Sunday, April 11, 2010

Uolls suker buah Kurma tak?

Last saturday, lepas we all balik from library ...ahkak ajak Ilham singgah utk beli stock buah kurma. Ahkak mmg suker makan buah kurma nie. Rasanyer...kalo buah kurma nie x ada kat rumah...rasa cam tak besh ajer.

Kurma Mahbrom (Mabroom)

May be aku terikut dgn my dad yg mmg suka beli buah kurma. Kalo balik kg. stock buah kurma nie mmg sentiasa ada ajer atas meja makan. Tingat pulak kat hadis Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Masa ahkak kecik2 dulu...mmg x pandang langsung buah kurma nie. Rasa mcm x menarik ajer cz pada zaman tu...my dad beli buah kurma yg pesen timbang2 nie. Kita nk makan pun rasa cam tak besh cz buah kurma nie bukan yg jenis sebiji2 gituk...more mcm dah di penyek2 masuk dlm guni. So utk makan buah kurma yg sebutir2 nie..biasanyer kena tunggu org balik dari Mekah selepas mengerjakan haji. Aku mmg suker...suker...cz dapat makan buah kurma yg fresh....baperlah manyak sgt aku dpt makan...cz kena kongsi dgn adik badik aku yg ramai time tu.... ha..ha...ha..


Dalam manyak2 jenis buah kurma...ahkak sorang nie suker pada jenis Mahbrom (Mabroom). Wow! Mahalnyer sekilo!...Ahkak hanya mampu beli 300 gm ajer...cukup lah stock utk sebulan. Kalo dah abis...leh suh Ilham belikan utk aku lagi...ha..ha..ha...(read: hopefully Mr Hubby leh baca entry aku kali nie.....)


Wow! Sukernyer tgk buah kurma manyak cenggini...



Kalo ibu dia suka makan buah kurma....Mr Hubby & my doters suka makan kacang Pisctahios nie. Samer mcm buah kurma tadi....kitorang beli 300 gm ajer. Mmg sedap kacang Pistachios nie...ranggup ajer.



Masa dok tgh tunggu this lady timbang kacang pisctachios nie....Cha nampak pulak kacang Cashewnut nie. So apa lagik...borong jugaklah kacang Cashewnut nie pulak. Biler aku tgk kacang cashewnut nie...terasa cam nak buat biskut raya ajer. Besh gak kalo buat biskut yg ada kacang cashewnut dlm biskut tu...mesti sedap kan. Peh tu di salut pulak dgn white choc. furggghhhh..besh betul.


5 comments:

Anonymous said...

kak un mmg suka mkn kurma...kak un btlah biskut tu masa raya nnt leh faezah temph..hehehe..k.un kan ngh diet still nk makn biskut bersalut ngn white choc ker?..hehehehe

Nurul a.k.a Riko said...

faezah..
kalo kamu nk tempah dekat kak un...mmg bulih! Bulih sgt... Min. order kena 4 balang...sanggupkah?

:: iManja :: said...

ahkak riko, kacang Pisctahios tu kiter panggel kacang cerdik. ntah maner dpt nama tuh tataw la...husben kite kalo gi songkhla slalu bli kat sana...murah juga sekilo dlm RM36..ada jenis masin, manis, masam dan rasa lemak² gitu...

kurma pon kiter suka.mmg sentiasa ada kat umah ngan kat workstation ni. tapi ikot sesuka je nk mkn bile...kekadang seminggu sebijik je...hehehe

Centado said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa
da macam bulan poser plak...
terleleh ayaq liur nih
:D

Nurul a.k.a Riko said...

Sue...
Samerlah dgn ahkak...kalo kat kg. panggil kacang 'pandai'.

Woweeee....murah giles 1 kg 36 rengget..beshnyer leh borong mcm2 kat sana yer. Sure cashewnut pun manyak kat Songkla yer Sue..beshnyer.

Centado...
Tergelak ahkak di buatnyer..terliur ker?..sedap kurma nie..he..he..he...