Tuesday, August 28, 2012

CD Zikir Terapi Diri - Hafiz Hamidun



Sebenarnyer...dah lamer nak cari CD Zikir Terapi Diri dari Hafiz Hamidun nie utk ahkak pasang dalam kereta. Mana tak nyer...Kakak & Cha...tak abis2 dengar lagu omputeh jer...masuk kereta kalo tak pasang red fm tak sah....Cha pun samer mcm kakak dia. Sokmo dok nyanyi lagu omputeh....ibu tak marah anak ibu nak nyanyi lagu one direction ker or lagu Adele ker.....cuma ahkak rasa...kena seimbang antara dunia & akhirat gak.

At least...bila dgr cd zikir terapi diri nie...ada jugaklah something berbentuk pengisian dlm diri ahkak, kakak & cha. Ahkak suka dgr zikir lagu dalam cd nie. Air mata bergenang...tunggu nak menitis jer...bila pasang cd nie dalam kereta. Subhanallah....Terpegun ahkak dgr sore Hafiz Hamidun nie...walaupun dia tak sepopular Aaron Aziz ker...suara dia...subhanallah....menusuk di jiwa. Terasa tenang dan mendamaikan biler dgr keseluruhan cd zikir terapi nie. 

Alhamdulillah....ada genius macam Hafiz Hamidun nie kat Msia....Pandai dia buat music arrangement...walaupun zikir2 nie semua...kita dah biasa dengar...namun music yg dialunkan semasa dia berzikir....sungguh menenangkan! Syhadu..sayu  jer hati nie.

Sebelum nie...masa ahkak kecik2 dulu...ada dengar zikir munajat dari Usztaz Badrul Amin.....tapi yg nie...rasa lain sikit.  Biler dengar...terasa hilang semula masalah.  Begitu mendamaikan...menginsafkan...rasa macam banyaknyer dosa yg ahkak lakukan....Ya Allah! Ampunkanlah dosa2 ku  Ya Allah....rasa macam hati kita tak kosong...kalo boleh nak dekat lagik kepada Yang Esa.

Keseluruhan zikir dalam cd nie sumer sedap2 di telinga & jiwa ahkak. Rasanyer...inilah theraphy diri yg ahkak carik selama nie. Sebelum nie...ahkak selalu ingat dgn window shopping boleh buat theraphy diri or jiwa....tetapi rupanyer cd zikir terapi diri nielah yg sepatutnyer ahkak dengar. Malunyer ahkak pada diri ahkak sendiri..hehehhee...tapi tak per....window shopping nie pun bagus gak....bila kita banyak berjalan pun kira satu exercise kan.....*leh kurus badan* ecewahhhhh

Dalam cd nie.....yg paling ahkak suka track no.2.  LA ILAHA ILLALLAH..... Selain tu..track no.9  YA LATIF.....pun ahkak suka gak. Kakak dan cha kata...track no. 9 selalu ada dlm drama Tanah Kubur. Track lagu no no. 3 SUBHANALLAH pun menyentuh kalbu.....besh gak....track no. 8 YA ZALJALA....pun tenang medengar.....track no.10 YA ALLAH....begitu tenang biler kita dengar.....ya ampun....rasa mcm sumer sedaplah....especially kat track no. 7 ALHAMDULILLAH.. dlm cd nie hehehe...yg ceria pun ada gak...mcm track bonus no. 11 LAWKANA BAINANA....

Cha suka track no. 1...ASTAGHFIRULLAH.....yg nie mmg besh....rasanyer sumer dlm cd nie...hebat dan rasa mcm tenang ajer jiwa ahkak biler mendengarnyer.  Alhamdulillah...

Manakala...kalo track 4 pulak...Kakak suka cz dia dah hapal lagu tu sebelum nie. Alhamdulillah...baguslah Kakak nie. Lepas nie..ibu nak slowly..slowly hapal sumer lagu dlm cd nie...maklumlah...biler dah masuk usia kilaun emas nie...nak menghapal amik masa gak hehehhe. 

Macam petang semalam....elok jer sampai kat TKC (daycare centre)....ahkak tak marah kalo Kakak nak dgr 104.9. Peh tu..Kakak ckp kat ibu dia...'Ibu...ibu...nak no. 4'. Memang sebelum nie..radio dlm kereta dah set no. 4 utk red fm....so ibu dia pun..tekanlah buttorn 4 utk dgr radio....tapi kakak kata....'bukan radio lah ibu.....nie...dlm cd....kakak nak no. 4'......Alhamdulillah...sejuk hati ahkak bila Kakak pun suka dgr cd zikir terapi diri nie. 

Terima kasih saudara Hafiz Hamidun...anda mmg genius! Well done to you. Moga anda akan berkarya lagik selepas nie. ..Insyaallah.

* (sekadar berkongsi)..... petang tadi...masa tengah beli grocerries kat pasaraya Hero....hati berbunga kegembiraan...bila Kakak...secara spontan mengalunkan zikir nie....Cha pun...masa tengah que nak bayar kat cashier..terpacul zikir Astaghfirullah dari mulut Cha....Subhanallah....Maha Suci Allah...Alhamdulillah...

Macam ahkak pulak...ada ketika secara bersahaja .mulut ahkak berzikir dengan sindirinyer...spontaneus...sama ada time ahkak berjalan...tengah wat keja kat office...tengah masak kat dapur...mmg alunan zikir nie...sentiasa ada di mana2...alhamdulillah.


5 comments:

Nur a.k.a admansyah said...

Aminnn.... Moga2 Allah berkati amalan kite & lindungi anak2 kita dr perkara yg X didingini. Sesungguhnya... zikir2 spt in menjadi `benteng kekuatan' dlm diri kita utk melawan nafsu kita sendiri dr melalkukan perkara yg X tak baik. InsyaAllah...

Nurul a.k.a Riko said...

My BFF...

Insyaallah..true indeed 'menjadi benteng kekuatan'...utk elak dari membuat dosa dan juga supaya aku terus move on...kerana Tuhan itu sentiasa ada utk menolong kita mencari kekuatan selepas ini.....insyaallah... it can be the turning point to lead my success even better...kan.

Anonymous said...

Hidup kena ada kekuatan...dengan zikir dan ingatan yang lebih kepada Pencipta.....Insyaallah kita kan jadi insan yang terbaik dan dengan ingatan itu Dia kan melindungi kita selalu

Nurul a.k.a Riko said...

Cik Anon...

Betul tu...hidup kena ada kekuatan. Biarpun kita pada permulaan rasa mcm kita tak terdaya menghadapi segala kesulitan...namun dalam hati ahkak sentiasa berbisik yg Tuhan akan sentiasa menjaga ahkak dan kedua2 anak perempuan ahkak di masa hadapan.

Tuhan mmg suka menguji hamba yg dia sayang...moga ujian terhadap ahkak pada ketika ini...akan di berikan kemanisan di penghujungnyer kelak...insyaallah.

Uni said...

Salam Perkenalan...

Berapa harga CD ni ye?

Uni recently posted...

Myself @ 26 weeks Pregnancy