Thursday, April 15, 2010

Suka ker make-up gi opis?

Aku dulu...mmg tak pandai nak make-up2 bagai gi opis. Cukuplah sekadar pakai bedak & lisptick ajer. Beres!

Sejak dah umor aku nie..dah ada 3 angka kat depan tu...slowly..slowly aku mula pakai eye-shadow. Furggghhhh...1st time aku pakai eye-shadow mcm kelakar ajer. Mmg tak reti nak pilih2 kaler nie. Nak wat 'smokey eyes' pun tak reti. Kalo salah pilih kaler...kang nampak cam 'lebam' ajer kat mata aku tu. Tu belum bab pakai mascara!

Dah lah eye lash aku tak baper lentik sgt...selalu ajer nampak smudge ajer. Dulu2 aku pakai make-up mmg nampak comot...hah..hah.hah.

Pakai blusher pun samer. Dulu mmg malas nk pakai blusher. Since sejak umo makin meningkat nie...bekas jerawat mmg lambat nak hilangkan kesan. Salah satu tak mo nampak sgt scar pimples nie...especially kat pipi...selain letak concealer..aku cuba letak blusher. Mmg tak berapa nampak sgt. Peh tu..once dah pakai blusher..the next day mmg kena pakailah pulak....cz kalo kita x pakai...mmg muka nampak cam pucat ajer. So skrg nie...mmg hari2 aku pakai blusher.

Alhamdulillah...since aku keja..mmg aku suka pakai sunblock yg ada spf 15 nie. Dulu2 mmg tak tahu apa kegunaan sunblock nie. Aku pakai sebab malas nak pakai foundation. Rupa2...once kita pakai sunblock nie yg ada SPF nie mmg elok cz menda nie protect against sunburn.
Saper2 yg rasa diri dia futeh or yellow skin tu....haruslah kena pakai sunblock...cz nak avoid pigmentation berlaku kat muka kita biler dah usia meningkat kertu nanti.

Oklah...malas nk cerita panjang...cuma yg aku tahu...makin usia meningkat...makin manyak pulak yg aku kena pakai sebelum gi opis. Nak tahu aku pakai aper? Jap yer...aku tulih...step by step.

  1. Lepas cuci muka dgn 'esential cleansing solution'...mmg wajiblah pakai 'multive-active toner' slps tu.
  2. Utk menghilangkan scar akibat jerawat yg ketegaq or yg susah nk hilangkan parut jerawat nie...aku pakai 'gentle soothing booster'
  3. Di ukuti pula dgn 'skin smoothing cream' (mouisturizer)
  4. Kemudian barulah aku apply kat muka aku nie..'ultra sensitive faceblock (sunblock) yg ada SPF 25...(furrrhhhh...makin usia naik...makin kena tambah spf..nie..)
  5. Utk menutup pimples2 yg cumil2 nie...aku letak 'face touch up stick' or tak pun aku letak ajer 'concealer'...beres!
  6. Letak pulak 'brightening powder compact foundation' (bedak).
  7. Pakai celak & eyeliner
  8. Pakai eye-shadow
  9. Pakai 'extrem party mascara'...hemmmm utk kasik manyak volume lentik2 kat mata..ha..ha..ha..
  10. Mmg wajib pakai lipstick
  11. Letak blusher kat apple cheek..utk kasik lagik sweet....nak vogue tak? he.he..he..he.

Normally...aku just amik 10 minutes utk make-up...cz nk cepat gi keja. Sorrilah...cz aku tak letak gambo...nie hanya nak cerita ajer...betapa makin meningkat usia...makin bertambah accecorries make-up aku dan makin manyak rm..rm..rm..mengalir...huwaaaaaaaaaa!


6 comments:

AISHA SAAD said...

hohooo, mmg byk la akk nih make up..


kita nak jaga muka tapii sumpah lah mals gila!! huaaa~

ceritacherita said...

toner tu utk apa actually ya? aku tak pernah pakai toner langsung.

ha sapa kata age just a number? hehehehe. makin meningkat umur mcm2 kena jaga kan.

Nur a.k.a admansyah said...

gue puuun... u know me rite? ntah biler lar nk rajin menacap muke nih!

Sowi yea sis... Blog aku dh bersawang n berhabuk! bz n penat....

Nurul a.k.a Riko said...

Aisha..
Tu lar...dulu2 masa zaman remaja muda mudi gituk..mmg malas nk pakai nie sumer.

Skrg nie...kena rajin...apatah lagik biler umor meningkat..mmg muka kena jaga...he.he.he..

Baby...
Toner tu fungsinyer adalah utk menutup liang2 roma selepas kita mencuci muka dgn facial wash.

Normally...lepas kita mencuci muka...liang2 roma akan terbuka..so itu yg perlu pakai toner nie.

True indeed...once usia meningkat mcm2 kita perlukan utk penjagaan wajah. Nak menten vogue da vass gituk dong.

Nur..
He.he..he..I know u laling..mmg x sker make-up kan. Tak per...u x pakai make-up pun dah lawo!

Biler nk berudpate blog 3A? jgn jadik tukun tiruan dah lah yerr...he..he.he.

LITTLE DEWA said...

owh i like tis entry! :) & u are one very pretty mommy walau usia berapa pon!

Nurul a.k.a Riko said...

Mummy...
tenkiu mummmy...u luv this entry. I'm pretty mommy?...rasa nk tergolek jatuh..he..he..he..*blushing*.