Wednesday, August 04, 2010

Kurma Ajwa (Kurma Nabi)

Kurma Nabi or Kurma Ajwa

Pejam celik..pejam celik...minggu depan dah nak puasa kan. Cepat tul masa berlalu..rasa cam baru ajer menjalani ibadah puasa ramadhan....pd tahun yg lepas.

Hemmmm...seronoknyer bulan Ramadhan nie...rasa cam hati nie tenang ajer biler nk muncul Ramadhan...mmg seronok bulan ramadhan nie....berbanding bulan2 yg lain...kan...kan...kerana kita digalakkan beramal ibadat seperti membaca Al-Quran, bersembahyang Terawih, bersedekah peh tu...ada malam Lailatul Qadar. Seronoknyer kalo kita mendapat keredhaan & keampunan di bulan Ramadhan nanti...insyaallah.

Biler nak menyambut bulan Ramadhan yg mulia nie...buah kurma mesti jadik pilihan sewaktu berbuka & bersahur kelak. Masa time my parents gi umrah dlm bulan June yg lepas...my dad ada belikan buah kurma ajwa (kurma nabi) masa kat Madinah. Aku ada simpan stock sikit utk time awal ramadhan nanti...w/pun tak manyak sgt tp aku mmg niat nak makan buah kurma Nabi nie biler time berbuka poser & time bersahur nanti..

Selain dari kurma Ajwa...aku suka gak pada kurma yg mentah or kurma yg fresh. Rasa manis macam rasa buah ciku pun ada gak. Tp kalo dpt yg kelat...mmg kelat tawwww...tp buah kurma yg fresh mmg enak di makan.

Aku ingat nak shopping stock buah kurmalah wiken nie. Tak sabornyer nak tunggu bulan Ramadhan yg akan muncul dlm beberapa hari sajer jer lagik. Selamat menyambut kedatangan Ramadhan!!!



5 comments:

mummysyafie said...

bila nak puasa ni, masing2 cari kurman kan. tiap2 tahun aku dpat free je riko. boss sedekah..hihihihih

Nurul a.k.a Riko said...

Irah...
Betul tu. Kurma mmg wajib menu time berbuka & time bersahur. Wah..beshnyer dpt kurma dari boss.

Aku pulak...en.somi dpt hamper kurma dari bankers...aku pun tumpang semangkuk ajerlah he..he..he..

Nur a.k.a admansyah said...

Slmat berpuase jugaksss

Sorry ler fren, aku tak tau kome sefamili demam! sib baik ader blog... aku? maleh nak layan, buat sakit ati jer sbb tingat laptop gua huhuhu...

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

aku pon sker kurma nabi nih..tp kat sini ada orang jual ke? macam tader je...

Nurul a.k.a Riko said...

Nur..

Beli ler seketul lappy baru. Bulih berblog kat rumah pulak. Selamat berposer yer Nur.

Janna...
Kalo kat sini..ada..kat Chow Kit..tp kurma nabi tu dari Iran.