Sunday, February 20, 2011

Cuti2 Cherating....

Alhamdulillah...perjalanan kami ke Pantai Cherating berjalan dengan lancar seperti yg dirancang. Oh yeah! rakan blogger ahkak Warlord telah meneka dengan tepat sekali....mmg betul kami ke Pantai Cherating pada hari sabtu yg lepas.

Muka budak yg dah baik demam. Alhamdulillah, pada pagi sabtu tu Cha dah 100% baik dari demam. Seronok rasanyer dapat tunai impian Cha....w/pun bukan ahkak yg tunaikan...tapi ahkak pun tumpang sonok gak tengok Cha mmg happy sesangat...dalam kereta asyik dok tanya..."biler nak sampai pantai nie...."...rasanyer lebih dari 20 kali jugaklah dia dok tanya soalan yg samer.

Kami sampai pada pukul 12.45 noon. En somi memang dah siap booked hotel nie awal2.... booked bilik Premium Deluxe Sea View kat The Legend Resort Cherating. Kami ingatkan pihak hotel tak benarkan kami check-in awal cz normally...hotel punya check-in time dlm kul 3.00 pm...alhamdulillah...biler kami sampai ajer...mmg dah bulih check in terus. Shonoknyer...he..he..he..


Dah namanyer bilik 'sea view'...so cantik sesangat!


Cha biler dah tengok karton...mmg lupa hal sekeliling..tapi tetap tanya biler nk gi 'Pantai'?

Ibu...biler nak pegi pantai nie ibu???? Jap lagik yer...kita amik gambo dulu....cepat pose!

Kakak pulak yg terlebih pose!


Subhanallah! Mmg cantik sungguh pemandangan kat sini...angin mmg bertiup kuat time nie.


Sebelum gi pantai, kami berendam di dlm swimming pool dulu. Mmg besh sangat swimming pools kt sini...cz ada 3 kolam....tapi most of the time, ahkak berendam di kolam kanak2 ajerlah....he.he..he..

Kakak dah pandai berenang...sonok tengok dia berenang. Lupa pulak nak citer..kat kolam renang nie...ahkak panggil Kakak....'Cikgu Sofea' cz dia tukang ajar ibu dia berenang...dari 'bubbling' sampailah cara nak pegang board yg betul. Mula2 tu rasa kaki cam nk cramp pun ada cz 'kaki keras'...peh tu dah lamer2....sonok pulak...rasa cam tak mo balik pulak lepas tu.

Okeylah kan....

Selepas dah puas berendam di dlm kolam renang....Cha bising nk gi Pantai. Actually...ibu dia pun cuak jugak mula2 nak gi Pantai Cherating nie....cz angin kuat sangat time tu. Siap tanya soalan bodoh kat en. somi....nie nak ribut ker aper nie??? seramnyer....En. somi kata...biasalah...cengginilah pantai.

Opsss lupa pulak ahkak yg Pantai Cherating nie terletak di Laut China Selatan.....ombak pada petang tu tak adalah kuat sangat cz pantai yg berteluk kan...tapi angin mmg kuat....mmg seram di buatnyer!

Biler kaki dah jejak ke pantai yg so bersih....terus perasaan cuak tu hilang serta merta. OMG! pantai kat Cherating nie mmg cantik sesangat. Air jernih ajer....sampaikan kitorang dok main -main tangkap anak ikan. Dptlah 5 ekor anak ikan....sonok sungguh....letak dlm bekas baldi kecik menan Cha.....sekali....slamber rock ajer...Cha gi buang sumer anak ikan tu...cz dia nk buat castle.



tengah nak tangkap anak ikan....mmg banyak anak ikan kt situ.


nampak tak anak ikan? yg paling kanan sekali tu....


Kakak & Cha mmg enjoy main pasir petang semalam...

di gigi pantai yg so jernih....& bersih...

dok tunggu ombak datang...

tu...ombak dah datang!

Insyaallah...kalo ada rezeki, kami ingin ke Pantai Cherating lagi. Rasa sungguh puas biler dpt tengok pantai yg bersih & jernih. Peh tu dpt tengok siput & anak ketam setiap kali ombak m'hempas pantai. Mmg pengalaman yg begitu berharga sekali.

Siput nie hidup lagik tawww...biler amik gambo dia menyorok di sebalik cengkerang.


Pada rakan blogger or to my beloved silent reader, kalo ada kelapangan....especially time cuti sekolah bulan March nie...bawaklah family anda ke Pulau Cherating. Selamat cuti2 Cherating!

13 comments:

cik ayin said...

hepi family :)

AYAI said...

wow, besnya bcuti..haha :d

shima said...

besnya riko...dh lama x p..cherating.paling bes bila kat pantai tu org tak ramai kan..syok banget...

Nurul a.k.a Riko said...

Cik Ayin...
Alhamdulillah...Insyaallah...'one happy family at home' (read: tingat main kad masa budak2 dulu).

Ayai...
Mmg besh bercuti nie cz jarang2 dpt pegi tempat macam nie. Last ahkak pegi Cherating thn 2003. Lamer kan.

Li...
Mmg tak ramai org...kalo ada pun yg menginap samer hotel dgn kami. Mmg syok bangat.....rasa cam tak puas ajer...ya ampun!

|| sue-imanja || said...

wah syoknyer bercuti...dulu gi cherating zmn muda remaja... lama sungguh tk gi sana.. leh bwak alany pulak this time

Hairil Rizal said...

Ada namaku lagi dlm entry ni. Hehehe!

Legend ya? Cantik lah view tu ahkak. Bleh try kalo ada rezeki lagi nnti. Dulu diorang pernah offer 3D2N kat situ tapi takmo sbb kena masuk membership dulu. Hehe!

Ahkak dah pandai berenang? Yipee! Aku gak blm pandai pandai lagi. Setakat bleh terapung tepi kolam je. Oh ye..pool tu chantek laa...mesti Syiqah suka kalo dia pegi. :)

Sophea Munira said...

besh2, tp I prefer mandi di kolan dari mandi di pantai sbb tak sker airnya yang masin,hehehe....

Janna Wan Muhammad said...

aiseh...salah akaun la plak.....

Nur a.k.a admansyah said...

wahhh... syok-nyerrr gi cuti2 tanpa tunggu cuti sekolah! ishh.. aku org PAHANG pun tak jejak lagi sini cik kak oiii... adehh

cantik tol view.. mmg takleh lwn pantai barat, kan? East Coast d best!!! err.. ko x singgah Kuantan ke beb? lagi satu... en somi hang dpt vit B yea???

Tahniah yea.... 9 bln lagi. ahaks..

Nurul a.k.a Riko said...

Sue...
Mmg besh kalo dah sampai sana. Sure Alany sonok dok main air kat kolam renang.

Warlord...
Ahkak tak pandai renang lagik...sikit2 jer pandai..tu pun pakai bantuan 'board'.

Ahkak pun pernah dpt call suh dgr talk pasal derang punya package tapi ahkak x pernah pegi pun. Bukan setakat Syiqah jer suka...ayah dia pun 2 x 5 gak..kan..kan..ha..ha..ha


Janna...
Me too. Mandi kat kolam renang rasa lagik puas cz mandi kat tepi laut...hati berkecamuk...takut di telan ombak ajer.


Nur...
Maner ada Ilham dpt bonus. Pergi nie pun ad-hoc ajer cz Ilham dah janji dgn Cha nak bawak gi pantai kan....

so biler sebut nk gi pantai, semestinyer pantai di east coast yg bertakhta di hati.

laling...aper yg 9 bulan lagik tu....gwe enggak paham dong?

Piasara said...

wahh..best2,Cherating memang tak leh lwn la pantai dia mmg cantik..air jernih..tmpat lain pon ada lg cantik kan..tp itu kt pulau2..
Akak pon dah penah gi sana 3 hari 2 mlm,pastu smbung lg umah mak sedara kt kemaman 2 mlm..kopok lekor..satar kemaman..aduhh..

Nurul a.k.a Riko said...

Pia..
Satar mmg sedap kan. Kami tak sempat nk singgah ke Kemaman sebab nak sampai awal ke KL.

aaina said...

kak..kat sana best shopping apa ye? kat mana ye? saya nk g bln mei ni..tapi x tau kat mana nk shopping kat kuantan tu..huhu