Monday, October 18, 2010

Biler ahkak sorang nie cuti.....

Biler ahkak sorang nie cuti.....mmg otak nie jenuh dok pikir nak masak menu apa tgh hari nie.....karang petang nak masak apa pulak? tu belum lagik nak masak utk dinner....aktive life style sungguh otak nie nak memikio (pikir) nak masak...nak masak...nak masak. Che...wahhhh...cam rajinlah kunon....kan. Biler ahak cuti....mmg rajin masak....sahihlah lepas nie...sure berkilo2...berat bertambah.

Tadi lepas anto kakak kat sekolah dlm kul 12.30 tgh hari, ingatkan cam nak terus balik rumah....then baru teringat nak masak rendang ayam....tapi daun kunyit 'elek' kat dlm fridge. Haruslah kena 'petik' daun kunyit kat JJ or kat Giant....since JJ yg paling dekat dgn rumah ....so terus ajer drive ke JJ. Furgghhhh.....Cha sonok sgt tgk keter ibu dia meghala ke JJ.....terus senyum sampai ke telinga. Apa kes kan...nak petik daun kunyit sampai ke JJ....he.he..he..he...ahkak tiba2 cam tingin pulak nk beli japanese sweet potatoes...sedap kalo buat kukus petang nanti. Tu pasal...nak gi JJ.

Muka aku tanpa secalit bedak....

Ya Allah....baru aku pasan...aku just pakai t-shirt dok rumah ajer. Sib baik...sebelum kuar tadi....aku sempat capai shawl nak tutup lengan aku.....kakak bising kalo aku pakai tudung...sarung t-shirt lengan pendek...(read: baguslah kakak ingatkan ibu dia)..mesti Kakak ckp....'ibu nampak lengan'...he..he..he...merah muka ibu dia lepas tu. Hari nie pegi JJ dgn t-shirt dok rumah....ha..ha..ha..ha..

Wow...bulatnyer mata Cha.

Biler sampai kat JJ...mcm2 aku kena 'pau' dgn Cha. Tak kisahlah...sekali sekala. Aku nampak choc. kinder bueno with white choc. mmg sungguh mengancam. Pejam mata ajer amik choc nie...cz ahkak sorang nie mmg pengemor white choc. Berat bertambah tak nanti? Arghhh...belakang kira. Esok nak diet...ha..ha..ha..ha..


Biler pergi kat bahagian supermarket...tengok2 Japanese sweet potatoes....tinggal baper ketul ajer...rasa cam tak cukup nak beli bawak balik. Terus cancelled niat nak beli sweet potatoes nie. Semalam dah buat kek gula hangus....rasa cam nk buat sekali lagik ajer petang nanti.....peh tu nampak pulak jagung...sedapnyer kalo dpt buat cucur jagung petang nanti.....tanya Cha...nak jagung tak? Cha angguk ajer.....terus aku amik jagung masuk dlm bakul.

Since tak bulih beli japanese sweet potatoes yg mentah punya.....aku beli sweet potato nie yg dah siap bakar kat JJ. Inilah my lunch....kunon....lunch...yer my lunch. Aku amik 3 ketul.....dlm rm10.50. Mahel bebenor....tak kisahlah...sekali sekala. Isi ubi keledek nie mmg manis....tak silap ahkak dia tulih sweet potatoes honey....mmg manis.

My lunch tadi...

Petang tadi....aku dok buat cucur jagung. Ya Allah....baru aku tingat....aku berdua ajer dgn Cha kat rumah. Aku tingat mcm hari Ahad ajer hari nie....tu pasal aku dok sibuk nak pikir masak utk petang....rupanyer ahkak berdua ajer dgn Cha. En. somi gi keja....Kakak pulak tgh sibuk dok jawap periksa kat sekolah......Tak kira.....petang tadi....masa en. somi tepon aku.....ahkak suh dia balik awal....leh makan cucur jagung yg aku buat tadi.

My cucur jagung


9 comments:

Hairil Rizal said...

Hehehe.. mmg masalah bila nak pk pasal nak masak apa nie?

Dulu masa dok Married but Single kat Kluang dulu pon ada hadapi masalah camni..

Nur a.k.a admansyah said...

mabeles... mabeles.. mskn ibu 2 Sofea nie! i taw.. u mmg rajin! hehehe

Thanks 4 d concern + caring + loving u babe! eh eh.. malalut laks! InsyaAllah Aisyah & Sofea berjaya not only di mata ibu &bapa meka.

Nurul a.k.a Riko said...

Warlord...
Kan..betul tu. Mmg masalah kalo nk pikir nk masak aper.

Wah...sure Warlord nie pandai masak kan....cayalah...Chef celebrity!

Nur...
masakan nko pun...apa kurangnyer. Mabeles gak.

Kadang2 dgn masakan nie...bulih menggembirakan hati anak2 & en. somi terchenta....kan..kan...kan..tp dgn masakan jugak bulih membuatkan....ahkak sorang nie..bam..bam...balik...alamak!

:: iManja :: said...

kiter pon suka cucur jagung...tp suke letak udang skali...udang tu kasik tumbuk sket....nak buat la wiken ni

Lovely Bella said...

bella x pnah mkn cucur jagung.. feberet cucur ikan bilis jerk.. hehehe mari kite berbueno!!!

Nurul a.k.a Riko said...

Sue...
sedapkan cucur jagung nie...sedap makan di waktu petang.

peh tu kan...biler tergigit jagung yg manis nie....alahai...sedapnyer.

Bella..
Buatlah cucur jagung...garenti nak lagik...nak lagik.

Yeszaaaa..jom kita berbueno.

shima said...

hehe pening kan pk menu hari hari..

mummysyafie said...

aku suka gak sweet potato tu dear..arituh gi cameron beli byk tuk rebus..mmg sedap

Nurul a.k.a Riko said...

Li...
betul tu...mmg pening nk pikir menu hari2...tu belum time wiken. Nak prepare for breakgast lagik...then lunch nk makan aper..dinner nak masak aper..kan..kan.

Irah...
Sedapnyer! Kat cameron mmg manyak sweet potatoes nie kan.