuk masin, sambal belacan & timun jepun sebagai ulam. Lupa nak tulis...ayam goreng daun kesum tu...ahkak sajer jer letak daun kesum cz biler bukak fridge tengok2...daun kesum belen ahkak masak Laksa Johor ada lagik...rasa cam sayang nk buang....so masuk sekalik dlm ayam goreng...jadiklah...ayam goreng daun kesum...(rasa cam Asam pedas sikit bau ayam goreng nie...). My dad puji.......sedap!

Kakak dok ajak ibu dia kuar petang nanti...cz nk bawak Opah jalan....Tok tak suka jalan2 sangat...Tok suka tgk Tennis Australia Open kat Astro Sport. Peh tu...cam manerlah nk berjalan2 petang nie...Kak La (Mak Ngah) nak datang. Tak sedaplah kalo Mak Ngah dtg...kitorang tak ada pulak kan. Lagipun...Opah penat...tak larat nak jalan cz tadi kat pasar tani pun...my mom dah mengeluh kat I...yg lutut dia sakit. Siyan my mom.

Petang tadi ahkak dok melayan Kakak main board games. Kalo tak main monopoly, we all main scrable...tak pun...Saidina. So petang tadi we all main Saidina. Petang tadi....abah tak mo main..cz dia nk baca buku. Ahkak main berdua ajer dgn Kakak....sementara Cha tukang baling dadu. Opah dok layan citer Hindustan...Dil Se kat TV3....dah lamer tak tgk citer Dil Se...dulu2...ahkak suka tgk lagu Dil Se nie...yg SRK menari atas bumbung train.

Lorrrr...panjang pulak entry ahkak kali nie yer....layan ajerlah.


Nota kaki: Masa tgh tulis entry nie...dok dgr lagu fm The Band Perry ~ If I Die Young~...sedap pulak lagu country nie.


7 comments:

Hairil Rizal said...

Padat dan kompak nampaknya jadual ahkak hari ni eh?

Bisa dicalon jadi Ibu Mithali tahun ni peringkat Setiawangsa? Hehe!

BaiZuRa a.k.a Qis said...

wow..meriah mingu neh kt umh k.un...mcm syiok jek..

|| sue-imanja || said...

cantiknyer shawl...

Sidratul Muntaha said...

padat sungguh aktivit mingguan..
huhuuhuh
begitulah kehidupan seorang mak,bini

ceritacherita said...

gambar ayam goreng daun kesum tak de ke? dah excited ingat kut at the end ada gambar.

Nur a.k.a admansyah said...

Cik Puan, aku sbnr-nya dh anto komen dr desktop umah tp... `ERROR'! ntah naper, jadik lagi problemo tuh!

Ayah ko minat saper? Fedex ker Rafa? I loike RAFA... 6 pax u! auuww...

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord...

Mmg padat he..he..he...tapi seronok!

Ibu Mithali?...jauh lagik perjalanan ahkak nie Warlord..manyak obstacle yg harus ahkak tempuh...especially biler my doters dah besar...lagiklah..cabaran pun berganda2 kan...doakan ahkak yer...amin.


Zura...
tu lar...mmg meriah. Cha pun sonok biler ramai org dtg rumah.

Sue..
Macih...shawl lamer tu.

Sidratul Muntaha...
ha'a...cengginilah jadual biler dah bergelar ibu...tp mmg seronok dah memberikan kepuasan...he..he..he

Baby..
lupa nk snap gambo ler laling...kalo ada...sure tangkap leleh punya..he.he..he..acah ajerlah..

Nur..
Aku rasa Rafeal Nadal...ooohhhhh...pecah rahsi ibu 3A..suka kat 6 pax yewww..nottik he..he..he..