Tuesday, February 08, 2011

Citer pasal MONOPOLY


Actually tak ada apa2 nk citer minggu nie, tp hati tu so gerdixx occay nak update my blog. So biler dah gerdix...oppppsss..... mulalah timbul nk tulis itulah...inilah....padahal tadi memula mmg kata x ada nk citer kan...sekalik biler jari jemari dah pegang keyboard laju ajer jari jemari nie menari di atas keyboard.



Pernah main Monopoly? Biler dah kata 'pernah' mestilah nk tanya version yg maner? cz mononoply nie ada mcm2 jenis. Kalo kat rumah ahkak,kitorang ada yg speed dice punya....terror tak monopoly skrg nie ada speed dadu gituk...tapi haram kitorang nk cuba main yg speed dice nie. Biasanyer lagik sonok kalo main pakai dadu yg biasa punya.



Peh tu, kalo dah main monopoly nie mesti berebut2 nak amik token yg maner kan. Normally kalo main nie, ahkak biasanyer suka pilih token 'kasut'. Motif? sebab mmg giler pada kasut. Lagipun tak manyak choice...tak tahu naper derang tak bikin mcm2 design kan..cam butterfly ker? heart shape ker? gambo lipstick...errr motif? he..he..he..or tak pun gambo bunga kan...yada..yada..yada.

Kiut kan kasut nie...

Scene yg ahkak tak bulih lupa biler main monopoly nie biler main samer Kakak. Ada sekali tu, ahkak kena masuk jail ...peh tu 'ahkak terlupa' berapa yg kena bayor kalo nk get out of Jail...

Tanya kat Kakak, berapa duit yg ibu harus bayor? Konpiden ajer Kakak ckp ' dlm 500'. Okey kalo 500, tak perlah...baling ajerlah dadu nie...kalo dapat 'double' bulih kuar tanpa kena bayar '500' nie....kalo dah sampai 3 kali baling dadu masih tak dapat 'double' mmglah terpaksa kena bayor ' 500' nie.



Sekali kena..okey lagik. 500 melayang gituk ajer masuk kat Bank. Peh tu kena lagik ...500 lagik. Abis sumer kena gadai t'masuklah stesen keretapi. Biler kali ke-3 kena bayor denda nak kuar fm penjara....mmg dah give up! Okeylah kakak menang!!!

T'gerak hati nak check manual Monopoly nie...cam tak logik asyik kena bayar dlm 500 ajer kan....sekali biler baca manual...actually dlm 50 sahaja. Terus bagitau kat Kakak.

Peh tu...Kakak ckp kat ibu dia sorang nie..."sorry ibu, ingatkan samer mcm main Saidina kena bayor dlm RM500 kalo nk kuar penjara.

Huwaaaaaaaaaa!!!!!!ggrrr...grrr....grrr.



Ada certificate gak dlm monopoly nie yer....apa kes ntah nk citer pasal certificate nie...layan ajerlah.....


8 comments:

|| sue-imanja || said...

monopoly pon main, saidina pon main.
samalah kalau monopoly suka token kasut. kalau saidina nak huruf D.. sbb nama xboipren....hahahaha. tapi dah bertahun tak main...besh gak ek kalau layan balik

Nurul a.k.a Riko said...

Sue..
Ahkak since anak dah besor2 nie barulah nk start main menda nie balik..dgn congkaklah, scrabble lah...cengginilah biler anak dah beso.

Ahkak pulak, kalo main Saidina suka huruf F..he..he..he..he.

ayin~weeweet said...

kak.monopoli is my all time favourite.seyes! suka sgt2. klu dpt bnda ni ms besday pn best hahaha

fazafillah said...

sis un...nak tgok tak monopoly made in arabic....adeq pun ada monopoly kat sini...tapi low stand dr mesia nye...adeq send kt email...compare kn..

Nurul a.k.a Riko said...

Ayin...
besh kan...sonok sgt kalo main monopoly nie..especially biler dpt buat hotel & rumah, tiba2 rasa cam ala2..'ahkak kayalah kejap'.

Adik..
Wahhhh...kat Jordan pun ada gak yer. Nak tengok...nak tengok! Sila anto to email add: nurul_aini08@yahoo.com

Hairil Rizal said...

Monopoly? Eh, ada byk version ke? My mistake...haha, kureng membaca la ni!

Mmg suka main Monopoly dan Saidina juga. Seronok giler bila hotel dan rumah ada disana sini. :)

Nnti bila Syiqah dah besar sket boleh la ajar dia main Monopoly ni.

mohd sasuke said...

best2 monopoly ni..caer slalu main waktu kecik2 dlu

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord...
Main Saidina mmg besh, biler dpt jadik 4 taukey ladang. Ladang getah, ladang kelapa, ladang kelapa sawit & ladang nenas....mmg besh kalo ramai org singgah....700 yewwww.

mohd sasuke...
mmg besh!