Wednesday, August 15, 2012

Balik Raya....kat maner?

Gambar nie amik kat KLIA...teringat bila beraya di desa yg tercinta.
Sekarang nie...ramai yg dah bersemangat nak balik kampung for beraya kan. Ada yg dah siap packed barang lagik...dan tak kurangnyer jugak...ada yg mcm ahkak...satu apa pun belum packed lagik. 

Suppose tahun nie turn kat T'gganu...tapi abah derang ada chess tournament pada 2nd raya. So...tahun nie mcm tahun lepas..turn kat Parit, Perak iaitu kg. ahkak. So pada hari pertama malam raya...abah derang dah balik ke KL....so ahkak dan my doters stay kat kampung...maklumlah...ahkak nie jarang balik kg. At least...time macam nie lah..baru puas cuti lama2 berada kat kampung kan. Kalo tak bila lagik....hehehhehe 

Ahkak punya pesen...kalo nak balik kg....mesti punya bawak baju terlebih. Let say...nak stay dlm 3, 4 hari...ahkak bawak baju anak2 ahkak mcm nak tinggal seminggu jer. Kadang2 tu...ahkak risau kalo musim hujan...takut baju tak kering...sebab itu ahkak selalu bawak baju 'spare' manyak2. 

Pesen ke dua ahkak pulak...esok nak balik kg. ...malam tu barulah terhegeh2 nak packed baju2 anak. Bukan apa...ahkak dok asingkan baju favourite mana nak bawak balik kg. dulu...then dah letak ketepi. Kang nanti...kalo ahakak tak letak ketepi...anak2 ahkak pakai...dah tak boleh bawak balik kg....sebab baju tu dah pakai before balik kg. kan

Satu lagik...ahkak dah siap imagine...hari pertama anak2 nak pakai baju apa....hari ke-2 nak pakai baju pesen apa pulak.....hari ke-3....nak pakai baju apa....tu yg last minute baru nak packing barang. Hari khamis nie..nak gi shopping baju raya utk hari raya ke-2 & ke-3 kat JJ Au2.  Sampai raya ke-3 jer pakai baju lawo2...cz raya ke - 4....leh rolling balik baju raya sebelum tu...hehehhee...tak adalah...acah jer tu...biasanyer kalo hari raya ke-4...anak2 ahkak pakai baju basahan ajer...unless kalo nak gi keluar beraya baru pakai baju raya pada hari pertama....korang konpius ker? layan jerlah...yer...




.

5 comments:

~aYu~ said...

ehh.. sama la kita puye habit. sy mmg bawak baju byk-byk sampai 3 beg padahal nak balik kpq atau ke mana-mana cuma 2 malam je tp dah macam nak stay seminggu. pastu dah siap susun baju ni nak pakai biler.. esok pagi nak gerak, malam tu la kelam kabut nak kemas baju. huhu

shima said...

seronok lah riko.raya di kpg riko...suka lah tu kan..eheh

sama lah kiter pun suka packing lambat last minit..eheh

Nur a.k.a admansyah said...

ekekehhh.... sbnrnye aku pun x suke sgt kemas awal2 tp dh melalui zaman tertinggal brg di hari raya! ko leh imagine tak.... hubby X pakai butang bj melayu, songkok yilekkk, aku plak cume bwk tudung selai... tu pun yg pakai ms balik tur! Mmg haru-biru babe...

Hana said...

nurul....rinduuu sgt2...
bile bace post ni nak tergelak pun ade..rase sedih pun ade..kan..kite as ibu sure nak bagi yg terbaik untuk anak2 kiter..
nanti pas raye kite jumpe ek..
btw..selamat hari raye..maaf zahir batin..jemput dtg umah yek.

Nurul a.k.a Riko said...

~aYu~

hehehe..mmg sejebik dgn perangai ahkak...hi-5!


Li...

Mmg aku sonok cz aku dah lamer giller tak balik kg. sendiri. Mak bapak jer yg rajin dtg rumah aku...teruk betul anak dia sorang nie hehehhee.

My BFF..

Kalo cam tu kan...mmg kena buat list dulu siap2...sure tak ada tertinggal barang nanti.

Aku faham..kita sebagai seorang ibu nie..mcm2 menda nak pikir kan..especially nak balik kg. lamer..lamer..nie mmg penuh satu kereta.

Hana....

Rinduuuuunyer dgn Hana.

Baby apa khabar sihat? Nanti kita jumpa2 yer lepas raya.

Seronok dengar Hanna enjoy baca blog nurul. Hidup mesti ceria kan..hehehhe.

Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin. Kem salam kat Harp yer.

Mwahhhhh.