Monday, October 15, 2012

Adam Dan Hawa - Episode 27 (part 3)

 Ain & Azie sedang bersiap2 mengemas barang untuk pulang ke tanah air keesokkan harinya. 


 Azie memberitahu kepada Ain..."terasa sekejap jer...tahu2 dah nak balik dah"...

Azie mengeluh kepada Ain tentang bag pakaiannya yang tidak muat untuk dia meletak barang2 yg di beli semasa di Mekah.

"Hisshhh...macam mana aku nie...banyaknya barang yg aku beli.... tensionnya aku beli barang2 nie..." rungut Azie yang tak abis2 memikirkan barang2 yg di beli tidak muat utk di masukkan ke dalam bag pakaiannnya itu.


 " Aku rasa tak muat bag aku....rasanya nak kena beli bag lagik satu rasanya" rungut Azie

Bila Azie memberitahu bahawa dia nak kena beli bag lagik satu....Ain terkejut sambil berkata " are you serius?"

"Iyerrrrlah..." balas Azie



 Ain tidak bersetuju dengan niat kawan baiknya itu..lalu berkata...." tak payahlah....nampak nie...ada banyak space lagik....nko share dengan aku....." sambil menunjuk ruang kosong di dalam bagnya kepada Azie.

Azie menolak dengan memberi alasan...tak muat...lagipun di dalam almari ada lagik barang2 miliknya.

Ain berkata kepada Azie..."Iyer ker....nko buat apa nie...nko nie tawaf kidai beria-ia sangat...nko nak berniaga ker aper?"

Bila melihat Azie mencapai tudung...lalu memakai dengan keadaan tergesa2...Ain bertanya lagik..."nko nak gi mana nie?"

"aku nak pergi beli beg extralah..." sahut Azie sambil membetulkan kedudukan awning tudungnya itu.

Sebelum pergi...Azie memberitahu..."  iyerlah....aku rasa betullah orang cakap...bila datang sini satu beg...bila balik berbeg...beg.."



 Ain menasihati Azie dengan berkata..." Azie...beli bag ajerlah...jangan beli benda lain...dahhh"

"Iyerrrr...." sahut Azie sambil berlalu pergi meninggalkan Ain yang bersendirian.



 "Betul ker Am cakap...yang aku nie masih lagik isteri dia" soal Ain kepada dirinya sendiri.



"Dia rindukan aku...dia tunggu aku....apa nie...." Ain seolah keliru dengan statement yg di ungkapkan oleh Am tempoh hari.

"Adil ker benda nie...sebab aku masih ada rasa benci lagi pada dia...tapi kenapa aku rasa pelik...haaa?" Ain cuba menafikan perasaan yg ada dalam dirinya dengan mengatakan ada benci dalam diri dia terhadap Am.

Fikiran Ain jauh melayang teringat kembali apa yg berlaku sebelum nie...

" Kenapa? Ain tak percaya yang Am rindukan pada Ain selama nie" Am cuba mengejar Ain yang pantas berjalan...meninggalkannya di belakang...

"Ain....Am nak Ain tahu yang...Am tidak bersalah dalam hal sebenarnya"...jelas Am 



"Habis...Am nak cakap apa?...Ain yang bersalah sebab pergi macam tu jer...Macam tu ker? " Ain mula hilang sabar terhadap Am...kesabaran Ain di uji oleh Tuhan sekali lagi di Tanah Suci Kota Mekah nie.


" Ain tidak bersalah okey...Am tahu...Ain sedih dan marah dengan Am...sebab Am biarkan Ain pergi macam tu...." Am cuba memujuk Ain

"Okeylah...katakan Am pujuk Ain masa tu...terus terang dengan Ain...rasanya Ain...boleh terima tak? soal Am pula

"Tak boleh kan...sekurang2nya jika Am beri Ain masa..Ada juga ruang di hati Ain untuk mengetahui cerita yang sebenar..." tutur Am lagik



"So...Am bagi masa...8 tahun tu lar...untuk Ain redakan marah Ain...I don't think so...tak cukup Am!" Ain yang mula bercakap dengan rasa ego yang masih menebal dalam dirinya.

" Dah lah...Ain dah tak nak fikir dah pasal benda nie...Ain harap bila kita dah balik Malaysia nanti...kita boleh jumpa dan bincang pasal hubungan kita..sebab Ain dah ada orang lain " jawab Ain cuba untuk menyakiti hati Am dengan harapan dendamnya akan terbalas

Am hanya mampu merenung Ain berlalu pergi....speechless




"Kalo engkau nak sakitkan hati Am....Ain...kenapa engkau pulak yang berasa sedih sekarang nie...patutnya engkau puas hati...ini yang engkau nak kan sebenarnya..."

Tiba2 deringan telefon berbunyi di biliknya...membuatkan fokus Ain tertumpu pulak kepada telefon yang berdering2.


"Waalaikumussalam Ma...Erm....Hawa dah siap kemas dah nie.....Insyaallah...Mama jaga diri yer..."



"Ya Allah...janganlah jadikan masaku ini....masa terakhir bagiku dengan rumahmu...
Jika sekiranya..engkau jadikan...masa ini yang terakhir bagiku....
Maka gantikanlah syurga untukku dengan rahmatmu ....wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagik Maha Penyayang...Terimalah doa kami wahai...Tuhan sekalian alam....Amin



Azie merasa panik bila tak ada orang di lobby hotel.  Azie seolah2 kalut dan panik bila dia ingat mereka dah kena tinggal.  Ain mmg bertenang dan cuba mententramkan Azie yang panik.

"Ain...matilah kita..tak boleh balik macam nie...matilah,.." rengek manja Azie menimbulkan kelucuan pulak...hehehhe

Tiba2 datang seorang ustaz memberitahu bahawa...bag dah boleh masuk ke dalam bas.  Serentak mereka mengucapkan Alhamdulillah...(read: sib baik tak kena tinggal)

Ustaz juga menjelaskan bahawa semua orang sudah menaiki bas.


"Assallamulaikum...." Am datang menghampiri mereka sambil memberikan salam.

"Waalaikumusalam"..jawap mereka bertiga serentak.

Ustaz merasa pelik melihat Am berada di situ...dan tidak lupa bertanya khabar mama...dan Am memberitahu mamanya sihat.

Ustaz bertanya lagik kepada Am...jika mereka sama agency...tapi..Azie cepat2 menyampuk yg Am bukan dalam rombongan mereka.

Azie meminta diri untk mengangkat bag2 dia masuk ke dalam bas.



 "Kalo ustaz nak tahu...Ain nie isteri saya"...ujar Am tenang kepada ustaz


"Oh yer ker...tak tahu pulak saya hal tu...bila kawin?" soal ustaz

"Panjang ceritanya ustaz....kebetulan kita boleh berjumpa pulak di tanah suci..." jelas Am



Ain merasa terkejut dengan kata2 Am...tapi masih berlagak tenang untuk menjaga air muka Am di depan ustaz.


"elok sangatlah tu...ini kan tanah suci...apa yang kita mintak...Tuhan makbul...Insyaallah..." nasihat ustaz

"Insyaallah..." doa Am...terhadap apa yg diperkatakan ustaz itu mmg betul.


Ustaz mengajak Ain berangkat kerana masa  pun tidak lama lagi.



"Ain...." teriak Am bila melihat Ain sedang menuju masuk ke dalam bas



Am ingin memberikan hadiah buat Ain



"Apa nie?" Ain seakan terkejut untuk menerima hadiah yang tidak perdah terduga olehnya

"Bukalah..." balas Am lembut


"Cantiknya" puji Ain bila melihat tasbih bewarna putih...



 "Putih...." kata Ain spontan bila melihat warna tasbih tersebut




" Seputih...hati Am kepada Ain...boleh tak bagi contact no. Ain...so senang Am nak call" tutur Am tenang...cuba untuk memenangi hati Ain untuk memberinya no handphone.



 

4 comments:

Lin aLiSa said...

sis...mana sinopsis episode 28...??

crvmin sudin said...

besst.......

Nurul a.k.a Riko said...

Lin aLiSa...

Ahkak dah save as draft dulu...belum complete lagik dik...insyaallah...nanti ahkak sambung update balik.

thanks for waiting..really appreciated.


Nurul a.k.a Riko said...

Su..

thanks. Memang best...pelakon best, skrip yang best, pemandangan yg best especially di tanah suci Mekah....boleh di katakan sumber bessttt kan.