Tuesday, September 11, 2012

Yeaayyy! Nak balik kampung naik ETS....

Belum balik kampung lagik...hehehhe......baru jer beli tiket ETS utk kami bertiga balik ke kampung sempena cuti hari Malaysia this weekend. Monday depan kan cuti maaaaa...so ahkak decided utk balik kg kg. guna pubclic transport pulak kali nie.  Actually, Kakak & Cha dari hari tu lagik nak balik kg. guna ETS nie....since dah lamer dok berjanji....alhamdulillah ibu dah tunaikan janji ibu utk anak ibu berdua.  Lega ibu dia.

Apa tu ETS?  Haaaa......ETS adalah singkatan pada Electric Train Services. Pada sesaper yg masih tidak tahu sistem pengangkutan ETS nie...silalah layari  http://www.ets-train.com.my/web/ets/


Hari nie baru tahu...dah pakai menda nie

Petang tadi...lepas balik kerja...then fetch my daughters kat daycare centre terus ajer ahkak park kereta kat LRT Setiawangsa utk ke KL Sentral.  Mmg dah lamer giller ahkak tak naik Putra LRT nie...rasa mcm terkial2 cz selama nie guna touch n go card jer...since bawak  kakak & cha haruslah kena guna auto machine kat sana. Owwwhhhh skrg dah guna coin mcm token yer...kaler biru lagik.  Mmg tak boleh kasik derang pegang...terus ajer ahkak simpan dlm handbag utk elak...menda tu tergolek dok jatuh kat maner2....knowing my daughters...konpem...sure ntah mana derang letak token tu nanti.

Cekci pulak saya.....cardigan Cha tak pakai pulak hari nie.....

Cha di dlm putra lrt....mcm2 mengomel...tanya itu ini.  Budak2 age mcm Cha nie...sumer menda derang nak tahu...dan nak tanya kan.  Elok gak sekali sekali bawak derang naik public transport...derang dapat lihat manyak menda baru di sekeliling mereka....cuma Cha complaint...ada bau busuk kat dlm lrt....'ala....biasalah tu...paham2lah bau org balik office....berpeluh sana sini'.


Cha tengah tengok penumpang yg berbagai2 ragam hehehhe.....

Rasa kekok gak...bila dah sampai ke KL Sentral....ehhh...kat maner yer counter ETS nie? Rasa pelik pun ada...cz suasana kat situ mmg crowded....dah namanyer KL Sentral kan...ramainyer umat kat situ.  Jalan2....kat situ...jumpa information counter.  Staff situ begitu peramah....manis jer senyuman bagi direction utk ke counter ETS.

Nak beli tiket....kena amik nombor giliran dulu
No giliran kami....

Amik gambo kakak utk jadil model dlm entry kali nie..hehehhee

Rasa boring pulak....amik gambo kasut pulak...

Yeyyyy....our turn....
 
Tadaaaaa....total semua dlm RM152.00

Service kat sinit mmg bagus.  Cepat jer our turn.  Tambang utk dewasa adalah RM34.00 manakala utk kanak2 adalah RM21.00. Balik ke KL pulak hari Isnin...so tadik beli tiket returned...senang beli siap2.......wahhhh...latus2 ler pulak...uwaaaaa.....bila nak gaji nie *tiba2 jer*

Kakak & Cha tak sabar nak tunggu this Saturday....sebab hari tu...adalah hari Sabtu dlm sejarah cz balik kg. guna public transport.  Okey aper....bolehlah tengok pemandangan yg berlainan...kalo selama nie...asyik guna plus highway...this coming saturday kita tengok pemandangan yg baru pulak.

Nota Kaki:  From KL Sentral ke Bt Gajah hanya mengambil masa 2 jam setengah sahaja.  Cepat kan!


5 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Rika...Akak pon dah lama xnaik gak,menjak dh kawen & ada kete sendiri.Kdg2 tingin gak nk naik....

ieda said...

salam
tkasih sudi lawat blog saya

wahh seronok , budak2 sure seronok kan .. dpt experience naik train nie , kalau anak2 ieda memang suke no ;)

Nurul a.k.a Riko said...

Wsalam Kak Atie....

Nie sebab dah janji dgn anak2...sebab hari tu hantar adik nurul balik kg. naik ETS nie..itu yg kakak & Cha nak naik ets hehehee....

Ieda...

Budak2 mmg suka naik menda yg belum pernah derang naik...finally merasa gak...sabtu nie derang naik ets.

Nur a.k.a admansyah said...

Seumur hidup I br skali naik ketapi... tu pun dh berbelas2 thn! Nk rs yg long distance gakkkk

Nurul a.k.a Riko said...

My BFF...

Aku pun...dah lamer tak naik keretapi yg long distance nie...berbelas2 tahun asyik naik kereta jer balik kg.

Nak kasik new experience kat Sofea & Cha...mcm mana naik public transport.