Friday, April 23, 2010

INFLUENZA A & DENGGI......

Skrg nie...mmg dah manyak kes pasal Influenza A dan tak terkecuali jugak kes2 denggi nie. Aku cuma nak kita sumer just precautions cz menda2 nie...sometimes it will hapens tak kira pada saper2. Nauzbillah....hopefully jgnlah penyakit nie menimpa keluarga kita kan. Amin.


Since Influenza A dah menyerang kembali...so silalah KURANGKAN xtvt membawa kids...kalo yg ada anak tu...kat tmpt public spt: Playground & oso ke tempat2 shopping mall. Esok...xtvt kitorang nak gi Library Kanak2...harap2 kat sana oklah kan.

For those yg ada batuk2 tu..kalo yg menggunakan public transpot such as monorail, LRT & bus...silalah pakai mask yer! Kita pakai mask cz tak mo penyakit kita tu di transferkan oleh udara kepada para penumpang lain.

One more thing...silalah kerap membasuh tangan yer. Kalo citer pasal basuh tangan nie....my doters especially Cha...kalo basuh tangan...mmg sejebik dia tiru iklan kat TV. From A to Z....dia ikut cara2 basuh tangan. Biler pikir bagus gak tu...cuma kalo aku nak cepat...adoooiii mmg tension di buatnyer...especially kalo gi toilet awam spt kat shopping mall.


Pasal denggi pun yer gak...jgn amik senang kalo kita or anak2 kita demam berpanjangan. Sila jumpa doctor or terus aje gi clinic. Tp kan....nyamuk kat KL nie...adoooiiii mmg degil ya amat. Aku pakai spray pembunuh nyamuk pun...still leh terbang..mmg liar nyamuk kat KL nie..agaknyer dia dah immune dgn spray pembunuh nyamuk nie. Tak mcm kat kg...sgtlah jinak okey...peh tu...masyaallah besor gedabak nyamuk2 kat kg. aku nie. Kadang2 tu..tangkap sebelah tangan pun...bulih..caya tak?

5 comments:

Adrina Adi said...

kalau boleh pasang kelambu, dah lama den pasang. takut dgn kes denggi sejak akhir2 nih.

ceritacherita said...

nyamuk kampung mmg gemuk2. tapi walaupun gemu tak merbahaya.

Nurul a.k.a Riko said...

ed..
masa kak nurul kat kg. dulu...mmg tido pakai kelambu. Sonok betul kalo ingatkan balik zaman tido dlm kelambu nie dulu.

baby..
samer ajerlah baby...cz dah namanyer NYAMUK kan..tp org kat kg. pun...kena gak demam denggi nie jugak laling.

thegadis | N said...

betol betol
skrg nie denggi n influenza dh makin terok
more alert with our surrounding.

Nurul a.k.a Riko said...

thegadis N
mmg betul...hari nie biler baca newspaper pun dah ada 1 kematian. So mmg kena alert!