Friday, September 21, 2012

Adam dan Hawa - Episode 16 (part 2)


Selepas usai perjumpaan dgn Mama & Kak Zah, hati Ain tidak keruan.  Sepanjang perjalanan balik ke apartment student....hati Ain tidak tenang kerana teringat balik apa yg telah di perkatakan oleh  Mama.

 Mama rasa hanya Hawa saja yg boleh ubahkan Am

 Masih tergiang..tergiang di kotak fikiran Ain yg dia menegaskan pendiriannya pada Mama bahawa dia nak sambung belajar..."habis degree Ain nak sambung Master pulak....Insyaallah..." tutur Ain kepada Mama.


Mama memberi nasihat kepada menantunya dgn berkata..."belajar...belajar juga...tapi jangan sampai tak ingat org lain"

 

 Ain bertanya kepada dirinya sendiri....."kenapa aku? sepatutnya dia tu sebagai suami yg sepatutnya membimbing isteri"..




Ain teringat kembali apa yg di perkatakan oleh Mama kepadanya...sama ada Ain redha ker dengan apa yg berlaku.  "Terus terang hawa berkata...dia tertekan dan sakit hati...Hawa jadik marah...dan terlalu banyak yg Hawa pikirkan....mungkin salah Hawa...bukan salah Am..jawap Hawa dengan nada yg bergetar tapi jelas.

Mama bertanya utk kepastian...apa yg menyebabkan Hawa begitu resah sama sekali.

 Hawa tidak bersedia....Hawa tidak bersedia utk semua nie... utk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri.

Mama memberikan banyak nasihat kepada supaya duduk berbincang dgn Am...dan cuba selesaikan hal mereka berdua secara baik.  Mama pinta supaya hubungan mereka yg sah sebagai suami isteri tidak terputus..dan Mama minta Hawa jangan mintak perpisahan dari Am.

Kenapa pujuk rayu mama buat  aku kalah?...




then tiba2 dia teringat Azie?  Ya Allah!...dia dah berjanji dgn Azie nak jumpa pada pukul 3...dgn rasa bersalah menghantui diri Ain....terus dia mengambil handbag dan menuju ke pintu .sebaik pintu di buka...Azie sudah berada di hadapan pintu apartment.

 Ain membuat helah dgn mengatakan dia mengantuk dan menyuruh Azie sampaikan salam pada kengkawan mereka.


Entahlah apa yg Ain fikirkan...macam sungguh berat masalah Ain pada tika nie...sabar yer Ain.

Semasa di meja makan...Ain sempat berkata di dlm hati....Perlu ker aku berjumpa dgn lelaki yg telah menyakiti hati aku ini?

Macam2 menghantui fikiran Ain...semasa dlm perjalanan menemui Am...hati Ain tertanya2.."boleh ker menda nie semua selesai dlm waktu yg singkat atau satu lagik takdir dlm hidup aku?"

Betul ker yg aku buat nie? persoalan...datang silih berganti...membuatkan Ain tidak tahu tindakan dia utk berjumpa dgn Am adalah satu tindakan yg betul or tidak.

Berjalan dgn kaki yg berat....tapi demi Mama...Ain tabah hati utk berjumpa dgn Am.


Akhirnya....biarlah gambar nie bercerita.....dan tak sabar rasanya nak tunggu episode ke - 17 pada hari Isnin nie.....cepatlah Isnin menjelma..ahkak rindu pada Ain Hawani!








6 comments:

mama sara nur said...

jumpa dgn Am nape yek he he bgtau lee

munna said...

tak berkesempatan lagi nak tgk drama ini

namaki aishah said...

walaupun saya dah tengok drama ni tp still saya suka bace akak punye entry...thanks kak..heheehe

Nurul a.k.a Riko said...

mama sara nur...

Ain berjumpa dgn Am sebab utk memenuhi permintaan Mama..dgn harapan bila Ain berjumpa dgn Am..masalah mereka berdua akan dpt di selesaikan dgn cara berbincang.

Nurul a.k.a Riko said...

Munna...

Kalo ada masa terluang...setiap hari Isnin sampai Khamis kul 10 malam dan ulangan pada pukul 1 pagi...ada drama Adam & Hawa nie...

Kalo tak berkesempatan...bulih jer tengok drama nie kat channel 134 pada setiap hari sabtu & ahad..ada marathon drama Adam & Hawa...ahkak tak jemu tengok. Suka sangat! Ahkak suka pada watak Ain.

Nurul a.k.a Riko said...

namaki aishah...

Terima kasih cz sudi baca entry pasal drama Adam & Hawa kat blog ahkak.really appreciated!

Ahkak suka pada drama nie..especially pada watak Ain...mmg terasa mcm dlm novel Adam & Hawa...jer.

Utk abadikan supaya ahkak boleh tengok hari2..itu yg ahkak buat entry pasal drama Adam & Hawa kat blog ahkak nie.