Tuesday, August 10, 2010

Sembahyang Terawih...seronoknyer!

Dah lamer rasanyer aku x gi semayang Terawih nie. Rindunyer nak sembahyang terawih di masjid. Ingatkan nak sembahyang Terawih kat surau kat bawah...Ilham pun nk sembahyang terawih gak...saper nak jaga Cha. Hemmmm...mcm Kakak dah besor...aku pun tingin nak bawak dia gi sembahyang terawih samer dgn aku...tp Cha saper nk jaga yer? Sonok tgk org lain dpt gi sembahyang terawih..beshnyer! Envy ler pulak....green smile!

Cha kan dah besar...bawak ajer dia gi masjid. Cha? Alisa? Mem kecik tu...Hemmmmm *sigh*. Kalo aku sembahyang kat rumah ...mmg selalu Cha tarik kain aku...tarik tali telekung aku. Tak pun..sajer jer dia wat lintas hormat manyak kali kat depan aku. Tu belum lagik aku sujud...ada masa...sempat tu dia nak naik belakang aku...t'paksalah aku berdehem...kasik isyarat kat Ilham or Kakak....pantas ajer Kakak tarik tangan Cha..dah berbuih mulut aku dok nasihat Cha...tp dia ingat aku main2 sembahyang nie.

Kakak pun samer...dah manyak kali nasihat adik dia...jgn usik ibu time ibu sembahyang....time tu jugaklah nottik dia datang balik. Kalo aku bawak Cha gi surau...mahu ker dia diam? Ingatkan nak try sekali ler bawak Cha gi surau. Aku risau gak...kalo org lain x selesa....derang marah ker kalo budak2 mcm Cha nie yg jenis x duduk diam...bawak gi masjid or surau. Kalo Cha jenis yg dengar kata...duduk setempat ajer...mmg konpem jap tadi aku dah bawak dia. Hemmmmm...cam maner yerk...ingatkan nak kow tim dgn Ilham...since hari nie dia gi sembahyang terawih....esok my turn pulak. Amacam? Bernas kan.

Oh yer...nak wish Selamat menjalani ibadah puasa dgn penuh kesabaran..moga di bulan Ramadhan yg mulia nie kita di berikan keredhaan & keampunan....insyaallah.
Selamat bersahur!!!!

10 comments:

Sarah Ramora Rosli said...

slmat menyambut bulan ramadhan juga =)) sarah ni pun baru balik dari terawih, best best :D

mummysyafie said...

riko..sejak ada anak ni, dah tak merasa terawih penuh. malam ni tak bleh nak terawih..hubby outstation..

Nurul a.k.a Riko said...

Sarah...
Wah! Beshnyer dpt sembahyang terawih.

Irah...
Betul tu...kalo kecik2 lagik nie, mmg payah nak bawk derang ke masjid. Insyaallah..next year harus aku angkut Kakak & Cha..semayang terawih dgn aku ke masjid.

shima said...

bes blh terawih..kan..ku pun dh lama tak pi..biasa la ada budak kecik ni.smlm pun abg g..akmal dh tanya..abah mana..abah mana

Fertzy said...

riko,

dkt masjidil haram, derang segregate kan kawasan mother with child so that kws bebudak dan mak nak smayang tue taklah kacau jemaah lain nak solat. i rasa dkt surau/masjid biasa pon, mak2 yg bawka anak nie mmg akan solat dkt row belakang / ujong so that tadekla kacau sgt jemaah lain.

sedangkan masjidil haram pon boleh bawak budak budak as in bebudak yg tak reti dok diam mcm kids our age, inikan pula surau biasa? (i selalu pakai ayat nie dkt my husband)

bagus juga bawak kids pegi surau/masjid nie so dier boleh nampak mcm mana orang islam semayang dan semayang berjemaah. kids being kids, tp tak aper...kan ada satu sejarah tue, rasulullah tgh smayang, dan cucu cucu dier main2 atas badan baginda.waktu tue baginda tgh sujud dan cucu dier duduk dkt kepala. aper rasulullah buat? baginda cuma membiarkan ajek budak kecik tue sampai budak tue pergi, baru rasulullah bangun dari solat.

ada hikmah disebalik citer nie, riko google la...

i pon rasa nak bawak bebudak pegi terawih, tp tunggu weekend la bila husband ada boleh pergi 1 family :)

ceritacherita said...

selang2la, hari ni ilham pergi, esok kau pergi. Budak2 kan, aqil pun sama gitu masa zul bawak gi masjid sembahyang jumaat.

Kita mungkin ok, tapi org lain mungkin rasa kurang senang, siapa tau kan.

Mcm tina cakap tu, kat mekah mmg kan, diorng tak kisah, lagipun bagus diorng bagi satu tempat khas, hope kat malaysia pun boleh buat gitu.

papacalin said...

cube try bawak nurul..
iman smlm dah start pegi semayang terawih..ikut babah.
mule2 mmg rase cam risau gak kot2 time kt sembahyang die main sane sini..but harp ckp ok.siap jumpe memmber skolah lagi..hehehe

lagi la si iman ni jenis yang tak takut mane je nak pegi..

insyaalah rase alisa mesti ok nanti.

Nur a.k.a admansyah said...

Hang nie... dh pegi blm? Bc tajuk... cam pegi. Takper... at least nawaitu tu ada!

Bg aku.. jgn ler `switch' ngan Mr hubby. Depa kaum Adam mmg WAJIB (kalu bulih-lah...) berjemaah tp utk kite nie... kt rumah pun takpe asal buat jer! X semesti-nya kena pegi surau/ masjid kannnn??? (read: mcm-lah ustazah INI pegi... hehehehe)

Nurul a.k.a Riko said...

shima...
mmg besh terawih nie...mmg aku rindu nk berterawih. nk buat kat rumah...aku x pandai.

tina...
ha! betul tu. Aku pun ada dgr kalo kat Mekah...mmg derang sediakan tmpt khas utk kaum ibu yg bawak anak2 kecik kan...beshkan kalo cenggitu.

pasal kisah nabi tu...aku pun ada dgr..tu lar...mmg kagum kan!

beshnyer nk pegi satu fmily berterawih...syiok pulak aku dgr. Salah satu nikmat di bulan Ramadhan adalah mengerjakan terawih kan...damai betul rasa dihati.

Baby..
tu lar..aku pun ingat nk wat selang2...tp mak cik tea lady kat office aku nie ckp...jgn wat selang2...elok lagik kalo Ilham sorang yg pegi.

Hana..
Insyaallah..tgklah wiken nanti cam maner...rasa cam nk ikut style Tina bawak satu family gi terawih.

Bagusnyer Iman gi Terawih....bulih jadik Imam Muda...dah beso nanti.

Nur..
Setuju bangat dgn kamu. Mmg kaum adam di wajibkan pegi kalo bulih...cuma..masalahnyer...kat ahkak nie har...tak reti nak wat semayang terawih kat rumah...nak gi cari buku...nak kena belajar.

Che Ta said...

my aisyah kalau ikut tokmama gi masjid elok je dok diam2.. memula dia ikut solat, pastu bila letih dia duduk je la tunggu kat tepi, pandai bawa diri
taapii.... kalau pegi dgn mami? harappppppp nk dok dendiam gitu!