Thursday, August 30, 2012

Kat surau pun ada yg panjang tangan.....


Kasut...aku merinduimu.....

Hari nie ahkak nak citer mengenai kes kecurian yg semakin menjadik2 di surau kat office. Kalo ahkak citer kat korang...yg kasut ahkak hilang kat surau...sure korang terkejut kan..tak lupa jugak yg ada tergelak kan..hehehe. Ahkak lagiklah...bukan setakat terkejut jer...menangish pun ada cz kasut kesayangan ahkak hilang ..di kebas orang kat surau office masa bulan April yg lepas.

Sib baiklah...dlm kereta ada kasut kerja spare...(read: maklumlah...kereta ahkak tu...kiranyer cabinet kasut bergerak hehe)....so pinjam sandal Fiza...then bergeraklah ke parking kereta dgn hati yg sedih pun ada...geram pun ada...mcm2lah. Kasut itulah yg paling ahkak sayang...dlm manyak2 kasut ahkak...(read: wahhhh...ayat tak mo kalah kan...hehehhee)

Tengok cctv....mmg tak nampak cz si pencuri tu pun pandai...mestilah dia tahu camera cctv tu kat maner kan.....itulah cerita kes kecurian beberapa bulan yg lepas...slps kes kasut ahkak kena curi kat surau...makin ramai pulak yg complaint telekung semayang kena kebas...bukan tu ajer...sejadah pun samer kena kebas. Ada kes pulak...tengok bag semayang yg cantek...pun turut dikebas gak..telekung tak ambik pulak...adoiiii macam2....

Tup..tup...tup...last monday...masa ahkak baru 1st day keja lepas cuti raya....mmg ahkak dah bawak telekung baru utk gantikan telekung ahkak yg digunakan masa bula puasa yg lepas. Mmg menjadik kemestian....every month mesti ahkak tukar telekung di surau...So bila lepas solat zuhur...ingat nak letak telekung yg baru...telekung lama nak bawak balik....sekalik....tengok bag telekung mcm ringan jer....CIS!....telekung semayang ahkak dah di kebas orang.

Still lagik fikir postive....agaknyer...ada yg pinjam telekung ahkak...then terlupa nak letak kembali ke tempat asal...so bukaklah one by one cabinet...pun tak ada. Yg ahkak pasan... cabinet dulunyer penuh dgn telekung semayang...skrg makin sikit jer. Terus ahkak cakap kat sorang adik kat surau tu..."alaaaa...telekung ahkak hilanglah dik..."..then adik tu balas...."ahkak....saya punya telekung pun hilang gak...so saya pakai telekung wakaf jer"...Hemmmmm......mmg tak ada rezeki ...tapi yg tak beshnyer...telekung semayang tu adalah pemberian dari bapak ahkak semasa bapak ahkak gi ke Bukit Tinggi Indonesia...beberapa tahun yg lepas.


So lepas nie...mmg kena simpan kat office ajerlah telekung semayang....sub..sub..sub..*mood sedeh*

8 comments:

Konot said...

apa teruk nau.. kat surau pun nak mencuri... isk!

~aYu~ said...

surau opis pun ada pencuri? kalau surau kat shopping complex tu dah biasa la. hati-hati pasni. jgn letak barang sebarangan la. kalu gi surau pakai je selipar jepun..

shima said...

sian nya..lps ni jgn pakai kasut cnatik...n simpan telekung kat situ dh

Nurul a.k.a Riko said...

Konot...

Tu lar pasal...kat rumah Allah pun ada yg panjang tangan...masyallah!


~aYu~

kan...mcm x percaya ada pencuri yg sanggup nak mencuri kat surau office.

Lepas tu mmg ahkak beli selipar jepun jer gi surau...tp ada gak kadang2 ahkak terlupa nak tukar selipar hehehhe


Li...

Mmg dah serik nak simpan telekung..kat surau dah...terus bawak naik atas gi office...lagik selamat...insyaallah

Anonymous said...

Kat mana opis akhak tu...sure opos mewah surau kat basement...moral of the story....kena lebih hati-hati

Nurul a.k.a Riko said...

Cik Anon...

kat area Damansara Heights..entah penyangak mana lah yg sanggup buat kerja mencuri nie....

Anonymous said...

Nama pun Damansara Heights...maybe orang tu memerlukan or dah memamg hobi mengumpul telekung. Semoga orang tu, dibukakan hati mereka untuk bertaubat

Nurul a.k.a Riko said...

Masalahnyer...dah sah yg mencuri tu berdosa...naperlah sanggup nak curi telekung kan...peh tu...curi kasut. Tak kesian ker kat ahkak nie...huwaaaaa..tissue please...sub...sub...sub