Sunday, October 24, 2010

First half day tanpa Kakak di hari minggu....

Windu pulak kat Kakak...

Walaupun hari nie hari Ahad, Kakak kena gi sekolah cz ada bengkel Orkestra kat sekolah dia, bermula dari pukul 9.00 pagi hingga 6.00 petang. Pagi tadi ahkak sempat masak mee hun goreng spt yg di pinta oleh Kakak. Sonoknyer tgk Kakak makan bertambah pagi tadi.

Tengah hari tadi, ahkak ingat nak masak daging masak kicap. Peh tu ahkak pikir balik...'alaaa...kakak kt sekolah...balik pun petang ..tak jadiklah masak'. Tengok tu...ibu dia tak jadik nk masak daging kicap cz kakak tak ada kat rumah.

Ingatkan malam karang baru masak daging masak kicap peberet kakak ni. So tukar menu masak ayam masak merah ajerlah tengah hari nie.

Biler ler nk pukul 6 petang nie...windu pulak kt Kakak. Biasanyer kalo ahkak masak kat dapur, Kakak mmg rajin menolong. Kadang2 tu, ahkak rimas gak biler Kakak ada kat dapur nie. Ibu dia dah biasa masak sorang2...kalo Kakak ada....rasa cam lambat pulak cz sumer Kakak nk buat. So part tumbuk menumbuk kat lesung batu, mmg ahkak serah kat Kakak...cz dia sibuk sgt nak 'tolong' ibu dia.

Ada ketika, ahkak selalu ckp kat kakak...."Kakak nak tolong ibu..kan...bulih...bulih....bulih tak tolong duduk kat depan...jgn kacau ibu nak masak"...teruk ibu dia nie kan. Mesti kakak dgn manjanyer ckp..."alaa....ibu nie...nk tulung pun tak kasik". Peh tu ahkak tengok dia tolong ibu dia basuh pinggan kat dapur.

Masa aku tgh memasak kat dapur, rasa sunyi pulak masak sorang2. Kalo Kakak ada..mcm2 dia citer itu ini kat ahkak. Sambil ahkak masak tadi, sempat gak ahkak basuh fridge kat dapur. Tengah basuh peti ais pun, ahkak sorang nie dok pikir pasal Kakak. Agaknyer dia tgh sonok kut bermain violin kat sekolah. Kakak mmg dah lamer ckp nak belajar violin nie, cuma kitorang nk pastikan yg Kakak betul2 seronok & berminat dgn ala muzik nie...bukan sekadar mengikut kawan2 dia.

Insyaallah, kalo Kakak betul2 berminat nak bermain violin.....en. somi dah ckp kat Kakak yg 'abah akan beli Violin utk Kakak'. Then ahkak bercadang nak anto dia belajar muzik kat Yamaha music school....Insyaallah.

Cepatlah petang, tak sabo mahu amik Kakak! Tu dia.....ibu dia sorang nie. Tu belum lagik Kakak dah beso...baru darjah 3 ...pun dah syhadu....ker? Yer..saya. Ahkak mmg seorang ibu yg overrrr.

12 comments:

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

aiseh. kakak seorang anak yang rajin! heheheh.

Nurul a.k.a Riko said...

Leha..
Alhamdulillah...moga Kakak akan rajin mcm cenggini sampailah dia besor...kan.

Lovely Bella said...

pjg entry akak kali nih.. nih kes rindu kan kakak laa yerk.. hehehe erm... akak suke kaler pink ke? bella sll nampak mcm akak pkai tudung pink.. n lipstik pun pink gitu.. blusher pun pink.. erkk.. yeke blusher ke semula jadi.. hheheh

Nurul a.k.a Riko said...

Bella..
true indeed! Ahkak mmg suka kaler PINK..adek badek pink pun ahkak suka gak cam Lilac, Smokey Pink & Fuchia.

Pasan yerkkk...ahkak punya blusher tu...mmg pink. Mana ada naturally...he..he..he.

Now anak ahkak sumer suka kaler PINK he..he..he...

haidi takeAfoto said...

untung kakak dpt ibu cm ahkak..hehe tharu bace td..bile la nak rase ade ank sendiri ek..acik manje2 ngn ank org je...jadi daddy angkat la, ayh angkat la..heh bez2..

kakak bru darjah 3 ek..klu kakak nk belajar violin xdpt la uncle nak ajar..uncle pn xreti..klu nak belajar drum ke guitar ke meh sini uncle ajar..free of charge je..jnji suh mama msk daging masak kicap utk uncle gak ek..hehe

Hairil Rizal said...

Coincidence.. my daughter tu pun penah menyuarakan hasrat hati nak main violin!

I prefer piano sbb dari situ dia boleh kembang pegi more musical instruments tapi tak kisahlah..janji dia minat.

Mungkin next year roll-in kat Yamaha music school kat Wangsa Walk tu.

Nurul a.k.a Riko said...

Haidi...
Tu lar...ingatkan kalo dia betul2 minat main violin nie nak register dia kat yamaha music school.


Warlord...
Coincidence gak, mmg plan nk anto kat Wangsa Walk Mall he..he..he.he.

Nur a.k.a admansyah said...

kakak minta biola lak? ishh... menurun tang saper nih??? ngko ekk...

Gud Luck Sofea! in whatever u do..

Nur a.k.a admansyah said...

salah tulis... bkn minta! MINAT...

typing error yang! soriiii

ops! Nunu king salam. I order tupperware dr die.

Adrina Adi said...

ibu mana tak sayangkan anak kan.

kadang2 kalau Amna overnight kat rumah my mom, mmg terasa. time tu la rindu datang, sayang datang. hehe..

Un Phat Lee said...

bestnye dapat main violin.dapat main itu lagu mohabbatein.ehe syahdu beb lagu tu. XD

Nurul a.k.a Riko said...

Nur...
Aku enggak minat muzik dong. Tak tahulah menurun kt saper tp aku rasa diri dia sendiri kut.

Wa'alaikumussalam..dah lamer tak tgk dia update blog dia. Windu kat Nunu!

Ed..
kan...true indeed. Sumer ibu sayangkan anak dia.

Betul tu...biler our daughter tak ada kat rumah mmg timbul rindu, sayang...sumer cukup kan Ed.

Un Phat Lee...
Wow! Tak sangka lu minat citer Hindustan. Cayalah!