Monday, August 06, 2012

Resepi Biskut Cornflakes


Malam tadi punyalah penat...after berbuka ajer Kakak dah suruh ibu dia buat biskut Raya favourite dia.....tak lain dan tak bukan...Biskut Cornflakes.  So after magrib...bermulalah...projek membuat biskut raya anak beranak kat dapur. .  Biskut Cornflakes nie merupakan biskut tradisi yg mmg akan sentiasa ahkak buat utk family ahkak.  Seingat ahkak...since ahkak sek rendah lagik...ahkak dah buat biskut cornflakes nie hehehhee.

Reseipi nie ahkak dapat dari my mom dan alhamdulillah...resepi nie memang simple dan mudah untuk di buat.  Setakat nie ajer...resepi biskut cornflakes nie dah dikongsi bersama jiran ahkak kat kampung..dan juga budak2 office yg meminta resepi biskut cornflakes nie dari ahkak.  Pada tahun nie...ahkak kena buat lebih sikit ...kebetulan ada tempahan utk biskut cornflakes nie.

Malam tadi...bila Kakak & Cha sibuk menolong ibu dia kat dapur...ahkak tersenyum sorang2 bila melihat biskut cornflakes nie.  Teringat kembali kenangan pasal biskut nie tahun lepas.  Ini pasal Kakak lah.....tahun lepas...ahkak buat biskut cornflakes nie...dan bawak balik kg. utk buat buah tangan my mom ahkak kat kg. At least...bolehlah di hidangkan kepada para tetamu yg berkunjung ke rumah my mom....kunonlah kan....

Masa kat kampung...anak dara ahkak nie...asyiklah dok makan biskut cornflakes nie ajer non stop.  Kejap..kejap makan....then kejap2 dok kunyah biskut yg samer.  Padahal...ada bermacam2 lagik biskut yg ada kat kg...biskut cornflakes itu jugak yg Kakak carik nak makan.  Oh yer...lupa nak bagitau...anak dara ahkak nie mcm Ikan Pirana sikit...mmg kuat makan...tapi badan kurus jer.

So..bila hari raya ke-2...bila adik2 ahkak tanya mana biskut cornflakes yg ahkak buat...tengok2 dah licin satu balang biskut cornflakes tu di makan oleh Kakak.  Nak marah...mcm tak jadik nak marah...so kitorang pun tergelak jer tengok perangai Kakak nie...Ibu dia geram gak...macamlah balik KL nanti tak ada biskut nie kat rumah...grrr...grrr..grrr

Kebetulan..malam tadi Faezah & family dan jugak adik ahkak berbuka kat rumah ahkak.  So..Faezah pun citer balik pasal biskut cornflakes yg Kakak makan sampai abis tahun lepas....terus Kakak tersipu2 malu.

Biskut Cornflakes

250 gm Buttercup
1/2 cawan atau 1 cawan gulas castor (di blend) * ahkak tak suka manis..jadik letak 1/2 cawan ajer
1 biji kuning telur
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
Cornflakes - diramas atau di hancurkan.... (ikut suka nak letak banyak mana)


Cara membuat:

Buttercup di gaulkan dgn gula sampai sebati.  Then letak kuning telur.  Lepas tu..campurkan sedikit demi sedikit tepung naik sendiri & tepung gandum (kalo lembik...tambah sikit tepung)...then akhir sekali letak cornflakes.

Bila adunan dah siap...bolehlah nak canai guna acuan or just bulat2...ikut citarasa or kreativiti nak guna style mana.  Kalo dulu2...ahkak just buat bulat2...then amik sudu garpu kasik penyek...so nampaklah ada corak kat atas biskut cornflakes tu....BUT skrg dah upgrade sikit...letak dlm paper cup then kasik make-up sikit kat biskut tu...hehehhe...nak kasik vogue...ahkak letak chochlate rice atas biskut tu sebagai hiasan.



3 comments:

Anonymous said...

mesti besh nie.....
boleh order tak

~aYu~ said...

lom ada mood lagi nak bakar-membakar kuih ni. anak saya pun dah sibuk taye biler la mamanya ni nak wat kuih.. hihi

Nurul a.k.a Riko said...

Cik Anon...

Kalo nak order dgn ahkak...next year baru dapat hehehee....


aYu...
Cer dengar lagu raya...mesti lepas tu...terus jer semangat nak buat biskut raya hehehhee.