Monday, August 09, 2010

Nak sambut awal Ramadhan katakan.....

Nak poser dah kan...so dlm kepala aku nie dok sibuk nak masak menu utk b'sahur pd hari rabu nanti. (read: org lum tgk anak bulan lagik...I dah gerdix nak masak for bersahur). Semangat nk masak sahur katakan..he..he.he..

So I tanya kakak....(read: kalo tahun2 yg lepas..selalu tanya Ilham) ....since Ilham biasanyer tak kisah aku nk masak aper...so better aku tanya kat kakak....."nak ibu masak ayam masak rendang ker or ayam masak kicap". Pantas ajer Kakak ckp..."nak masak kicap..nak masak kicap" (read: ibu dia baru jer verangan nak wat rendang ayam). Hemmmm...tiba2 teringat kat lauk rendang ayam yg my mom masak.....terliur pulak nak makan rendang ayam. Eceehhh cehhh cehhhh....nak kena balik kg. nie.

Sayur? Nk masak sayur apa pulak?...kakak suka sayur kailan...so aku just masak sayur kailan goreng ajerlah. Ilham pulak? Since my other half suka makan Ikan Pekasam....aku just goreng ikan pekasam...b'sama bawang goreng & cili kering. Tadaaaaa.....siap dah menu utk bersahur.

Utk aku? Aku....just makan ajerlah apa yg aku masak utk Ilham & Kakak. Aku mmg jarang nk bertanya kat diri sendiri....nak masak apa utk diri sendiri. Biasanyer mesti tanya selera Ilham or....biler anak dah besar nie...tanya selera Kakak & Cha.

Tadi dah ckp kat Ilham suh beli bahan2 kering & basah utk masak time berpuasa nanti....
ayam, daging, ikan, sayur2an, telur masin, ikan bilis, popedum.....aper lagik yer....tu jerlah kut...yg lain2 masih ada kt dapur.

Kalo aku sampai rumah awal...hopefully...aku sempatlah masak nasik...then goreng lauk....tak pun..kalo tak sempat...aku dh ckp kat Kakak....ibu just masak mee goreng or meehun goreng...kalo sampai rumah lewat. Kunonlah....kalo jalan jem....haruslah aku suh Ilham tapau...tp beli makanan kat bazar ramadhan...bukan sedap sgt pun..siyes...mmg tak sedap. Susah nk jumpa yg betul2 sedap....betul tak?

5 comments:

FAEZAH said...

k.un kalo nk balik kg parit..roger2 lah faezah and inform lah awai2 bile mau balik kg..hehehe

'SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN"

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

Riko,aku nak ucapkan selamat menymbut Ramadhan Al-Mubarak buat mu sekeluarga.......

Sherry said...

wah.. bakal sama je menu sahur pertama kita nanti..

aku pun mlm smlm dah singgah pasar malam beli ayam, daging, udang segala and sayo.. plan nak masak tahun ni takmo beli kat pasar ramadhan..

tapi kita hanya merancang.. DIA yg menentukan.. hehehehe

ceritacherita said...

betul, kat pasar ramadhan susah nak dpt yg betul2 sedap, kecuali yg mmg dah biasa berniaga, ada restaurant & diorg berniaga kat pasar ramadhan, tapi yg baru2 nak berniaga mostly tak sedap.

sherry,
tiba2 aku nyampuk kat blog org kan, aku pun ingat tahun ni nak masak hari2, tak mau beli kat pasar ramadhan. takat beli kuih muih cukup. tapi tak taula pulak kalau berubah kan.

Nurul a.k.a Riko said...

Faezah..

Ok..ok...nanti kita set balik kg. samer2 yer. Tanya kak la sekali gak ler cam maner...lagik meriah kalo ramai2 balik..kan.

Janna..
Thanks.

Sherry..
Tu lar...aku pun..insyaallah...mmg ingat nak masak ajer..kalo kuih tu beli kat Param ajer.

Aku pulak...time dah nk dekat raya..mood masak mmg nan-ado cz nak clearkan fridge..so lagik sehari or 2 hari nak raya...mmg aku beli ajer..tp tak beli kat Param..beli kat restoran ..insyaallah sedap.

Baby..
Aku pun setuju samer nko. Kalo kat area rumah aku nie..ada satu restoran tu nama Restoran Kerabu Keramat...mmg konpem sedap lauk pauk yg derang masak. Kuih muih pun manyak...aku kalo dah hujung2 puasa...biasanyer beli ajer kat sini..he..he..he.

Its ok lah...nak nyampuk ker...nak aper ker...aku tak kisah kat blog aku nie.