Monday, August 02, 2010

Musim Demam!

Lepas aku dah sihat..tup..tup..Ilham pulak demam. Dia demam since last Fri...sampai hari nie pun tak kebah2. Risau gak..tp biler aku tgk ubat yg dia amik dari clinic..aku tanya maner ubat antibiotic? Baru Ilham pasan, doctor tak kasik ubat antibiotic kat dia...doctor kasik ubat demam & vit. c. Suppose kena ada antibiotic cz panas gak badan Ilham. So..pagi nie Ilham kena jumpa doctor tu balik mintak antibiotic.

Pagi tadi aku pegang badan Cha rasa cam dedar...mcm nak demam ajer Cha nie. Jangkit dgn Ilham pulak dah ker? Peh tu..Cha ckp kat aku..."Ibu..ibu..cuba rasa leher Cha nie...cam demam ajer"..(read: pandai pulak Cha nie...cam tahu2 ajer dia demam). So ..aku pun bekalkan ubat demam utk Cha bawak gi rumah mak. Ingatkan cam nak amik EL..tp tak jadiklah ada keja yg aku kena settle hari nie. May be kalo Cha still demam lagik esok...baru aku ingat nak amik EL utk jaga Cha.

Jap tadi aku called mak...tanya cam maner Cha? Mak ckp.."Cha dah tak demam sgt. elok ajer berlari sana sini". Lega sikit hati aku biler mak ckp cenggitu. Biasalah...hati ibu maner x risau kalo anak2 demam kan.

Petang nie ingatkan nak singgah JJ nak replenish fruits. Nak kena beli kiwi gold yg rich with vit. C. Hari tu aku beli buah orange, Kakak makan manyak sampai sakit2 perut. So kali nie aku just beli buah kiwi gold ajerlah.



5 comments:

ceritacherita said...

mmg tgh musim kan. tapi kadang aku rasa demam ni mmg sentiasa ada je, sentiasa bermusim. heheehhe. ni aku tgh rasa sore throat, rasa nak demam. Aqil pun mlm tadi demam kejap, pagi ni tengok dah ok.

Ili said...

mango, orange, peach or any kind of citrus fruits byk vit c. :) look for orange, red n yellow fruits suma kaya vit c.

mummysyafie said...

dah sihat ke dear?

:: iManja :: said...

musim laa...kat memaner klinik skang ni penuh je...

Nurul a.k.a Riko said...

Baby...
ha'a..tgh musim demam skrg nie. Aku pasan...kalo musim buah cam budah durian, rambutan & manggis...mmg ada ajer musim demam nie.

Ili...
Ha'a...buah2 citrus mmg kaya dgn vit. C. Mmg bagus kan!

Irah..
Alhamdulillah...dah sihat.

Sue..
Ha'a...skrg nie time musim demam.